Haberler

    Kimlerin Malüllük Aylığı Kesilir?

    1 Ekim 2008 Tarihi Malüllük Aylığında Önemli Bir Tarih Malullük aylığında aylığın çalışma ile kesilip kesilmeyeceği her zaman tartışılan konulardan birisi olmuştur.

    1 Ekim 2008 Tarihi Malüllük Aylığında Önemli Bir Tarih

    Malullük aylığında aylığın çalışma ile kesilip kesilmeyeceği her zaman tartışılan konulardan birisi olmuştur.  Burada 1 Ekim 2008 tarihi önemli bir tarih olarak ön plana çıkıyor. Çünkü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren malullük aylığı bağlanmış kişilerin çalışmaya başlamış olmaları durumunda almış oldukları malullük aylığı kesilir şeklinde bir karar verilmiştir.

    Malül bir kişiyi çalışmaya başladığında hem uzun vadeli hem kısa vadeli sigorta kolları priminin tamamının ödenmesi gerekir. Diğer yandan bazı durumlarda çalışılmaya başlanması malullük aylığının kesilmesini gerektirmeyebilir.

    Burada yine ifade edilmesinde fayda var ki tarih yine önemlidir burada 1 Ekim 1008 tarihinden önce sigortalı yani 4A'lı,  Bağkurlu ve devlet memuru statüsünde olup malullük aylığı almakta iken tekrar çalışmaya başlayanlar için malüllük aylığı durumları ise şu şekilde oluşuyor:

    Yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesintisi

    Birkaç örnek verelim diyelim ki 1 Ekim 2008 öncesinde aylığınız yani malullük aylığı ve SSK'dan bağlandı 4 A Statüsünde tekrar SSK'ya tabi olarak çalışma yapıldığında yine aylık kesiliyor çünkü tüm sigorta kollarına tabi prim alınır. ancak SSK'dan malullük aylığı bağlanmış bir kişi Bağkur kapsamında çalışmaya başlar ise bu durumda aylık kesilmiyor ne var ki aylıklarından yüzde 15 tutarında sosyal güvenlik destek primi kesiliyor.

    Yine kamu işçileri için bir çalışma söz konusu ise bu durumda aylık kesilmiyor. Diğer yandan Bağkur'a tabi iken esnaf iken Bağkur'dan malullük aylığı alan bir kişi eğer SSK'ya tabi olarak çalışmaya başlarsa bu durumda da aylığı kesilmiyor ve sosyal güvenlik destek primi  ödeniyor.

    Yine diyelim ki bağkur kapsamında malullük aylığınız var tekrar Bağkur kapsamında bir iş kurdunuz yeniden tekrar çalışma yaşamına döndünüz bu durumda da yine malüllük aylığı kesilmez herhangi bir prim ödenmez ancak Emekli Sandığı'ndan malullük aylığı alıyorsanız SSK ya tabi olarak çalışmaya başladıysanız ve bu aylık 1 Ekim 2008 öncesinde Bağlanmış ise yine herhangi bir kesinti olmayacaktır.

    Prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar ve çok olanlar

    Bağkur kapsamındaki çalışmada kesilmeyecektir fakat tekrar kamu iş yerinde bir çalışma söz konusu ise bu takdirde malullük aylığı kesilecektir malullük aylığı miktarı malül kişinin prim ödeme gün sayısına göre değişmektedir. Prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olan malüllere ödedikleri prim sayısı üzerinden emekli maaşı hesaplanır gibi hesaplanan malullük aylığı bağlanıyor.  prim ödeme gün sayısı 9000 gün üzerinde olanlar için ise 9000 gün üzerinden hesaplanan malüllük aylığı bağlanıyor

    Kaynak: Kucukisletmeler.com / Ekonomi

    Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title