Haberler

Kılıçdaroğlu(1): "Cenaze Meydanda Bu Cenazeyi Kaldırmamız Lazım"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör ve Kürt sorununun çözümü noktasında umutsuz olmadığını ifade ederken, temel amaçlarının bu sorunu çözmek olduğunu belirtti CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör ve Kürt sorununun çözümü...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör ve Kürt sorununun çözümü noktasında umutsuz olmadığını ifade ederken, temel amaçlarının bu sorunu çözmek olduğunu belirtti CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör ve Kürt sorununun çözümü noktasında umutsuz olmadığını ifade ederken, temel amaçlarının bu sorunu çözmek olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, ortak aklın egemen kılındığı bir yapıyı oluşturma istediklerini vurgularken, "Dört parti gelelim bir araya, sorun var mı meydanda var. Eskilerin deyimiyle cenaze meydanda bu cenazeyi kaldırmamız lazım" diye konuştu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, katıldığı SKY Türk 360 yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geçekleştirdiği terör ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşmeye MHP'den olumsuz bir görüş geldiğini belirtirken, temel amaçlarının bu sorunu çözmek olduğuna dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, " Türkiye'nin en kronik sorunu. Çözülemeyen sorun. İnsanlar çözülmeyen bir sorunu nasıl çözerler; demokrasilerde siyasal partilere ülkenin sorunlarını çözün diye oy verirler. Bu güne kadar 30 yıl geçmiş bu sorun çözülmemiş. Biz bir yol haritası önerdik. Gelin beraber tartışalım, oturalım TBMM'de grubu olan 4 siyasi parti ile bir araya gelelim, Türkiye'nin en temel, en can yakıcı sorunu oturalım uygarca tartışalım" diye konuştu.

-"KEŞKE BİZİ DİNLESELERDİ"-

Bu konuda hiçbir dayatmalarının olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu konuda Sayın Başbakanı ziyaret ettik. MHP'den olumsuz bir görüş geldi. Keşke bizi dinleselerdi. Biz ne diyoruz, bir cümle "oturalım konuşalım' Bana göre oturalım konuşalım cümlesinin içini hep beraber doldurabilirdik. Kırıcı olmamaya, kimseyi ötekileştirmemeye özen gösterdik. Temel amacımız bir sorun var bunu çözelim" dedi.

-"UMUTSUZ DEĞİLİM AMA..."-

Hemen hemen gittikleri her yerde bir şehit ailesiyle karşılaştıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şehit yakınlarının kendilerine "siyasiler olarak bize başsağlığı dilemeye geliyorsunuz ama niye siz bu sorunu çözmüyorsunuz" dediğini söyledi. Bunun üzerine bu sorunun çözümüne ilişkin nelerin yapılabileceğini düşündüklerini, 4 partinin bir araya gelmesiyle ve sivil toplumdan da yararlanılmasıyla bu sorunun çözülebileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Sağlıklı tutarlı bir yol yöntem bulabiliriz biz" dedi. Çözüm konusunda umutsuz olamadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Umutsuz değilim ama şu gerçeği herkesin görmesi lazım. Bu sorun 30-32 yıllık kronik bir sorun. Bu sorun karşısında partiler tavırlarını almışlar. Yıllardır aynı tavırlarını da kararlılıklarını sürdürüyorlar. Şimdi 4 siyasi partiyi düşünün, her parti farklı bir pencereden aynı soruna bakıyor. Bazen o pencereye o kadar konuşlanmışız ki başkasının söylediğini duymazlıktan geliyoruz, kendi doğrularımızı en doğru olarak kabul ediyoruz" ifadesinde bulundu.

-"CENAZE MEYDANDA BU CENAZEYİ KALDIRMAMIZ LAZIM"-

Kılıçdaroğlu, bu soruna salt CHP penceresinden bakmanın yanlış olduğunu vurgularken, "Ben bir özeleştiri yapma yürekliliğini de gösteriyorum. Dört parti gelelim bir araya, sorun var mı meydanda var. Eskilerin deyimiyle cenaze meydanda bu cenazeyi kaldırmamız lazım. Vatandaş bize o görevi verdi. Vatandaş, "arkadaşlar bu cenazeyi kaldırın biz size oy verdik' diyor. Biz de aynı şeyi söylüyoruz" dedi.

-"BİZİM PARTİLİLERİN KAFASINDA DA SORULAR VAR"-

CHP'nin attığı adımlar noktasında partisinin içinde şu ana kadar tepkinin olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu sorun nasıl çözülür diye herkesin kafasında sorular var, bizim partililerin kafasında da sorular var, olması da gayet doğaldır zaten. Bir kronik sorunu çözmeye bir adım atıyorsunuz ve herkesin kafasında sorular var. Bu sorunu çözmenin yolu yöntemi kendi bulduğumuz bir harita; "Bir araya gelelim, konuşalım, özeti bu. Bizim bulduğumuz bu yol haritasını eksik, yanlış görebilirsiniz. Buna ben saygı duyarım ama benim sizden bir isteğim var bizim yol hartamız yanlışsa siz yol haritanızı söyleyin, biz size destek verelim. Çünkü önemli olan bu sorunu çözmektir. Eğer böyle bir yol haritası ile çıkarsak bir, parlamento saygınlık kazanır. Bana göre çok önemli bir noktadır. İki, "Türkiye kendi sorunlarını özgür iradesi ile çözümleyebilir' algısı bütün dünyada öne çıkmış olur. Bu iki temel nokta çok önemlidir. Bu sorun bir siyasi iktidarın tek başına çözebileceği bir sorun olmaktan çıkmıştır. O zaman oturalım parlamento zemininde biz bu sorunu hep beraber çözelim." (ANKA/DEVAM)

(HM/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

title