Haberler
BBC

Kirli Bebek Bezinden Çevre Dostu Yakıt Üretilecek

Güncelleme:

Hollanda'da kurulacak özel fabrikalarda her yıl ortalama kullanılan 500 bin bebek bezinin çevre dostu yakıt, biyogaz, plastik ve suni gübre olarak geri dönüşümü sağlanacak.

Hollanda'da her yıl yaklaşık yarım milyon çocuk tarafından kullanılan bebek bezleri, özel bir yöntemle geri dönüştürülerek çevre dostu yakıt, biyogaz, plastik ve suni gübre üretilecek.

BİR ÇOCUK ORTALAMA 5 BİN BEZ KULLANIYOR

Atık bebek bezleri, Hollanda'nın en önemli çevre sorunlarından biri. Ülkedeki bir çocuk, tuvalet alışkanlığı edinene kadar ortalama 5 bin bebek bezi kullanıyor. Buna, idrar kaçırma sorunu yaşayan yaşlıların kullandığı bezler de eklenince, sorun ciddi boyutlara ulaşıyor.

GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN DENEME ÇALIŞMALARINDAN SONUÇ ALINDI

Kişi başı 150 - 200 kilo katı atığın toplandığı ülkede, her yıl ortalama 500 bin çocuk bebek bezi kullanıyor. Giderek artan atık bez sorunu, Aralık ayından itibaren önemli ölçüde çözülmüş olacak. Atık bebek bezlerinin geri dönüştürülmesi amacıyla yaklaşık 2 yıldır devam eden deneme çalışmaları başarıyla sonuçlandı.

FABRİKANIN YAPIMINA BAŞLANDI

ARN adlı atık işleme şirketi tarafından Nijmegen kenti yakınlarındaki Weurt kasabasında, kirli bebek bezlerini geri dönüştürecek fabrikanın yapımına başlandı. Aralık ayından itibaren fabrikada atık bebek bezleri geri dönüştürelecek. Bebek bezleri, 40 bar basınç ve 250 santigrat dereceye dayanıklı çelik reaktörde eritilecek. Yüksek ısı ve basınç sayesinde bebek bezinin bileşimindeki plastik ve diğer maddeler ayrıştırılacak.

YÜKSEK ISIDA VİRÜS VE İLAÇ ATIKLARI YOK OLACAK

Atık bezlerin geri dönüşümü konusunda 7 yıldır çalışma yapan ve bu konuda patent alan William Elsinga'ya göre, yüksek ısıda yapılan ayrıştırma işlemi sırasında bebek bezlerindeki bakteri, virüs ve ilaç artıkları da tamamen yok oluyor.

ÇEVRE DOSTU YAKIT ÜRETİLECEK

Elsinga, Hollanda Televizyonu'na yaptığı açıklamada, zararlı maddelerden arındırılan bezlerin güvenli bir şekilde yeni ürünlere dönüşeceğini vurguladı. Kullanılmış bebek bezlerinden çevre dostu biyogaz, plastik, suni gübre ve elektrik santrallerinde kömür yerine kullanılabilen biyokütle elde edilecek.

13 AYRI TOPLAMA NOKTASI OLUŞTURULDU

Hollanda'daki bir çok belediye, atık bezleri yakmak yerine yeni fabrika için toplamaya başladı. Bunlardan biri de Utrecht kenti yakınlarındaki Soest Belediyesi. Çevreden sorumlu belediye başkan yardımcısı Nermina Kundiç, 13 ayrı toplama noktası oluşturduklarını belirterek, geri dönüşüm sayesinde hammadde israfının önleneceğini söylüyor.

BBC

DOST Partisi Hollanda Bebek Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title