Haberler

Kılıçdaroğlu Yarın Uludere'de

Yılbaşını Van'da depremzedelerle geçiren CHP liderinin bir sonraki durağı Şırnak'ın Uludere İlçesi olacak.

KILIÇDAROĞLU: DEPREMDE EN AĞIR BEDELİ ÖĞRETMENLER ÖDEDİ

Yılbaşını Van'da depremzedelerle geçiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesini ve çadır kentleri gezdikten sonra kaldığı Rescate Otel'de gezisiyle ilgili bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin yeni yılını kutlayarak sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, depremden sonra Van'a bu üçüncü gelişinin olduğunu anımsatarak şunları söyledi: "İlk gelişimde yoğun çadır talebi vardı. İkinci gelişimde de aynı talepler vardı. Şimdi üçüncü gelişimde de çadır taleplerinin hala geliyor olması beni son derece üzdü. Çadır talebinden çok daha konteyner talebi var. Çadırkentleri gezerken orada yaşanan insanlık dramları 21 yüzyılın Türkiye'sine yakışmıyor. Çocuklar rahatsız ve hasta. Anneler büyük ölçüde şikayetçi. Önümü kesip, 'Bizim derdimizi dinlemeden nereye gidiyorsunuz' diye yolumu kesiyorlar. Onları uzun uzun dinliyorum. Bu koşullarda sağlıklı bir yaşam süremeyeceklerini onlarda söylüyorlar. Isınma sorunları çok fazla. Yöneticilerin kendilerine yeterince yardım yapmadığını söylüyor. Televizyonlardan sürekli Van'a Erciş'e yardım yapıldı diyorlar ama hiç yardım alamadıklarını söylüyorlar. Kız çocuklar, 'ne olur Kemal amca okullar açılsın' diyor. Valiyle görüştüm, Pazartesi okullar açılacak diyor. Bu beni çok sevindirdi. Okul talebinin kız çocuklarından gelmesi de beni fazlasıyla mutlu etti."

Van'daki esnafında büyük sorunları bulunduğuna değinen Kılıçdaroğlu, "Esnaf, büyük ölçüde siftah yapamaz hale geldiğini söylüyor. Gıda yardımı yapılacaksa bu ürünlerin Van'dan alınması hiç olmazsa esnafın siftah yapar hale getirir. Böylece gelir elde ederiz diyorlar" diye konuştu.

İKİ BUÇUK AY GEÇTİ SORUNLAR DAHA DA ARTTI

Depremin üzerinden 2.5 ay geçmesine rağmen sorunların artarak devam ettiğine şahit olduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Aradan 2.5 ay geçti, çok dar alanda felaket yaşandı. Hala yaraların sarılmadığını görmek beni üzdü. Başta eleştirmedik, beraber sorunları çözelim dedik. Ama bugün geldiğimiz noktada sorunlar karşısında insanın yüreği burkuluyor. Kış günü hala çadır isteyenler var. Düşünün bu soğukta çadıra daha ihtiyaç duyuluyor. Deprem felaketi sonrası ağırlaşan sorunları gördük. Sorunların bu derece ağırlaşması doğru bir uygulama değil. Yapılan uygulamanın yanlışlığını görüyoruz" diye konuştu.

ÖĞRETMENLERİN BARINMA SORUNU VAR

Depremde en büyük bedeli öğretmenlerin ödediğine değinen Kılıçdaroğlu, "Öğretmenler en ağır bedeli ödediler, canlarıyla ödediler. Okullar açılacak ancak öğretmenlerin şikayeti var. Yer sorunu çözülmedi diyorlar. Öğretmen var, ama kalacağı yeri yok. Çok kötü koşullarda kalıyorlar" dedi.

BAŞBAKAN'A EKSİK BİLGİ VERİLİYOR

Kamu görevlileri özveri ile davrandığını, ancak siyasi otorite sorunu bulunduğunu, siyasi otoritenin sorunu yeterince kavrayamadığını da dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Buraya eğer konteyner yapılmasında gecikme varsa hükümetin derhal el atması lazım. Buradaki sorunlar konusunda Başbakanın yeterince bilgilendirilmediği kanaatindeyim. Bakanlar geliyor sorun yokmuş gibi Ankara'ya gidiyorlar. Eğer sorunu doğrudan halktan dinlemek istiyorlarsa AKP yetkilileri doğru dar gelirli yurttaşlarla konuşur. Çadır kentleri dolaşırlar. CHP'den her hafta bölgeye milletvekilleri geliyor raporlar hazırlıyor. Hiçbir şey yapılmadı kolaycılığına kaçmak, bunu demek istemiyoruz. Ama şuana kadar nasıl barınma sorunu çözülemedi? Bakıyorsun konteynerlar gelmiş, ancak altyapı sorunu çüzülememiş. Bunu çözmek için de mi Ankara'dan eleman gelmesi mi lazım? Acemiler mangasınının olduğu deprem bölgesindeyiz. Sanki sorunların çözülmemesi için uğraşılıyorlar. Bu sorunların tamamını çözülmesi lazım. Siyasi otoritenin çözmesi lazım. Bu insanların dinlenmesi lazım. Çocuklar hasta. Koşullar hijyenik değil. Sezaryanla doğum yapan kadın bu çadırlarda kalıyor. Anne çocuğuna banyo yaptıramıyor. Bunlar bizim çocuklarımız yazık günah. 2.5 ay geçti saraylar binalar yapın demiyorlar. Sadece barınacak yer istiyorlar."

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Van'ın sorunlarıyla ilgili hazırladıkları raporları hükümete aktarabileceklerini de söyledi. Yeni yılda daha güzel bir Türkiye için umutlanmak gerektiğini de dile getiren Kılıçdaroğlu, "Van ve Erciş'e özel yakınlığım var. İlkokulu Erciş'te okumuştum. Vanlılar hayatı, gülümsemeyi seviyor. Vanlılar hayata gülümsüyor. Geleceğe güzel bakıyor, umutla bakıyor. Bu umutları tekrar yeşertmek gerek" diye sözlerini tamamladı. - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title