Haberler

Kırgız Sivil Toplum Kuruluşları ve İş Çevrelerinden Türkiye'ye Destek

Orta Asya ülkesi Kırgızistan'da, sivil toplum kuruluşları ve iş çevreleri, Türk lirasına yapılan spekülatif atak üzerine Türkiye'ye destek mesajı verdi.

NEZİR ALİYEV - Orta Asya ülkesi Kırgızistan'da, sivil toplum kuruluşları ve iş çevreleri, Türk lirasına yapılan spekülatif atak üzerine Türkiye'ye destek mesajı verdi.

Kırgızistan'da iş dünyası, sivil toplum kuruluşu ve siyasetin önde gelen isimleri, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı spekülatif atağı AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'de eğitim alan Kırgızlar arasında iş birliği ve dayanışmayı artırmak amacıyla kurulan Egemendik Türkiye Mezunlar Derneği Başkanı ve iş adamı Erkinbek Joroyev, Türkiye ekonomisinin Kırgızistan için son derece önemli olduğunu belirterek, "Türkiye gönüllüleri olarak, Türkiye'nin yanındayız." dedi.

Joroyev, Türkiye'nin her zaman Kırgızistan ekonomisinin gelişmesine katkı sağladığını, sosyal ve kültürel yardımlarda bulunarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasına vesile olduğunu anımsattı.

Türk ekonomisindeki gelişmelere işaret eden Joroyev, "Türkiye'de olanlar sözde mali krizdir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye, ABD'nin yaptırımları ile gelen krizi çok iyi algıladı ve doğru önlem ve tedbirlerle mücadele başlattılar." ifadelerini kullandı.

Joroyev, alınan tedbirlerin netice vermeye başladığına işaret ederek, "Türkiye, bu psikolojik ve ekonomik savaşı er ya da geç kazanacak. Dolar kuru dün itibarıyla düşmeye başladı. Ayrıca, Türkiye'ye yeni yatırımların geleceği ile ilgili haberler de sevindirici. Bundan dolayı Türk halkını kutluyorum." diye konuştu.

-"Türkiye ekonomisi önündeki bariyeri kolayca aşacak"

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkan Yardımcısı ve iş adamı Begzada Aliyev de Türkiye ekonomisinin, önündeki bariyeri kolayca aşacağına inandığını söyledi.

Aliyev, Türk ekonomisinde yaşanan durumunun geçici olduğu düşüncesini dile getirerek "Türkiye bu sorunların üstesinden gelecek. Türkiye politikası güçlüdür. Türk kabinesi güçlü ve başarılıdır. Sorunların üstesinden gelebilmek için çalıştığını görüyoruz. Türkiye daha da zor günler gördü. Bunu da Allah'ın izni ile atlatacak." yorumunu yaptı.

Türkiye'nin en zor günlerinde bile Kırgızistan'a destekte bulunmaya devam ettiğini anımsatan Aliyev, Kırgızistan'da yaşayan Türkler olarak, daima Türkiye'nin yanında olduklarını ve ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Aliyev, "Türkiye'yi seviyoruz. Türk bayrağı her zaman yukarıda dalgalanacaktır. Bu para oyunları arkada kalacaktır. Türkiye devleti ve ekonomisi daha güçlü çıkacaktır." dedi.

-"Türkiye'den ihracat potansiyelimizi yükselteceğiz"

Türkiye'den Kırgızistan'a tarım makinesi ihracatı yapan Ahıskalı Türk iş adamı Selim Niyazov da ihracat potansiyelini yükselteceklerini bildirdi.

Türk ekonomisinde ve özellikle döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara işaret eden Niyazov, "Kırgızistan'da Türk tarım makineleri ilgi görüyor ve tutuyor. Türkiye'den 2 milyon dolarlık tarım makinesi ihraç ettik. Türkiye'de ürün fiyatlarında değişiklik olmadı. Bu nedenle Türkiye'den ihracat potansiyelimizi yükselteceğiz. Yeni siparişler vermeye hazırlanıyoruz." diye konuştu.

Niyazov, Türk ekonomisinin istikrarlı olduğunun altını çizerek, Türkiye yönetiminin ekonomideki durumundan başarıyla çıkacağına, sorunların üstesinden geleceğine ve Türkiye'nin kalkınmaya devam edeceğine emin olduğunu söyledi.

-Liberal Demokrat Partiden destek

Kırgızistan Liberal Demokrat Partisi Başkanı Turdubek Moldobekov da Türk ekonomisinde ve özellikle döviz kurunda yaşanan dalgalanmalarla ilgili, "ABD, Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygulayarak diz çöktürmeye çalışıyor. Ama Türkiye bundan daha zor günler gördü. Diz çöktüremeyecekler. Türkiye bunun üstesinden gelecektir. Biz kardeş halklar olarak yüreğimizle ve dualarımızla Türkiye'nin yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye kimsenin baskı yapamayacağını ifade eden Moldobekov, "Türkiye'de olup biteni görüyoruz. Türk siyasetini ve ekonomisini büyük ilgi ile takip ediyoruz. Türkiye'nin yer aldığı coğrafyanın dünyadaki önemini anlıyoruz." yorumunu yaptı.

Moldobekov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Onların dolarları varsa, bizim de halkımız var, Allah'ımız var" ifadelerini duyduğunda sevinçle karşıladığını hatırlatarak, "Allah Türkiye'yi korusun. Biz Türkiye'nin yanındayız." şeklinde konuştu.

-Gurbetçilerden dört maddelik teşvik

Kırgızistan'da çalışan bazı Türk iş adamları da Türkiye'nin ekonomisine destek olmak için 4 maddelik teşvik planını devreye sokma kararı aldı.

Bu yıl kurulan Türk-Kırgız İşadamları Derneği Başkanı ve iş adamı Muammer Akkaya, Türk ekonomisine destek olmak için aldıkları kararları aktarırken, "Kırgızistan'da yaşayan ve çalışanlar olarak, Türkiye'de konut almaya, ihracatçıları bir fazla tır mal almaya, paralarını Türk bankalarına yönlendirmeye ve iki aileyi Türkiye'de tatil yapmaya teşvik ediyoruz." dedi.

Akkaya, Türkiye'nin kayıtsız ve şartsız yanında olduklarını belirterek, "Türkiye'nin gücüne ve geleceğine inanıyoruz. Reel sektörüne inanıyoruz. Reel sektörüne destek olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Gurbetçi olarak, Türkiye'nin bağımsızlığı için her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarını kaydeden Akkaya, "Türkiye düşmanları şunu çok iyi bilmelidir. Türkiye sadece Türkiye'den ibaret değildir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan milyonlarca benim gibi yüreği Türkiye için atan vatandaşlar yaşamaktadır." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title