Haberler

Kişi Başına 21 Bin 400 TL Vergi Ödeyen Kocaeli, Devletten Ödediğiyle Orantılı Pay İstiyor

Devlete kişi başına ortalama 21 bin 400 liralık vergi ile, 4 bin lira olan Türkiye ortalamasının 5 katı vergi veren Kocaeli, devletten ödediği vergiyle orantılı pay istiyor. İstanbul'un bile kişi başına düşen vergi oranının Kocaeli'nin üçte biri olduğunu söyleyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, devletten dönen payın sadece bin 700 TL olduğunu belirterek artık bu haksızlığın giderilmesini istedi.

KÜÇÜÇÜK İLDE 2 BİN 300 SANAYİCİ

Şu anda 2 bin 200 kayıtlı üyesi bulunan Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre, Kocaeli imalat sanayinde Türkiye üretiminin yüzde 13'ünü karşılıyor. Yüzölçümü olarak 81 il arasında 73. sırada olan ve en çüçük 8 ilden biri olan Kocaeli sanayi merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda liman ve denizcilik merkezi olarak da ön plana çıkıyor.

Liman, karayolu ve demiryolu ulaşımında da avantajlı bir konumda olan Kocaeli aynı zamanda Türkiye'nin otomotiv üssü. İmalat sanayinin yüzde 13'lük payın yanı sıra, Türkiye otomobil imalatında yüzde 31, kimya sektörünün de yüzde 27'sini karşılıyor. Sanayinin diğer ağırlıklı sektörlerini ise metal ve makine imalatı oluşturuyor.

63 MİLYARLIK DIŞ TİCARET HACMİ

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yılda 13 milyar dolar ihracat yapan 1.6 milyon nufusa sahip Kocaeli'den 49 milyar dolar da ithalat gerçekleştiğini, bu farkın ise hidro karbon yani petrol ithalatından kaynaklandığını belirtti. Kocaeli'nin toplam dış ticaret hacmının 63 milyar dolar olduğunu, bu hacmi ile Kocaeli'nin il olmasına rağmen Dünya ülkeleri sıralamasında 60. ülke konumuna kadar çıkarttığını belirterek şöyle devam etti:

KİŞİ BAŞI 21 BİN 400 TL VERGİYE KARŞILIK 1700 TL PAY

"Hiç azımsanmayacak bir ticaret hacmimiz var. Bu sene ilimizde çok önemli bir gelişme oldu. İstanbul Sanayi Odası her yıl bu aylarda ilk 500'ünü açıklıyor. Son 7-8 senedir bu rakamımız yüzde 82 civarındaydı. 82-83 firmamız ilk 500'de bulunuyordu. 2011 yılında ülkenin yüzde 8,5 gibi çok ciddi büyüdüğü bir yıl, bu rakam 92'ye çıktı. Kocaeli, Türkiye ekonomisinin bir dinamosu olduğunu bir daha gösterdi. Anadolu'ya bir çok teşvik var. Bizim ilimize hiç teşvik olmamasına rağmen tamamen coğrafi üstünlüğümüz nedeniyle bu gelişmeleri yaşadık. Bunu yaparken Kocaeli kişi başına 21 bin 400 lira gibi bir vergi oranıyla, tahsilatıyla Türkiye birincisi oldu. İkinci ilimiz İstanbul bizim verdiğimiz oranın neredeyse 3'te 1'ini verdi. O da 8 bin 700 TL. Türkiye'de toplanan vergilerin kişi başı ortalaması da 4 bin TL civarında. Hükümetimiz de malum topladığı 4 bin TL'yi dağıtıyor. Kişi başı ortalama dağıtılan vergi de 4 bin TL civarında. Bizim ilimizde mağduriyet oluşuyor. Bizim ilimizde toplanan vergilerden dağıtılan pay kişi başına sadece bin 700 TL. Biz hükümetimizden bu haksızlığı biran önce giderilmesini istiyoruz.

LİMANLARLA DEMİRYOLU BAĞLANTISI ŞART

Ayhan Zeytinoğlu açıklamasında, Kocaeli'nin alt yapı dahil bir çok sıkıntısı olduğunu, deniz yollarının demir yollarıyla bağlantılı olması gerektiğini, 34 liman olmasına rağmen, hemen hemen 29-30 tanesinin Körfez'in kuzeyinde olmasına ve kuzeyde de demiryolu olmasına rağmen deniz ve demir yolu bağlantısı olmadığını hatırlattı. "16 OSB'miz var ve hiçbirinin demiryolu bağlantısı yok. Bunun da biran önce yapılmasını istiyoruz. Bir de şu andaki otoyol artık yetmiyor. Tek isteğimiz alt yapılarımız biraz daha gelişirse önümüzde konulan 500 milyar ihracat hedefinde Kocaeli'nin 50-60 milyar ihracat payı alacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ayhan Zeytinoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title