Haberler

Kırşehir Depremleri Üzerine Çalışma Yapılmalı"

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Zeynel Başıbüyük, Kırşehir ve çevresinde aktif fay hatlarının olduğunu belirterek, bu bölgede detaylı çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Zeynel Başıbüyük, Kırşehir ve çevresinde aktif fay hatlarının olduğunu belirterek, bu bölgede detaylı çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Başıbüyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde 5,0 ve yaklaşık 3 yıl önce de Kaman ilçesinde 4,5 büyüklüğündeki depremlerin dikkatlice izlendiğini belirtti.

Kırşehir'in büyük bölümünün 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını anımsatan Başıbüyük, ancak bunların bilinen Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay zonlarından bağımsız olduğuna dikkati çekti.

Geçmişte Kırşehir'de orta ve küçük şiddette depremlerin yaşandığını belirten Başıbüyük, bunların en büyüğünün 1938 yılında meydana gelen ve yaklaşık 150 kişinin öldüğü 6,6 büyüklüğündeki Akpınar depremi olduğunu anımsattı.

İl genelinde Akpınar-Kırıkkale arasında diri bir fayın olduğunun bilindiğine işaret eden Başıbüyük, "2012'de Kaman'daki 4,5 ve Akpınar'daki 5 şiddetindeki depremler bu bölgelerde de aktif fayların olduğuna işaret etmektedir. Bu nedenle bu bölgelerde detaylı çalışmaların yapılması önem arz etmektedir. Akpınar ve Çiçekdağı'ndaki faylar büyük bir fay zonunun parçaları değil, bunlar bağımsız ve küçük fay hatları" diye konuştu.

Arap Yarımadası'nın Türkiye'yi Avrasya'ya doğru sıkıştırmasından dolayı Anadolu'nun batıya doğru hareketin söz konusu olduğuna dikkati çeken Başıbüyük, bunun depremlerle hissedildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Batıya doğru bir hareket var. Bunu sağlayan kuzeyde Kuzey Anadolu fay zonu, güneyde de Doğu Anadolu fay zonu. Bu hareketlenmeler basınç ve stresten kaynaklanan enerjinin deprem olarak açığa çıkması. Depremin şiddetini bu açığa çıkan enerjinin miktarı oluşturuyor. Yüksek miktarda birikip büyük parçalı bir kırığın hareket halinde olmasıyla şiddet artıyor. Yüzeye yaklaştıkça hissettiğimiz şiddet daha fazla artıyor."

"Küçük depremler büyük fay kırılmalarını engelliyor "

Orta Anadolu'daki faylarda büyük kırılmalar beklenmediğinin altını çizen Başıbüyük, "Küçük depremler enerjiyi boşalttığı için daha büyük bir depremi engelliyor. Küçük fay kırılmaları da enerjinin boşalmasına neden oluyor. Küçük depremler büyük fay kırılmalarını engelliyor " dedi.

Kırşehir genelindeki yapısal jeoloji çalışmaları ve geçmiş yıllarda meydana gelen depremler birlikte değerlendirildiğinde özellikle batı ve kuzeyindeki bölgelerde küçük ve orta şiddetli depremlerin daha sonra da meydana gelebileceğini vurgulayan Başıbüyük, bölgedeki depremler üzerinde ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, ilgili kuruluşların işbirliğinde analizlerin yapılabileceğini kaydetti.

Başıbüyük, büyük can ve mal kaybına neden olabilecek bir deprem beklemediklerini ifade ederek, "Depremin olmasını engelleyebilme veya oluşacağı zamanı çok öncesinden belirleyebilme şansımız ne yazık ki yok. Bu nedenle depremle yaşamaya alışmak, depreme dayanıklı yapılar inşa etmek, gerekli önlem ve tedbirleri almak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Çiçekdağı Kırşehir Akpınar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title