Haberler

    Kına Elbisesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

    Kına gecesi bir genç kızın baba evinde geçirdiği son gün düzenlenen, hüznü ve mutluluğu içinde barındıran, evlilik kurumu için önemli olduğuna inanılan bir merasimdir.

    Kına gecesi bir genç kızın baba evinde geçirdiği son gün düzenlenen, hüznü ve mutluluğu içinde barındıran, evlilik kurumu için önemli olduğuna inanılan bir merasimdir. Geleneklerine bağlı her ailenin düzenlemeye özen gösterdiği bu merasim günümüzde farklılaşarak her genç kızın hayali olan bir organizasyona dönüştü. Bu organizasyonda kına elbisesi başta olmak üzere dikkatle hazırlanması gereken detaylar var. Dini gelenekler arasında yer alan, eşler arasındaki aşkın bir ömür boyu devam etmesini sağlamak amacıyla yakılan kınanın, yeni evlileri nazardan koruyacağına inanılır. Evliliğin kutlanması için düzenlenen bu merasim hem ailelerin birbirine yakınlaşmasını hem de evlenecek kızın baba evindeki son gecesinin çok daha özel olmasını sağlar.

    Günümüzde kına geceleri duygusal anlamı çokça öne çıkarılmayan, insanlar bir araya gelmek ve evliliği kutlamak amacıyla düzenledikleri organizasyonlara dönüşse de kına gecesi her zaman popülaritesini koruyor. Sizler için kına gecesinde giyeceğiniz elbiseleri araştırdık.

    Kırmızı Renge Ağırlık Verin

    Kına gecesinin rengi kırmızıdır. Kırmızı aşkı, sevgiyi ve aidiyeti temsil eden bir renk olduğundan dolayı bu duyguların ortaya çıkması için kına gecesinde tercih edilir. Kadınlar için oldukça duygusal olan kına gecesinin ağırlıklı rengi kırmızı olacağından dolayı tercihler bu yönde şekillenir. Kına elbisesi rengi ne olursa olsun organizasyonun her anında kırmızın hakim olacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Mor, yeşil ya da pembe bir kıyafet seçseniz de kına duvağınız, mumlarınız, ortamın genel ambiyansı kırmızının hakimiyetinde olacağından kıyafetlerinize de bu durumu yansıtabilirsiniz. Bunun yanında altın sarısı, yeşil ya da mor gibi kırmızı ile çok şık duran renkleri ya da kırmızı ve bordo gibi tamamen konsepti yansıtan renkleri kına elbisesi seçerken tercih edebilirsiniz. Kına gecesi için alacağınız aksesuarlarda da kırmızıdan ve yaldızlı işlemelerden vazgeçmemelisiniz. Mendil, eşarp, tül, duvak, mum, kına başlığı gibi detayların hepsinin kırmızı ve altın rengi işlemeli olması geleneklere uygun organize edilmiş bir kına gecesinin olmazsa olmazları arasında yer alır.

    Geleneksel mi Klasik Mi?

    Köklü bir gelenek olan kına gecelerinde tercih edilen iki farklı kıyafet tipi vardır. Aslında kına gecesi için tercih edilen kıyafetlerin ikisi de geleneksel olarak adlandırılabilir. Yine de daha çok tercih edilen elbiseler klasik, son dönemde ön plana çıkan bindallı modelleri geleneksel olarak yorumlanabilir.

    Bindallı Nedir?

    Bindallı günümüze geçmişte kullanılan haliyle gelmeyi başaran, Osmanlı dönemine ait bir giysidir. İlk ortaya çıktığı Osmanlı döneminde önce gelinlik sonra başka düğünlerde elbise olarak giyilen bindallılar günümüzde kına geceleri için tercih edilirler. Kaftan ile benzerlik gösteren bindallı modelleri üzerinde çiçek, yaprak veya dal motifleri bulunur. Bindallının boyu ayak ucuna kadar uzanır. Geleneksel olarak tercih edilen bindallı modelleri için ipek, kadife ve atlas kumaş tercih edilir. Kumaş rengi geleneksel yapıda kırmızı olsa da günümüzde mavi, yeşil, mor, altın sarısı, bordo gibi farklı renkler ve geleneksel modelleri değiştiren modern kesimler tercih edilebilir.

    Osmanlı döneminde kullanılan bindallılar emek emek sırma tel ile işlenirken günümüzde elbette hazır giyimin faydalarından yararlanıyoruz. Tel ile işlenmiş bindallı modelleri hala özenle üretilirken makineler ile işlenen modeller de en az el işlemesi olanlar kadar zarif bir görüntü sunmayı başarıyor.

    Bindallı Nasıl Seçilir?

    Bindallı seçiminde öne çıkan sorular arasında kıyafetin kaç parça olacağı sorusu vardır. Bindallı tek parça, iki parça ya da üç parça olabilir. Genellikle tek parça modeller biliniyor olsa da şalvar, içlik ve üst gömlekten oluşan üç parçalı modeller de bulunur. Sadece kaftan formunda bir üst gömlek ve bu gömleğe uygun renklerde seçilmiş bir iç elbiseden oluşan iki parçalı bindallı modelleri de vardır. Bu noktada kişinin tercihleri ve organizasyonun nasıl olacağı tercihi belirler. Üç parçalı yani şalvarlı modelleri tercih edenler oryantal bir konsept için ya da Anadolu'nun daha iç kesimlerindeki adetlere uyum sağlamak için bu modelleri tercih edebilirler. Üç parçalı bindallıların altında genellikle çarık ya da terlik kullanılır. Elbise modellerinde ise çarık ve terlik kullanımına ek olarak topuklu ayakkabı da tercih edilebilir. Bu tür özel organizasyonlar için kişiye özel hazırlanan ayakkabılar da kullanılabilir. Kullanım rahatlığı açısından babet giymek isteyenler babetleri bindallı ile uyumlu olacak şekilse süsleyerek kına gecesine uygun hale getirebilir. Saç aksesuarları da bindallı ile sıkça tercih edilen parçalar arasında yer alıyor. Tesettürlü kızlar daha çok uygun işlemeli ve renkli baş örtüleri ile bindallılarını tamamlarken; saçı açık kızlar taşlı, sallantılı tokaları ya da daha geleneksel başlıkları tercih edebiliyorlar.

    Kaftan Nedir?

    Kaftan astarsız olarak dikilen, astar yerine kullanılacak bir elbisenin ya da iç gömleğin üzerine giyilen, boyu ayak ucuna kadar uzanan süslü elbiselere verilen isimdir. Kaftan ile bindallı arasındaki en temel fark kumaş, kullanım alanı ve tarzı olsa da günümüzde iki kavram birbiri ile karıştırılır. Kaftan kumaşları ağır ve kıymetli kumaşlardır. Kaftanların üzerinde kaftanın rengine uygun şeritler ve düğmeler bulunur. Kaftanın önünde ve kollarında altın şeritli süslemeler vardır. Bindallı ile kıyaslandığında daha gösterişli olan kaftan modelleri günümüzde çok farklılaşmıştır.

    Kına gecelerinde geleneksel olduğu için kaftan tercihine de çok sık rastlanır. Üzeri işlemeli kaftanlar sembolik olmaları nedeniyle tercih edilir. Bindallı modellerinde daha parlak ve canlı renkler öne çıkarken kaftanlarda daha koyu ve ağır renkler kullanılır.

    Kaftan Nasıl Seçilir?

    Oldukça ağır ve gösterişli olan bu kıyafet adetlere oldukça uygun ve aileleri memnun edecek özellikte olduğundan kına elbisesi modelleri arasında öne çıkar. Kaftan, kına organizasyonunun tamamında  giyilmez. Kına yakma esnasında giyilmesi tavsiye edilen kaftan kına yakmanın öncesinde ve sonrasında bir abiye ile değiştirilebilir. Kaftanın özel işlemeleri ve geleneksel motifleri oldukça şık ve gösterişli bir görüntü sunmanın yanında Türk adet ve geleneklerini en iyi şekilde yansıttığı için öne çıkar. Kına gecesinde giyeceğiniz abiye elbisenin üzerine uyum sağlayacak bir kaftan tercih edebilirsiniz. Bu sayede kıyafet değişimi yapmaktan kurtulmak, saç ve makyajın bozulmasına neden olacak aksilikleri engellemek mümkündür. Eğer abiyenin üzerine kaftan giymeyi düşünürseniz kaftanı abiyeye göre almanız gerekir. Bu sayede abiyenin kesimine ve renklerine uyumlu bir kaftan ile kına gecesinde şıklığı ve rahatlığı birlikte elde etmek mümkün olur.

    Kına Gecesinde Abiye Tercihi

    Kına elbisesi olarak abiye giymek de tercih edilebilir. Hatta kına gecesine abiye ile başlamak; kına yakılırken kaftan veya bindallı giymek ve sonrasında geceyi bu şekilde tamamlamak; kına yakıldıktan sonra tekrar abiye giymek organizasyona göre verilen bir karar olabilir. Her ailenin adetleri farklı olduğundan dolayı kişilerin tercihi organizasyona, adetlere ve kişisel isteklere göre değişebilir.

    Kına Gecesi İçin Abiye Elbise Nasıl Seçilir?

    Bindallı ve kaftan seçimi abiye seçimine göre biraz daha kolaydır. Kına elbisesi olarak abiye seçmek istediğiniz zaman yüzlerce hatta binlerce farklı çeşit model ile karşılaşırsınız. Bindallı ve kaftan olarak kına elbisesi seçerken karşınıza çıkan modellerin sayısı biraz daha azdır. Bu nedenle kına elbisesi olarak abiye seçeceğiniz zaman elbiseyi farklı açılardan değerlendirmeniz yerinde bir karar olur. Abiye elbise seçiminin elbisenin kesiminin ve işçiliğinin düzgün olması, renklerinin konseptinize, modelinin ise vücut tipinize uygun olması önemlidir. Kendiniz için asla hayal etmediğiniz bir modeli denediğinizde size ne kadar yakıştığını görebilir ya da yıllardır hayallerinizde yer alan modeli denediğinizde büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle hem vücudunuzu tanımalı hem de elbise seçerken daha fiziksel verilere göre tercih yapmalısınız.

    Vücut Tipine Göre Kına Elbisesi Seçimi

    Bir kıyafetin üzerinizde nasıl görüneceğini belirleyen kriterler arasında model uygun kumaş seçimi, kaliteli işçilik ve vücuda uygunluk yer alır. Bu üç kriter bir araya geldiğinde kendiniz için en doğru elbiseyi bulmuş olursunuz. Kına elbisesi olarak abiye tercih etmek isteyenler ya da kaftan ve bindallı gibi geleneksel bir kıyafetle birlikte abiye kullanmayı düşünenler için abiye elbise seçimi çok önemlidir. Vücut tipine göre yapılan abiye elbise seçimi en unutulmaz günlerinizden birisini eşsiz kılar.

    Uyum Yakalayın

    Kına elbisesi olarak abiye elbise seçerken vücut tipi ile birlikte dikkat etmeniz gereken bazı detaylar olduğunu da aklınızdan çıkarmalısınız. Bu özel gece için tercih ettiğiniz abiye elbise kaftan ya da bindallı giyecekseniz bu kıyafetlerle uyumlu olmalıdır.

    Çok zor durumda kalınmadığı sürece kına elbisesi mini elbise modellerinden seçilmemelidir. Elbisenizin kumaşından kesimine abiye olduğundan emin olmanız gerekir. Spor kumaşlarla yapılmış daha gündelik kabul edilen bir elbise kına elbisesi olarak kullanılmak için yeterli değildir.

    Doğru Kumaş Seçin

    Elbisenin kumaşının elbisenin kesimine uygun olması abiye elbise seçiminin doğruluğunu belirler. Kına elbisesi diktirmek istiyorsanız model ve kumaş uyumunu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Dar kesim bir kına elbisesi tercih ediyorsanız likralı kumaştan olmasına özen göstermelisiniz. Şifon ve benzeri kumaşlar salaş modelleri daha ön planda tutarken elbise kumaşında desen yoğunluğu bile kına elbisesinin son halinde oldukça etkilidir. Bu nedenle hayal ettiğiniz bir tasarıma bağlı kalmak yerine kumaş ve dikiş konusunda bilgi sahibi kişilerden yardım almayı ihmal etmemelisiniz.

    Saç Modeline Dikkat

    Kına gecesinde tercih edeceğiniz kına elbisesi için bir saç modeli seçebilirsiniz. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kaftan ya da bindallı ile birlikte kullanılan saç aksesuarlarıdır. Fes ya da taç gibi aksesuarlarla birlikte rahat kullanılacak bir saç modeli tercih ettiğiniz zaman kıyafet değişiminde saçınız bozulmaz. Fes takmanın mümkün olmadığı bir modelde ısrar ediyorsanız kına yakılacağı sırada giyeceklerinizi de buna uygun şekilde düşünmeyi unutmamalısınız.

    Renk Seçimi

    Eğer kına elbisesi seçiminde iki farklı model kullanacaksanız konseptinize uygun renk seçmeniz gerekir. Kaftan ve bindallı giyeceğiniz bir organizasyonda elbiseniz geleneksel kıyafetlerle uyumlu olmalıdır. Kına elbisesi olarak seçtiğiniz abiye elbise ile uyumlu bir kaftan kıyafet değiştirmenin zorluğundan sizi kolayca kurtarır. Bu nedenle iki kıyafet tercihiniz olduğunda birbirleri ile uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

    Asla Unutmayın

    Kına gecesi organizasyonunda sadece kına elbisesi için bile dikkat edilmesi gereken onlarca detay olsa da hiçbir zaman akıldan çıkmaması gereken tek şey kınanın gelinin günü olduğudur.

    Bir kadın için oldukça unutulmaz ve özel olan bugün için yapılacak tüm hazırlıkların gelinin içine sinmesi önemlidir. Bugünün size ait olduğunu ve önemli olanın her zaman sizin mutluluğunuz olduğunu bilmeli ve buna göre davranmalısınız. Herkesi memnun etmek hiçbir zaman mümkün olmayacağından dolayı kına elbisesi, kına organizasyonu hatta kına şarkıları bile sizi memnun edecek seçimler olmalıdır. Gelinin memnuniyeti ve neşesi herkesin mutlu olmasının tek anahtarıdır.

    Kaynak: Emoji.com.tr / Komik - İlginç

    Osmanlı Komik - İlginç Haberler

    Bakmadan Geçme

    Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title