Haberler

Kızıl Geyiklerin Sayısı Artıyor

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde 1991 yılında ormanlık alanda kurulan üretme istasyonunda yetiştirilen ve daha sonra doğaya bırakılan kızıl geyiklerin sayısındaki artış yetkilileri memnun ediyor.

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde 1991 yılında ormanlık alanda kurulan üretme istasyonunda yetiştirilen ve daha sonra doğaya bırakılan kızıl geyiklerin sayısındaki artış yetkilileri memnun ediyor.

Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kızıl geyiklerin çoğalması için farklı bölgelere üreme istasyonları kurduğunu hatırlattı.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinden 1991 yılında 3 erkek ve 2 dişi kızıl geyiğin Akdağmadeni ilçesinde 5,5 hektar alana kurulan istasyona yerleştirildiğini anımsatan Eğilmez, istasyonda zamanla sayıları 15'e ulaşan geyiklerin 2008 yılında bakanlığın talimatıyla doğaya bırakıldığını belirtti.

Geyiklerden ikisinin çeşitli nedenlerle telef olduğunu ve sayının 13'e düştüğünü aktaran Eğilmez, diğerlerinin doğaya uyum sağladığını söyledi.

Eğilmez, geyiklerden ikisinin telef olmasına karşın sayının dünyaya gelen yavrularla arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kızıl geyiklerin sayısı 18'e ulaştı. Geyiklerin sağlıklı olduğunu tespit ettik. Geyikler burada doğaya uyum sağladı. Geçen yıl ve bu yıl yeni yavrular olduğunu gördük. Yemleme alanlarına yavru geyikler de geliyor. Geyik yerleştirme alanı olarak tespit edilen Akdağmadeni ormanlarına bırakılan kızıl geyiklerin artık doğaya adaptasyon sorunu kalmadığını söyleyebiliriz. Bu geyiklerin burada yiyecek sıkıntısı çekmediği için üremeye devam ettiği gözlendi."

Yabani hayvanların besin bulmakta zorlandığında üremeden ziyade hayatlarını devam ettirmeye şartlandıklarını anlatan Eğilmez, bu nedenle geyik sayısındaki artışın düşük algılanmaması gerektiğini vurguladı.

Kış şartlarında yem takviyesi

Ormanda kar kalınlığının yer yer 1 metreye ulaşması nedeniyle yem bulmakta zorluk çeken kızıl geyikler için doğaya yem takviyesi yaptıklarını da anlatan Eğilmez, şu bilgileri aktardı:

"Kışın yem bulmakta güçlük çeken geyikler için sürekli bu bölgede yemleme yapıyoruz. Kar yağışı başlamadan hemen önce geyiklerin sık sık geldiği üzeri kapalı alanlara yem bıraktık. Kar yağışı da şu anda durdu ve taze yem bıraktık. Vatandaşlarımızdan bu geyiklere itinayla bakmalarını istiyoruz. Yozgat, Sivas, Kayseri üçgenindeki ormanlık alanda geyik sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımız da geyikleri benimsedi. Onlara zarar vermekten kaçınıyorlar. Kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan geyikler, üredikleri istasyon yakınına geliyor. Bu bölgeye belirli aralıklarla yem bırakıyoruz."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Akdağmadeni Samsun Yozgat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title