Haberler

Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalar can kayıplarının yanı sıra büyük tahribata yol açtı (2)

Güncelleme:

Kırgızistan-Tacikistan sınırında bir hafta önce yaşanan çatışmalar can kayıplarının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yerinin kullanılamaz hale gelmesine neden oldu.

Kırgızistan- Tacikistan sınırında bir hafta önce yaşanan çatışmalar can kayıplarının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yerinin kullanılamaz hale gelmesine neden oldu.

Anadolu Ajansı (AA), iki ülke sınırında yer alan su dağıtım şebekesi "Golovnoy"u kontrol etmek için geçen hafta yaşanan gerginliğin ardından çıkan çatışmanın, Kırgızistan tarafında yarattığı yıkımı görüntüledi.

Çatışmalardan sonra Kırgızistan'ın güneyindeki en uç nokta olan Leylek ilçesindeki Kök-Taş, Arka ve Maksat köylerinde yıkımın boyutu da ortaya çıktı.

Aralarında evler, okullar, mağazalar, benzin istasyonları, polis karakolları ve sınır kontrol noktalarının da olduğu 100'den fazla yapı çatışmalarda hasar gördü.

Sınır bölgede, iki ülkenin ortak kullandığı kara yolunun Kırgızistan tarafındaki tüm benzin istasyonları yerle bir edildi.

Tacikistan sınırına yakın mesafede daha yeni kurulduğu belirtilen evler, okullar kullanılmaz hale geldi.

"Evimi bir değil, iki değil, altı kez terk etmek zorunda kalıyorum"

Diğer yandan, çatışmalar sırasında evlerini terk edenlerin çoğu akrabalarına, yakında akrabaları olmayanlar da devletin sığınma merkezlerine dönüştürdüğü okul binalarındaki spor salonlarına sığındı.

Sınır ilçesindeki çatışmalar nedeniyle evini bırakıp ailesiyle şehir merkezine kaçmak zorunda kalanlardan biri de Fayzullah Nazarov.

Hayatının tamamını Batken bölgesi Batken ilçesi Kök-taş köyünde geçiren Nazarov, çatışmanın ardından evinden 5 saatlik uzaklıktaki Batken şehrinde bir okula sığındı.

Nazarov yaşadıklarını, "Bir değil, iki değil, altı kez çatışmalardan dolayı evimi terk etmek zorunda kalıyorum." sözleriyle gözyaşları içinde anlattı.

Sınır sorunun çözülmesini istediğini ifade eden Nazarov, "Biz bu toprakları bırakıp başka yere gidemeyiz. Bu topraklarda atalarımız dünyaya geldi. dedi.

"Ambulansla hastaneye getirildim"

Batken Bölge Birleşik Hastanesinde tedavisi süren Kök-taş sınır karakolunda görevli asker Nursultan Abdıllayev, hastaneye ambulansla getirildiğini anlattı.

Kolundan giren kurşunun göğsünü sıyırdığını belirten Abdıllayev, şimdi kendisini daha iyi hissettiğini söyledi.

Kırgızistan Tacikistan sınırdaki çatışma

Kırgızistan-Tacikistan sınırında bulunan "Golovnoy" su dağıtım şebekesini kontrol etme konusunda 28 Nisan'da yaşanan gerginlik, 29 Nisan'da iki ülke halkının birbirini taşlamasıyla devam etmiş, iki ülke sınır birliklerinin devreye girmesiyle çatışmaya dönüşmüştü.

Olayda, iki taraftan toplam 49 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 250 kişi yaralanmıştı.

Çok sayıda ev ve iş yerinin ateşe verildiği, tahrip edildiği olay, diplomatik girişimler sayesinde sona erdi.

Her iki ülke yönetiminin, "ateşkes" ve askerlerin kışlalara geri çekilmesi konusunda 1 Mayıs'ta uzlaşmasının ardından, vatandaşlar evlerine dönmeye başladı.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Kırgızistan Tacikistan Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title