Haberler

Kılıçdaroğlu: "Bu Ülkenin Gençliğinin Damarlarında, Özgürlük ve Bağımsızlık Atmaktadır"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gençler niye konuşuyor diyorlar, gençler neden düşüncelerini söylüyor diyorlar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gençler niye konuşuyor diyorlar, gençler neden düşüncelerini söylüyor diyorlar. 140 karakterli twitten bile rahatsız olanlar var. İstedikleri kadar rahatsız olsunlar, bu ülkenin gençliği asla susmayacaktır. Çünkü bu ülkenin gençliğinin damarlarında, özgürlük ve bağımsızlık atmaktadır." dedi.

Kılıçdaroğlu, Ataşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Batı Ataşehir Cumhuriyet Parkı'nda düzenlenen Gençlik Festivaline katıldı. Sanatçı Hayko Cepkin'in konser vereceği etkinlik öncesinde aralarında "Hababam Sınıfı" filminin oyuncularının da bulunduğu kalabalık hep bir ağızdan Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu.

Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin hep bir ağızdan söylenmesine ilişkin, "Gençlerimiz, benim bile tümünü ezbere bilmediğim Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni tümüyle ezbere okudular. Hepinizin huzurunda bu gençlerimize yürekten sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin çok önemli bir metin olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Gazi Mustafa Kemal'in, Türkiye Cumhuriyetini gençlere niçin emanet ettiğini orada gayet güzel anlatır. Verdiği mesajın özünde umutsuzluk yoktur. 'En zor koşullarda dahi damarlarındaki asil kana güveneceksin ve mücadeleyi sürdüreceksin' der. O nedenle bugün, karşı darbe süreci yaşadığımız bugünlerde, gazetecilerin hapse atıldığı bugünlerde, binlerce kişinin hapislere tıkıldığı bugünlerde, üniversitelerin susturulduğu bugünlerde, gazeteler üzerine büyük baskılar inşa edildiği bugünlerde sizin okuduğunuz metin, çok ama çok değerlidir. O açıdan size yürekten bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

Cumhuriyetin nasıl kurulduğunun anlaşılması için Osmanlı Devleti'nin nasıl yıkıldığının iyi anlaşılması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Devasa bir Osmanlı, güçlü bir Osmanlı, Akdeniz'i gölü haline çeviren Osmanlı nasıl oldu da battı... Osmanlı'nın son dönemlerine bakın, kadınların okuma yazma oranı binde 8. Erkeklerde okuma yazma oranı yüzde 6, bazı araştırmalara göre yüzde 7 bazılarına göre yüzde 8. Yüz erkekten en iyi ihtimalle 8'i okuma yazma biliyor. Üniversite dediğiniz bir kavram yok. Özgürlük dediğiniz bir kavram yok. Uygarlık dediğiniz bir kavram yok. Batan devasa bir Osmanlı. Bu batan süreci devralan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları. Cumhuriyetin ön sözünü nerede yazdılar? Çanakkale'de yazdılar. Geçilmez denilen Çanakkale'yi gerçekten de geçilmez kıldılar. 14-15 yaşında çocuklarımız Çanakkale'de şehit düştü ama bütün o güce karşı Çanakkale'yi geçilmez yaptılar. Sonra bir tek kişi evet dedi ve Çanakkale geçildi. 16 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal, İstanbul'dadır. Dolmabahçe'nin önünde demirleyen düşman gemilerini görür ve söylediği cümle çok önemlidir. 'Geldikleri gibi gideceklerdir' der ve geldikleri gibi göndermiştir. Tersaneleri işgal edilmiştir, orduları dağıtılmıştır. Duyun-u Umumiye vardır bütün gelirleri işgal eden devletlerin elindedir ama umutsuzluğa kapılmamıştır ve Samsun'a çıkmıştır. 19 Mayıs 1919, Cumhuriyet'in kuruluşu ve kurtuluşudur. Amasya'ya geçer ve şunu söyler, 'Milletin geleceğini milletin azim ve kararlılığı belirleyecektir' der. Millet sözcüğü yoktur Osmanlı'da ama ilk kez kararlı bir şekilde Amasya Tamimi'nde yer alır bu. Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi bu amaçla yapılır. Mandacılık reddedilir. İsteyenler vardır ama Gazi Mustafa Kemal bunu kabul etmez. Sivas Kongresi'nde genç bir çocuğumuz, Tıbbiyeli Hikmet çıkar ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e şunu söyler: 'Manda'yı istemiyor, eğer siz mandayı savunursanız size de karşı olacağız' der. Dolayısıyla gençlerin gücü, gençlerin heyecanı, gençlerin geleceğe bakışı Mustafa Kemal Atatürk'ü hep heyecanlandırmıştır. O nedenle bu ülkenin geleceğini gençlere emanet etmiştir."

Belli çevrelerin gençlerden şikayet ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Gençler niye konuşuyor diyorlar, gençler neden düşüncelerini söylüyor diyorlar. 140 karakterli twitten bile rahatsız olanlar var. İstedikleri kadar rahatsız olsunlar, bu ülkenin gençliği asla susmayacaktır. Çünkü bu ülkenin gençliğinin damarlarında, özgürlük ve bağımsızlık atmaktadır." diye konuştu.

"Bazı kişilerin, 'Neden o zaman (1920'li yıllarda) çok partili hayata geçmedik?" dediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "O zaman çok partili hayata geçmek için Hakkari'de okuma yazma bilen kişi bulmamız lazımdı. Polatlı'da bulmamız lazımdı. Karadeniz'de bulmamız lazımdı. Seçim sandığına koyacak, okuma yazma bilen kişileri bulmamız gerekiyordu." ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, bu kişilerin Türkiye'nin gerçeklerini bilmeden, bugünün koşullarıyla geçmişi yargılamaya kalktığını kaydederek, bunun doğru olmadığını söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün birçok batılı ülkeden önce kadınlara seçme seçilme hakkını getirdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bugün hala bazılarının kafası, kadın erkek eşitliğini anlamamaktadır ama onlara anlatacak olan gençler, sizlersiniz. Kadın ve erkek olarak, gençler olarak, kadın ve erkek eşitliğini, eşit yurttaşlığı her ortamda savunacak olan sizlersiniz. Bizler de sizlere destek vereceğiz." şeklinde konuştu.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Bu kadar önemli bir bayram ama bu bayramda hala yasaklar geliyor. Bazı belediyelerimizin yaptığı etkinliklere yasaklar getiriliyor. Yasak, korkunun eseridir ama korkunun ölüme faydası yoktur. Hani Gazi Mustafa Kemal diyordu ya 'Geldikleri gibi gideceklerdir' diye, emin olun geldikleri gibi gidecekler. Hiç kimse bundan endişe duymasın. Günümüzden bir örnek vereceğim: Sabah kalktık, 19 Mayıs, gençlerle yürüyeceğiz. Kızılay'da toplandık. Ne kadar güzel bir tablo ama bir haber düştü. Sözcü gazetesinin üzerine baskılar kuruluyor ve bazı yöneticileri gözaltına alınacaklar. Hala alındılar mı alınmadılar mı bilmiyorum, Ankara'dan geldim ilk uğradığım yer Sözcü gazetesinin merkezi oldu. Bana şunu söylediler, 'Kaçacak diye arıyorlar, gözaltı kararı aldılar, arkadaşlar evlerinde çay içiyorlar ve polisleri bekliyorlar, gelsinler bizi gözaltına alsınlar, niye kaçalım' diyorlar. Niye kaçsınlar, suçlu değil onlar. Baskı kuruyorlar. Kimse, birilerinin önünde diz çökmemezlik etmesin diyorlar. Herkes biat etsin, herkes uysun, kim ne derse onun söylediği geçerli olsun. Eğer, biz bu ülkeyi kurduysak, eğer bu ülkeye gençleri teslim ediyorsak, gençler bu ülkenin geleceği ve umuduysa ben yürekten şuna inanıyorum, bu ülkenin gençleri hiçbir zaman ve hiçbir dönem tek adamın önünde asla diz çökmeyecektir. Ayrıca niye diz çöksünler. Onurlu durmak varken, hayatı sorgulamak varken, siyaset yapmak varken, neden birilerinin önünde diz çöksünler? İstiyorlar ki gazeteciler de diz çöksünler. Onların istediği başlıkları atsınlar. Kalemlerine sınırlama getirmek istiyorlar. Geleceğimiz olan, umudumuz olan sizler, bu ülkeyi daha güzel inşa edeceksiniz."

Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün ekonomi, sosyal devlet adına yaptıklarının bugün yeniden yakalanması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasının sonunda katılımcıların 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik eden Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyetin değerini hiç kimse unutmasın. Eğer bu ülkede, birileri cumhurbaşkanı, birileri başbakan, birileri bakan, birileri genel başkan oluyorsa hiç kimse unutmasın, bu sadece ve sadece cumhuriyetin, bu sadece ve sadece Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının eseridir. O nedenle hiç kimse cumhuriyeti küçük görmemelidir. Cumhuriyet bizim cumhuriyetimizdir ve cumhuriyeti yüceltmek parlamenter demokratik sistemi yüceltmek hepimizin ortak görevidir." diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu, Ataşehir Belediyesi tarafından Küçükbakkalköy'de açılan Zübeyde Hanım Eğitim ve Kültür Evi'nin açılışına katıldı. Belediye Başkanı Battal İlgezdi'yi tebrik eden Kılıçdaroğlu, piyano, bağlama, gitar ve dans eğitimi görenlerle fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kemal Kılıçdaroğlu Çanakkale 19 Mayıs Politika Güncel Haberler

title