Haberler

Kinoayı İran Pazarına Sokmanın Gururunu Yaşıyoruz"

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel, son dönemde Türkiye'de ve dünyada çiftçilerin en fazla ilgi gösterdiği kinoayı İran pazarına sokmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

MESUT KARADUMAN - Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel, son dönemde Türkiye'de ve dünyada çiftçilerin en fazla ilgi gösterdiği kinoayı İran pazarına sokmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Temizel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin alternatif ürün arayışında kinoanın ön planda yer aldığını, dernek olarak yaptıkları aracılıkla 28 AB ülkesinden 22'sine 2 bin tondan fazla ihracat yapıldığını, son 3 aydır da İran'a ciddi anlamda kinoa gönderdiklerini dile getirdi.

Temizel, kinoanın dünya genelinde ve Türkiye'de yeni bir ürün olarak çiftçiyi sevindirmeye devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"28 Avrupa Birliği ülkesinde 22'sine ihracat yapıyoruz. Bunun dışında Türkiye, bulunduğu konum gereğince Türk Cumhuriyetleri ve 90 milyonluk İran pazarıyla irtibat halinde. Derneğimize İran'dan yoğun şekilde alım talepleri geliyor. Önemli bir ihraç ürünü olan kinoayı İran pazarına sokmanın gururunu yaşıyoruz. 3 ay önce girdiğimiz İran pazarına her ay 20-30 ton kinoa ihracatı yapıyoruz. Ortadoğu'da Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Ürdün'e de ihracatlarımız söz konusu."

"Kinoa önemli bir ihraç ürünü"

Avrupa'ya kinoanın, anavatanı olarak bilinen Peru'dan 3 ayda geldiğini, Türkiye'den 48 saat içerisinde istenilen yere ulaştığını vurgulayan Temizel, "Türkiye'nin jeopolitik konumu dolayısıyla Peru ve Bolivya'dan daha önce kinoa hasadı yapılıyor. Türkiye'den taze ürün daha kısa zamanda daha düşük ücretlerle alıcılara ulaştırılıyor. Kinoa önemli bir ihraç ürünü aynı zamanda. Geçen yıl çağrı merkezimizi arayan insan sayısı 50 binken bu yıl arayan sayısı 150 bin oldu. Türkiye'de 11 bin dekar alanda ekim yapıldı. Derneğimiz tarafından bu yıl 5 bin tona yakın ürün satın alınacak." diye konuştu.

Kivi yetiştiricilerinin 2 liradan, çeltik yetiştiricisi 2,20 liradan ürününü sattığının altını çizen Temizel, kinoada ise satış fiyatının 6 ila 8 lira arasında olduğunu vurguladı.

Temizel, kinoanın daha büyük alanlarda ekiminin yapılması için dernek olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, "Kinoada dekar maliyetleri 300 lira civarında. Buna tohum, mazot, ilaç, gübre ve sulama dahildir. 300 lira harcama karşılığında dekardan 300 kilogram verim elde edilir. 300 kilogram olan ürün de 6-8 lira arasında satılır. Bu da 2 bin 400 lira gelir getirir. 2 bin 400 lira kazandığınız bir tarlada 300 lira maliyet yaptığınızda cebinizde 2 bin 100 lira kalır. Kinoada dekarda 300 lira masrafla 2 bin 100 lira kar elde ediliyor. Bu durumda çiftçinin ve ihracatçının yüzünü güldürüyor." dedi.

Temizel, yaptıkları çalışmalarla birlikte kinoanın daha fazla üretilmesi konusunda çalışmalar yapıldığını ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile kasım ayında Bosna Hersek'e yapılacak ziyarette, kinoa konusunda Avrupa ülkelerini de bilgilendireceklerini aktardı.

Türkiye'de 79 ilde kinoa yetiştiriciliği yapıldığını hatırlatan Temizel, bakanlık tarafından 2018'in eylül ayında yayımlanacak olan tebliğde kinoaya desteklemenin çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İran Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title