Haberler

Kısırlıkta da Çernobil Şüphesi

Karadeniz Bölgesi'nde erkeklerde kısırlık oranı yüzde 70'e ulaşırken, neden olarak Çernobil gösteriliyor.

Ukrayna'da bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nin 1986 yılında patlamasından sonra açığa çıkan radyasyonun çevre ülkeleri etkilediği ileri sürülmüştü. Karadenizli ünlü sanatçı Kazım Koyuncu'nun kanserden ölümünden sonra yeniden gündeme gelen Çernobil'in Karadeniz'i olumsuz etkilediği iddia edilip, bölgede bilimsel araştırmalar yapılmıştı. Devlet tarafından yapılan araştırmalarda, patlamanın sağlık yönünden herhangi bir tehdit unsuru olmadığı konusunda rapor tutulmuştu. Uzun süre çevreye ve insan sağlığına etkilerinin tartışıldığı Çernobil, şimdi de Karadeniz'de yaşayan erkeklerde görülen kısırlık olayı ile gündeme geldi.

Karadeniz Bölgesi'nin ilk üreme sağlığı tüp bebek merkezi olan İlkadım Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Ender Telli, erkek kaynaklı kısırlık probleminin bölgede yüzde 70 seviyesine geldiğini söyledi. Bu oranın çok yüksek olduğunu ifade eden Telli, Karadeniz'deki kısırlık olayının dünya ortalaması olan yüzde 50'nin üzerinde seyrettiğini kaydetti. Bu sorunun temelinde ise Çernobil Nükleer Santrali'nden çevreye yayılan radyasyonun olduğunu iddia eden Telli, "Bilim adamı olarak ben böyle düşünüyorum. Çünkü Çernobil patlamasının yaşandığı yıllardaki çocuklar, bu günün baba adayları. Onun için son yıllarda artan kısırlık olayının Çernobil ile bağlantılı olduğu kanaatindeyim" dedi.

Bu konuda bilimsel araştırmalar ve çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Telli, Karadeniz'deki kısırlık olayının bir an önce aydınlığa kavuşturulmasının faydalı olacağını kaydetti.

(MD-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title