Haberler

Kızılay'dan Kan Bağışı Çağrısı

Kızılay Muğla Kan Alma Birimi Doktoru Gülçin Kınay Polat, 2014'te Türkiye'nin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılayacaklarını söyledi.

Muğla Cumhuriyet Meydanı'nda Kızılay'ın kan alma tırında vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulunan Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir yıl içerisinde 1 milyon 800 bin ünite kana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türk Kızılayı olarak kan ihtiyacının tamamını karşılayamadıklarını belirten Polat, "Ama 2005 yılında Sağlık Bakanlığı ile 'Güvenli Kan Temini' programı başlattık. O günden itibaren Kızılay her yıl koyduğu hedefe daha çok yaklaşıyor. 2014'te Türkiye'nin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılayacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Polat, hasta yakınlarının kan bulma sıkıntısı yaşamaması için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, daha önceden testleri yapılmış ve ürünlerine ayrıştırılmış olan kanların hastane bünyesinde bulunması için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Tansiyon ve şeker hastalarının da kan verebileceğine işaret eden Polat, "Bu hastalar bize geldikleri zaman, sadece ilaçlarını yanında bulundurmaları ve hastalıkları hakkında bize bilgi vermeleri yeterli. Doktor bu bilgi doğrultusunda değerlendirme yapıyor. Yani hastalığı olan ve ilaç kullanan donörlerimizden de kan alıyoruz. Kolesterol ve tansiyon hastaları düzenli kan verdiklerinde, bu hastalıkları da düzenlenecektir. Kendi sağlıkları açısından yararları var" diye konuştu.

Polat, pek çok bağışçının kan seviyelerinin yüksek olduğunu bilmediğini, buna bağlı olarak günlük hayatta sıkıntı yaşayabildiklerini ifade etti.

-30 dakikada 3 kişinin hayatı kurtulabilir-

Polat, kan verme işleminin yaklaşık 30 dakika sürdüğünü, bu süre içinde alınan kan ile 3 kişinin hayatının kurtulduğunu vurguladı. 18-65 yaş arasında ciddi bir sağlık problemi bulunmayan herkesin kan verebileceğini dile getiren Polat, şunları söyledi:

"Kan vermeye gelen vatandaşların kan değerlerine bakılıyor ve uygun değerlere sahip olanlar doktor muayenesinin ardından kan verebiliyorlar. Yaklaşık 4-8 dakika arasında bir kişi ortalama 450 mililitre kan veriyor. Kan toplama merkezlerinde alınan kan, testlerinin yapılması için bölge laboratuvarlarına gönderiliyor. Burada testleri yapılan kanda hastalık tespit edilirse, donörlere bilgi veriliyor ve alınan kan imha ediliyor. Verilen her bir ünite kandan üç farklı ürün elde ediliyor. Yani 30 dakika içerisinde verilen bir ünite kan ile 3 kişinin hayatı kurtarılmış oluyor. Yaşamımız içerisinde 30 dakika çok kısa bir süre, fakat 3 kişinin hayatını kurtarmak çok büyük bir davranış. Türkiye'nin, hiç kimsenin kan bulamadığı için yaşamını kaybetmeyeceği bir ülke olması için uğraşıyoruz. Unutmayalım ki kanın tek kaynağı insandır ve kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır."

Muhabir: Ali Rıza Akkır

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Türk Kızılayı Kızılay Türkiye Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title