Haberler

Kırıkkale - Ağaoğlu: Yeni Anayasa, 12 Eylül Darbesinin Sivil Kopyası

Yargıtay Eski Başkanı Ağaoğlu, Türkiye'de Gündemin Çok Hızlı Değişerek Toplumun Bir Yere Sürüklendiğini Belirtti

Yargıtay eski Başkanı Ağaoğlu, Türkiye'de gündemin çok hızlı değişerek toplumun bir yere sürüklendiğini belirtti

YARGITAY eski Başkanı Ömer Faruk Ağaoğlu, Türkiye'de gündemin çok hızlı değişerek belli konuların sağlıklı olarak değerlendirilmesinin perdelendiğini, toplumun bir yerlere sürüklendiğini öne sürdü. Ağaoğlu, yeni anayasanın 12 eylül darbesinin sivil kopyası olduğunu öne sürdü.

Kayseri'de iki ilçe belediyesinin etkinliklerine katıldıktan sonra Ankara'ya dönerken gece bir restoranda Kırıkkale'de bulunan dostları ile buluşan Ağaoğlu, Türkiye'de gelişen olayları değerlendirdi. Ağaoğlu, beraberinde Birleşik Büro-iş Genel Başkanı Haydar Şahin Dokuyucu, Tüm Yargı Mensupları Derneği Genel Başkanı Salim Çoruk, Kırıkkale Barosu avukatlarından Coşkun Özgür Piroğlu, Sinan Taşkıran ile Kırıkkaleli iş adamları Eftal Sarısu, Halil Baran ve Salih Kumru ile bir araya gelerek yemek yedi, sohbette bulundu.

YENİ ANAYASA, 12 EYLÜL DARBESİNİN SİVİL KOPYASI

Ömer Faruk Ağaoğlu, yemekten önce basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Ağaoğlu, "Türkiye'de gündem çok hızlı değişirken, belli konuların sağlıklı olarak değerlendirilmesi perdeleniyor. Bir anda Anayasa konusu gündeme gelmişken, İsrail, Filistin olayları öne çıkarken, diğer konular gündem dışı bırakılmış durumda. Oysa yeni Anayasa değişikliği, 12 Eylül darbesinin çok kötü sivil bir kopyasıdır ve tesadüf eseri bir 12 Eylül günü halk oyuna sunulacaktır. Ama içerik olarak bakıldığında 12 Eylül'deki ile uygulamalarda birebir karşılaştırıldığında, askeri yönetim sürecinden hiçbir farkı yoktur. Söylediğim gibi 12 Eylül'ün kopyasıdır. Ama bu sefer Türk halkı ve hukuk düzeni, sivil görünümlü bir 12 Eylül darbesine yeni bir 12 Eylül darbesine izin vermeyecektir, vermemesi gerekir. Temel hakkı özgürlükler, yargı, açılımlarla evrensel değerlerle uyumlu bir şekilde değiştirilerek anayasada yer alması gerekirken, tamamen iktidar partisinin bakış acısına göre biçimlendirilen bir yargı, ortaya çıkarılmak isteniyor. İsvicre'de minare konusu olunca 'temel haklar referanduma mı sunulur' diye iktidar partisi büyük bir kıyameti koparırken, gündem yaratırken, Türkiye'de temel hak ve özgürlükler ve yargı referanduma gidilmesinden her nedense rahatsızlık duymamakta, kendi tabanına göre temel hak ve yargıyı biçimlendirme yoluna gitmektedir. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz ve hep gittiğimiz yerde, her türlü etkinlikte bunları ifade ediyoruz" dedi.

Türkiye'de hukuk devletinden parti devletine çok hızlı bir kayma sergilendiğini de belirten Ağaoğlu, "Bir kere evrensel hukuk yönünden olaya bakarsak, 28 ayrı ve birbiri ile ilgisiz soruyu tek soru haline getirip, tek cevap isteyeceksiniz. Bunun ne hukukta, ne mantıkta ve ne de akılda hiçbir yerde açıklaması olamaz. Böyle bir halk oylaması yöntemi olamaz. Yeni bir anayasa yaparsınız, bütünü ile bütün bir paket gibi anayasa yaparsınız, bunu halk oyuna sunabilirsiniz. Ama anayasada değişikliğe gidiyorsanız, bu değişiklik kapsamındaki birbiri ile ilgisiz olan maddelerinin hepsini birden tek bir oylama ile sunmak açıkça evrensel hukuka aykırıdır. Açıkça hukuka aykırıdır. Her şeyden önce akıl ve mantığa aykırıdır" dedi.

Gazze'ye giden insani yardım gemisine İsrail'in müdahale etmesi sonucu yaşanan ölümlere de değinen Yargıtay eski başkanı Ömer Faruk Ağaoğlu, "Bir hukuk devleti olarak elbette dünyanın neresinde olursa olsun, ister Gazze , ister bir başka yer olsun, temel hak ve özgürlükler yönünden çeşitli insani değerler yönünden yardım yapılması gereken yerlere elbette yardım yapabilir. Ancak bunu Kızılay yolu ile de yapabilirsiniz. Neden Kızılay bay-pas ediliyor, bunun sorgulanması lazım" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title