Haberler

Kırşehir: İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi Kırşehir'de

İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Pinhas Avivi, Kırşehir'de Yaptığı Açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Üyeliğine Bakışları, Irak'ın Bölünmesi ve Papa'nın Türkiye Ziyareti Gibi Önemli Konularda Görüş Bildirdi.

İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Pinhas Avivi, Kırşehir'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine bakışları, Irak'ın bölünmesi ve Papa'nın Türkiye ziyareti gibi önemli konularda görüş bildirdi.

Kadın ve Gençlik Platformu Derneği tarafından, aralarında İsrail, Bosna Hersek, Makedonya, Rusya, Brezilya ve Özbekistan'ın bulunduğu bazı ülkelerin büyükelçileri ve eşleri için bir gezi düzenlendi. Büyükelçiler ilk ziyaretlerini Vali M. Lütfullah Bilgin'e gerçekleştirirken, kendilerine Vali Bilgin tarafından Kırşehir'in türkülerinin ve bozlaklarının yer aldığı kaset ve CD'ler hediye edildi. Vali Bilgin'i ziyaretin ardından Kırşehir'de bulunan tarihi ve turistik mekanları gezen büyükelçiler, özellikle Cacabey Camii'ne hayran kalırken, gezi sırasında özellikle İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi'nin 2 korumayla gezmesi dikkat çekti. Cacabey Camii'ni korumaların ablukası altında gezen İsrail Büyükelçisi Avivi, caminin içinde de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Avivi, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde İsrail'in Türkiye'ye bakış açısıyla ilgili bir soru üzerine, "İlk baştan itibaren İsrail Türkiye'nin AB'ye girmesi için çok büyük destekçisiydi. İnanıyoruz ki Türkiye içinde Avrupa içinde birlikte olunması önemli. Türkiye'nin birlik içerisinde olması Avrupa için iyidir. Avrupa'nın en önemli liderleriyle yaptığımız pek çok görüşmelerde, eğer Türkiye birliğe girerse ne olacak yerine girmezse ne olacağını görüştük" dedi.

Basın mensuplarının Irak'ın bölünmesiyle ilgili sorusuna da cevap veren Avivi, "Irak konusunda Türkiye ile aynı şeyi düşünüyoruz. Birleşik, laik, demokratik bir Irak olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumda herhangi bir değişim Türkiye'yi, İsrail'i ve tüm Ortadoğu'yu sıkıntıya sokar. Irak'ın bölünmesi burada Sünniler'in baskın olmasına neden olur ki bu çok tehlikelidir. Eğer olursa Irak'ın bölünmesi İran'ın radikal İslam köprüsü oluşturmasına fırsat verecektir. Radikal dincilik İran'dan Suriye'ye, Lübnan'a bunların hepsini içine alacaktır" diye konuşrtu.

Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretini değerlendiren Büyükelçi Avivi, "Papa'nın Türkiye ziyaretinin Hıristiyanlık, İslam ve Yahudilik arasında önemli olduğunu düşünüyorum. İki din arasındaki her toplantı hepimize yardım eder. Medeniyetlerin parçalanması ve çatışması gibi dünyanın önemli bir problemden kaçınmak için diyalog tek çözümdür" dedi.

Basın açıklaması sonrasında Cacabey Camii'nden ayrılan İsrail Büyükelçisi Avivi'nin, camiden uzaklaşırken geriye dönüp uzun süre camiye bakması gözlerden kaçmadı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title