Haberler

Kırıkkale'de Kurtuluş Savaşı'nda Kullanılan Tarihi Köprü Koruma Altına Alındı

Kırıkkale'nin Yahşihan İlçesi Bedesten Köyü Yolu Güzergahında, Kızılırmak Üzerinde Bulunan ve Kurtuluş Savaşı'nda Mühimmat Taşımada Kullanılan Abdulhamit Köprüsü, Kaymakamlık Tarafından Koruma Altına Alındı.

Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesi Bedesten köyü yolu güzergahında, Kızılırmak üzerinde bulunan ve Kurtuluş Savaşı'nda mühimmat taşımada kullanılan Abdulhamit Köprüsü, kaymakamlık tarafından koruma altına alındı.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'ya mühimmatın taşınmasında önemli bir rol oynayan ve 100 yıldır ayakta duran köprüye ağır tonajlı kamyonların girmemesi için jandarma ekipleri nöbet tutmaya başladı. Alman teknolojisi ile yapılan demir köprü, yeni köprünün yapılması ile trafiğe kapatılmıştı. Yeni yapılan beton köprünün 30 yılda çürümesi nedeniyle köprü tadilata alındı. Köprü bakıma alınınca tarihi demir köprüyü ağır tonajlı araçlar kullanmaya başladı. Bunu üzerine kaymakamlık harekete geçerek tarihi

değeri olan köprüyü korumaya aldı ve ağır tonajlı araçların köprüden geçişi yasaklandı.

Konu hakkında açıklama yapan Yahşihan Kaymakamı Ünal Coşkun, "Tarihin yok olmaması için yeni köprü yapılana kadar Abdulhamid döneminde yapılan ve Türkiye'de bir benzeri bulunmayan köprüyü, ağır tonajlı araç sürücülerinden korumak için jandarma ile işbirliği yaparak böyle bir karar aldık. Bir ara denemek için jandarmayı kaldırdık, baktık, yine ağır araçlar yasak dinlemeyip geçiyor. Bu sefer köprü tadilatı bitene kadar koruma kararı aldık. Cumhuriyet tarihinden bile yaşlı olan bu Alman teknolojisi ile sırf

perçin kullanılarak yapılan demir köprü, bugüne kadar ayakta kalmıştır, onu koruyacağız. Diğer köprü 30 yılda çürümüş, onu tadilata aldık. Eski köprüyü tarihi olması nedeniyle koruma altına aldık. Ağır tonajlı araçların demir köprüden geçişi yasaklanmıştır, geçiş yapan kamyonlara askerlerimiz 52 YTL ceza kesiyor. Diğer araçların geçişi de şimdilik rutin olarak yapılmaktadır" dedi.

(SY-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title