Haberler

"Kırmızı Mercimeğin Fiyatı Arttı, Domatesin Azaldı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, market fiyatlarına bakıldığında, Haziran ayında fiyatı en çok artan ürünün kırmızı mercimek, fiyatı en çok düşen ürünün ise domates olduğunu söyledi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Haziran ayı için yaptıkları tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 413, kurutulmuş ürünlerde yüzde 185, baklagillerde yüzde 235, pirinçte yüzde 326, hayvansal ürünlerde yüzde 212'lere kadar yükseldiğinin belirlendiğini ifade etti.

Haziran ayında perakende seviyesinde bazı ürünlerde artış, bazı ürünlerde ise azalma görüldüğünü ifade eden Bayraktar, bu dönemde kırmızı mercimekte yüzde 20,5; yumurtada yüzde 6,5; pirinçte yüzde 0,8 oranında fiyat artışı gözlemlendiğini bildirdi.

Bayraktar, market raflarında kuru incirde fiyat değişimi görülmediğini, karpuzda yüzde 46,5, domateste yüzde 47,4 düşüş gerçekleştiğini bildirdi.

TZOB Başkanı, market fiyatlarına bakıldığında Haziran ayında fiyatı en çok artan ürünün kırmızı mercimek, fiyatı en çok düşen ürünün ise domates olduğunu kaydetti.

Üretici fiyatlarında geçen aya göre kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incirde fiyat değişimi olmadığını ifade eden Bayraktar, kırmızı mercimekte yüzde 246,7 fiyat artışı görüldüğünü bildirdi.

Kuraklık nedeniyle Güneydoğu'da kırmızı mercimekteki zararının tahminen yüzde 60'ı bulduğunu anlatan Bayraktar, Türkiye kırmızı mercimek rekoltesinde ise 250 bin ton azalma beklendiğini kaydetti.

Üretici fiyatlarında en fazla fiyat düşüşünün yüzde 55 ile domateste yaşandığını kaydetti.

Fiyat düşüşlerini asıl etkileyen unsurun Rusya Federasyonu'nun aldığı karar olduğunu ifade eden Bayraktar, ''Rusya Federasyonu tarafından zirai ilaç kalıntısı gerekçe gösterilerek domates, patlıcan, patates, üzüm ve limon ihracatımızın 7 Haziran 2008 tarihinden itibaren durdurulması, fiyat düşüşlerini daha da tırmandırmıştır'' dedi.

Bayraktar, çiftçilerin hak ettiği geliri elde edebilmeleri bakımından üretici birlikleri kanalıyla ürün pazarlanmasının sağlanması gerektiğine işaret ederek, "Tarımsal Üretici Birlikleri finansman bakımından güçlendirilerek etkin hale getirilmeli, bu amaçla üretici birlikleri yasası yeniden gözden geçirilmelidir'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title