Haberler

Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı anma etkinliklerine katılmasını "iyi bir sinyal" olarak değerlendirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı anma etkinliklerine katılmasını "iyi bir sinyal" olarak değerlendirdi.

Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı dolayısıyla AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ukrayna milletvekili, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu etkinliklere katılmasını iyi değerlendirdiklerini kaydederek, "Sayın Çavuşoğlu'nun ziyareti ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile birlikte anma etkinliklerine katılması çok iyi bir sinyal" ifadesini kullandı.

Çubarov, Çavuşoğlu ile kısa bir görüşmelerinin olduğunu kaydederek, "Çavuşoğlu, anma etkinliği sırasındaki konuşmasında iki üç kez keskin bir dille  ' Türkiye'nin Kırım'ın işgalini tanımadığını ve hiçbir zaman tanımayacağını' dile getirdi. Bu çok iyi bir tutum. Türkiye bu pozisyonu aslında ilk başta da göstermişti ama şimdi Türkiye'nin yeniden bu tutumunu dile getirmesi çok memnuniyet verici" dedi.

Başkan Çubarov, eski Sovyet döneminde Kırım Tatarlarına soykırım yapıldığına ilişkin yasa tasarısını hazırlayarak parlamentoya sunacaklarını dile getirerek, Ukrayna parlamentosunun bu yasa tasarılarını kabul etmesinin ardından, diğer ülkelerin de bunu destekleyeceğini umut ettiklerini dile getirdi. Çubarov, Kırım Tatarları soykırımının tanınmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun da bunu desteklediğini ve ülke parlamentosunun buna ilişkin gereken kararların alınmasından yana olduğunu vurguladı.

"20. yüzyılın Kırım Tatarlarının Kara Yüzyılı" olduğunu ve 21. yüzyılda da bunun sona ermediğini ifade eden Çubarov, "bunların kaynağının aynı yerden Moskova'dan geldiğini" belirtti. Çubarov, 20 yüzyılda Kırım Tatarlarına yönelik işlenen suçların, günümüzdeki Rusya yönetimi tarafından tekrarlandığını ifade etti.

Sürgünün 71. yılı anma etkinlikleri

Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı dolayısıyla başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda anma etkinlikleri düzenlendi.

Başkent Kiev'de yaşayan Kırım Tatarları ve Ukraynalıların yanı sıra, Azerbaycanlı ve diğer halkların temsilcileri ile ülkede eğitim gören Türk öğrencilerin katıldığı anma etkinliklerinde, sürgün sırasında ve sürgün yıllarında ölenler anılarak, dua edildi.

Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'ndaki etkinliğe, ellerinde Ukrayna, Kırım, Azerbaycan ve Türkiye bayraklarıyla katılan vatandaşlar, sık sık "Vatan, Millet, Kırım" diye sloganlar attı.

Anma etkinliğinde Refat Çubarov da söz alarak, sürgün yıllarında vatanlarına dönmek için mücadele veren Kırım Tatarlarının, şimdi de özgürlük ve varoluş mücadelesi verdiğini dile getirdi. Çubarov, bir gün elbet Kırım'ın işgalcilerden kurtarılacağını kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Tatar Kırım Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title