Haberler

'Kısmi Af Anayasa'ya Aykırı'

Yargıtay Cumhuriyet Eski Savcısı Gündel, Hükmün Açıklanmasının Ertelenmesi Düzenlemesinin Anayasa'ya Aykırı Olduğunu Belirtti.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Hükmün Açıklanmasının Ertelenmesi'ne dair yasal düzenlemenin doğuracağı sakıncalar tek tek ortaya çıkmaya başladı.

Yargıtay Cumhuriyet eski Savcısı Ahmet Gündel, çıkan yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "Hüküm verilmiş de olsa temyiz aşamasından geçmediği için kesinleşmeyen ve bu nedenle yargılaması sürmekte olan kamu davalarının bir kanunla yargılama sürecinin belirli bir noktada durdurulması Yasamanın Yargı erkine müdahalesi niteliğindedir ve Anayasanın 'Mahkemelerin Bağımsızlığı' ile ilgili 138. maddesine aykırıdır" diye konuştu.

Gündel, yasanın anayasaya aykırılığını şöyle açıkladı:

"Hüküm verilmiş de olsa temyiz aşamasından geçmediği için kesinleşmeyen ve bu nedenle yargılaması sürmekte olan kamu davalarının bir kanunla yargılama sürecinin belirli bir noktada durdurulması Yasamanın Yargı erkine müdahalesi niteliğindedir ve Anayasanın 'Mahkemelerin Bağımsızlığı' ile ilgili 138. maddesine aykırıdır. 138. maddenin 3. fıkrasındaki, 'Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz' hükmü ile yine aynı maddenin son fıkrasındaki 'Â…yasama organı mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez' hükümleri karşısında bu düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu açıktır. 'Rahşan Affı' olarak adlandırılan 4616 sayılı Kanunun 1.maddesinin 3. fıkrasındaki davaların ertelenmesine ilişkin hüküm Anayasa Mahkemesi'nin 15.10.2003 gün ve 2003/84-89 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Gerçi iptal kararı, Anayasanın 2.maddesindeki 'hukuk devleti' ile 10.maddesindeki 'eşitlik' ilkelerine dayandırılmışsa da görülmekte olan davaların bir yasayla dondurulması da Yasamanın Yargıya bir müdahalesi olarak görülmeli ve 138. maddeye aykırılık değerlendirilmelidir."

-YÜZBİNLERCE DOSYA ZAMANAŞIMINA UĞRAYACAK-

Gündel, yasanın yararından çok zararının olacağını ve yüzbinlerce davanın çıkan yasa nedeniyle zamanaşımına uğrayacağını da kaydetti.

Gündel, "Trafik suçlarından vergi suçlarına,hırsızlıktan sarkıntılığa, yasak silah taşımaktan yaralamaya kadar çok sayıda suç bu değişikliğin kapsamına girecektir. Önemli sayıda suçlu tekrar topluma sokulacak, suç işlemek isteyenlere eskiden olduğu gibi "nasıl olsa af gelir" düşüncesiyle yeni suçlar işlemesinin önü açılacaktır" diye konuştu.

-ADLİ EMANETLER DOLACAK-

Yeni yasal değişiklikle dosyaların beş yıl süre ile "denetim" sürecine gireceğine dikkat çeken Gündel, dosyalarda ve adli emanetlerde delil olarak tutulan suç eşyalarının korunmalarında sıkıntı oluşacağını ve tazminat davalarının ceza davalarını beklemesinden kaynaklanan gecikmeler yaşanacağına da dikkat çekti.

Yerel mahkemelerin ve Yargıtay'ın ağır olan iş yükünün iyice çekilmez hale geleceğini vurgulayan Gündel, "Ayrıca Yargıtay'da uzun yıllar inceleme sırası bekleyen bu tür suçların dosyaları mahkemelerine iade edileceği için de yeni baştan yargılama sürecine girilmesi çok sayıda suçu zamanaşımına uğratacak ve suç işleyenleri kurtaracaktır"dedi. (ANKA)

(YG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title