Haberler

Kızılırmak Yatağında Sivrisinekle Mücadele

Kızılırmak yatağında geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen sivrisineklerle mücadele için Nevşehir ve Kayseri Valiliği tarafından her iki ilde eş zamanlı ilaçlama çalışması yapıldı.

Nevşehir'de Kızılırmak yatağının geçtiği Avanos ve Gülşehir ilçelerinde geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan Simulium cinsi sivrisinekle mücadele için Nevşehir ve Kayseri'de çalışmalar başlatıldı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarına bu yıl da her iki ilin valilikleri tarafından devam edildi. Çalışmalar kapsamında Nevşehir'de Kızılırmak yatağının geçtiği her 3 km'de eş zamanlı ilaçlama yapıldı.

Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarını, Avanos Kaymakamı Mehmet Ünlü, Emniyet Müdürü İsmail Güzeldemirci, Tarım İl Müdürü Muhlis Atay ve diğer yetkililer ile birlikte izleyen Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, sivrisinekler tamamen yok edilinceye kadar mücadele çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı.

Bu konuda geçtiğimiz yıllarda önemli sorunların yaşandığını hatırlatan Vali Hacımustafaoğlu, bu yıl gerçekleştirilen erken ilaçlama sayesinde rahat bir yaz sezonunun geçirilebileceğini ifade etti. Vali Hacımustafaoğlu, "Bilindiği gibi geçen sene yerel olarak 'Kızılırmak Sineği' olarak adlandırılan 'Similium' cinsi sivrisinek yüzünden bir afete maruz kalmıştık. Geçen sene bir anda ortaya çıkan bu sinek, insanların açık havalarda oturmalarını, çiftçilerin tarlada çalışmalarını, akşam saatlerinde ev ve iş yerlerinde pencere açılmasını engelleyen, turizmin büyük ölçüde etkilenmesine yol açan, turistleri tedirgin eden hatta spor sahalarında antrenman ve müsabaka yapılmasını engelleyen bir sorundu. Bununla ilgili 2007'de Kızılırmak üzerinde başarılı bir çalışma yaptık ve bu sineği geçici olarak itlaf ettik. Tabii bu sinekle mücadele bir yılda kazanılacak bir mücadele değildir. Bu sene de havaların ısınmasıyla beraber bu sinekle mücadeleyi valilik olarak yeniden başlattık. Şu anda Nevşehir ve Kayseri'de her iki valilik tarafından eş zamanlı olarak Kızılırmak yatağı boyunca ilaçlama çalışması yapıldı. Nevşehir'de her 3 kilometre de bir 30 ayrı nokta da ilaçlama yapıldı. Bu bu sezon ilk ilaçlamaydı. İleriki dönemlerde bu ilaçlamalar devam edecek." Önümüzdeki aylarda da sürecek olan ilaçlama çalışmaları için çeşitli bakanlıklardan parasal destek beklediklerini söyleyen Vali Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, kullanılacak ilaçlarla ilgili ihale gerçekleştireceklerini açıkladı. Vali Hacımustafaoğlu, "Yeni ilaç alımları konusunda ihale gerçekleştiriyoruz. Onu da tamamladıktan sonra rahat bir yaz geçireceğimize inanıyorum. Bu sineği kaynağında, akarsu yatağında itlaf etmiş olacağız.Tabii bu bir yılda bitecek bir mücadele değil, önümüzdeki yıllarda da tamamen kökü kazınıncaya kadar sürecek bir mücadele. Burada Tarım Teşkilatımızın, İl Özel İdaresi'nin, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın önemli katkıları var.Sağlık Bakanlığı'nın ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da parasal katkılarını almaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

(MÖZ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title