Haberler

Kılıçdaroğlu: Anayasa Kapalı Kapılar Ardında Yazılacak Bir Metin Değildir

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa görüşmeleri kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi ile görüştü.

Tbmm Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa görüşmeleri kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi ile görüştü. Görüşmeden sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmeye ilişkin basın açıklaması yaparak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa'dan yana olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Diğer maddelerin de tartışması yapılabilirse, büyük ölçüde uzlaşma sağlanabilir düşüncesindeyiz. Öte yandan sayın Başkan'a, üzerinde mutabık kalınan ve kalınmayan komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun tartışmasına açılmasını, sivil toplumun tartışmasına açılmasını istedik. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bir şekliyle kamuoyuna yansıtılmalı. Partilerin uzlaşma komisyonunda görev alan partilerin temsilcilerinin Anayasa değişiklikleri ile ilgili görüşlerini eğer kamuoyuna açıklarlarsa en azından kamuoyu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin, Milliyetçi Hareket Partisi'nin, BDP'nin Anayasa değişiklikleri konusunda görüşlerini de öğrenmiş olurlar. Çünkü biz özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa'dan yanayız. Çağdaş bir Anayasa'dan yanayız. Görüşmeler kesilmemeli. Türkiye'nin çağdaş, özgürlükçü bir Anayasa'ya ihtiyacı var" diye konuştu.

"TATİL GELİYOR, SEÇİM GELİYOR MAZERETLERİ DOĞRU DEĞİL"

Komisyonda her partiden 3 milletvekili arkadaşımız var. Yerel seçimlerde bu arkaşlarımız gerekirse, seçim sürecine katılmamış olurlar. Anayasa, gibi çok temel bir değişikliği yapıyorlar. Çok önemli bir görev üstlendiler. Meclis tatilde olduğu sürece içinde de çalışmalarını sürdürebilirler. Burada bütün mesele niyette. Anayasa metni bir uzaklaşma metnidir. Demokrasimizin ana omurgasını oluşturuyor. Güçler ayrılığı ilkesinin çok kalıcı ve demokrasiyi güçlendirecek bir yapı içinde oluşturulması gerekiyor. Medya özgürlüğü çok önemli. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok önemli. Üniversitelerin özerkliği ve özgürlüğü çok önemli. Gezi Parkı olayını düşünün, geleceğimiz olan gençler, özgürlük istiyorlar. Bunu yapacak olan da siyasi partilerdir. Biz eğer gerçekten özgürlüğü ve demokrasiyi bu ülkeye getireceksek bunun ilk adımı Anayasa ile olacaktır. Bunu yapmak durumundayız. Geri çekilmek, tatil geliyor, seçim geliyor gibi mazeretlere sığınmak doğru değildir. Anayasa çok temel bir yasadır. Bu temel yasa üzerinde bütün boyutları ile tartışmamız gerekir. Anayasa çalışmalarına, toplumda da gençelerimiz de katılmalı. Anayasa kapalı kapılar ardında yapılacak, yazılacak bir metin değildir. O nedenle biz Anayasa'ya önem veriyoruz. Çalışmalarına önem veriyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu Cemil Çiçek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title