Haberler

"Cumhurbaşkanı, Yüksek Ahlaki Değerlere Sahip Olan Birisi Olmalı"

Güncelleme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Saygın, dürüst, itibarlı birisini cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtmak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının temel görevidir " dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Atatürk Meydanı'nda düzenlediği mitinge katıldı.

"Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları atılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Ondan zaten hiç endişem yok, hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriz. Özgürlüğü ve bağımsızlığı bu ülkeye getiren, 'Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir' diyen Mustafa Kemal'in elbette askerleriyiz" diye konuştu.

Bütün Trakya'ya teşekkür eden Kılıçdaroğlu, mahalli seçimlerde Trakya'nın bir tarih yazdığını, ikinci tarihi de 10 Ağustos'ta yazacağına inandığını ifade ederek, vatandaşların 10 Ağustos'ta sandığa gitmesini istedi.

Kılıçdaroğlu, sandığa giden her vatandaşın, nasıl bir cumhurbaşkanı seçeceğini düşünmesi gerektiğini vurguladı. Bunun çok önemli olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bakacağız, nasıl bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var, düşüneceğiz. Bir cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım, yani her siyasi partiye eşit mesafede olması lazım. Zaten işin doğasında da bu var, Anayasa'da da bu yazılı. Adaylar içinde tarafsız olan kim, hiçbir partiye üye olmayan kim, bunu biliyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanının Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağını, ülkesini, vatanını temsil etmesi ve yüksek ahlaki değerlere sahip olması gerektiğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Yüksek ahlaki değerden neyi anlıyoruz. Bir, yüksek ahlaki değere sahip olmak demek, yalan söylememek demektir. Örnek vereceğim. Diyordu ya birisi efendim, 'Kabataş İskelesi'nde başörtülü bir bacımıza 50-100 kişi birden saldırdı, ona bir sürü hakaretler yapıldı' diye söyledi, 'Cuma günü bunun filmini göstereceğim' dedi. Aradan bir cuma değil 52 cuma geçti ortada bir şey yok çünkü söylediği yalandı. Demek ki yalancıdan cumhurbaşkanı olmaz. Yüksek ahlaki değerlere sahip olmak ne demek, arkasında leke bulunmamak, alnında bir leke olmaması demektir. Cumhurbaşkanı adayı, oğluna sabah 7.30'da telefon edip, 'Oğlum paraları sıfırladın mı' demeyecektir."

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylarının yürekli olması gerektiğini, yürekli olmanın yolunun temiz olmaktan geçtiğini aktardı.

Vatandaşlardan, vicdanının sesine kulak vermesini isteyen Kılıçdaroğlu, "Bu ülkeye gerçekten de saygın, dürüst, itibarlı birisini cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtmak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının temel görevidir" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının hem doğuda hem de batıda itibarlı biri olmasının önemini vurguladı. Ortadoğu'da yaşanan olaylara değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ortadoğu'yu görüyorsunuz, kan gövdeyi götürüyor, Suriye'de öyle, Irak'ta öyle, Gazze'de öyle. Hiç birisi gelip de Türkiye Cumhuriyeti'nin kapısını çalıp 'Ya şurada şu sorun var, Ortadoğu'da Türkiye çok önemli bir ülke, bizim bu sorunumuzu çözebilir misiniz' diye teklifte bulunan var mı. Hiçbir ülke kapımızı çalmıyor, neden mevcut hükümetin itibarı yok. İtibarını kaybetti. 'Ortadoğu'nun lideriyim' diye geziyordun, 'Ortadoğu'nun şamar oğlanına döndün. Şamar oğlanından bize cumhurbaşkanı çıkmaz."

- "Milletin adayı"

Kılıçdaroğlu, bazı tabelalarda, "milletin adayı" yazılı olduğunu, Türkiye'deki 76 milyon insan bir kişi üzerinde anlaşıyorsa o kişinin "milletin adayı" olabileceğini söyledi.

İnsanların bir kısmını ayıran, bölen kişinin milletin adayı olamayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bölücüden milletin adayı olmaz. Milleti birleştirenden milletin adayı olur. Milleti kucaklayandan milletin adayı olur" dedi.

Cumhurbaşkanının toplumun her kesimini kucaklaması, ayrım yapmaması gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "İnancı ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun, oturduğu bölge ne olursa olsun, teninin rengi ne olursa olsun bu ülkede yaşayıp aynı havayı teneffüs ettiğimiz 76 milyon yurttaşı birebir kucaklamak demektir cumhurbaşkanı. Bunu yapıyorsan başımın üstünde yerin var" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Gazze'de çocukların kadınların öldürüldüğünü, hastanelerin, okulların bombalandığını anımsattı. Yaşananlardan büyük üzüntü duyduklarını aktaran Kılıçdaroğlu, şunları anlattı:

"Birisi de bağırıp çağırıyor. Vay efendim şunu yapıyorlar, bunu yapıyorlar. Konuşmakla iş çözülmez. İşi çözmek mi istiyorsun, İsrail'e ders mi vermek istiyorsun, yolu gösterdim, yöntemi de gösterdim. Hükümetsin, Malatya Kürecik'teki radar istasyonunu kapatırsın, böylece mesele biter. Kapatıyor mu, sadece konuşuyor. Konuşmakla iş çözülmez. Yürekliysen, gerçekten Gazze için üzülüyorsan kapatırsın Kürecik radar istasyonunu. Ben de derim ki 'Helal olsun, işte Türkiye dediğin budur, dersini verdi.' Dersini vermiyor, sadece konuşuyor."

- " Musul'da yaşananlar

Kılıçdaroğlu, Musul'da 49 Türk vatandaşının IŞİD'in elinde rehin olduğunu ifade ederek, bunun sorumlusunun kim olduğunu sordu.

Yaklaşık 59 gün önce, IŞİD'in Musul'u bastığını, konsolosluğun etrafını çevirdiğini ancak daha önce hükümeti uyardığını savunan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Burası tehlikeli bölge, konsolosluğun boşaltılması lazım. Erdoğan diyor ki konsolosluğu boşaltmayacağız. Etrafı çevriliyor, IŞİD militanları tarafından ve oradan Ankara'ya telefon ediliyor. Etrafımız çevrildi, ne yapalım? Erdoğan belediye başkanları toplantısında. Oraya telefon açıyorlar ve Erdoğan diyor ki, 'Hiç kimse silah atmasın, gidip teslim olun'. Teslim olduktan sonra konsolosluğun önündeki Türk bayrağı aşağıya indiriliyor, bizim topraklarımızda. Şimdi ben Çorlu'dan 76 milyon yurttaşıma seslenmek istiyorum. Hani diyor ya İstiklal Marşı, şudur, budur, vesaire. Senin topraklarında bir terör örgütü tarafından Türk bayrağı aşağıya indirildi ve sen sadece seyirci kaldın. Senin topraklarında, Musul'da 49 vatandaşımız rehin alındı ve sen sadece seyirci kaldın. Şimdi kalkmış milliyetçilikten bahsediyor. İstiklal Marşı'ndan bahsediyor. Bu değil miydi meydanlarda ben her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım diyen. O nedenle söylüyorum."

(Sürecek)

-Çorlu mitingi

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Gazze Musul Çorlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title