Haberler

Kılıç: Herhangi Bir Soruyla Karşılaşmadık

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin Yapısal Değişikliğinin Nasıl Yapılacağı Konusunda Herhangi Bir Soruyla Karşılaşmadıklarını Belirterek, 'İlerleyen Günlerde Bu Konuda Belki Böyle Bir İhtiyaç Duyarsa Sayın Bakan, Bakanlık, Bize Gelirse O Zaman Arkadaşlarımızla Oturur Düşünürüz' Dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin yapısal değişikliğinin nasıl yapılacağı konusunda herhangi bir soruyla karşılaşmadıklarını belirterek, ''İlerleyen günlerde bu konuda belki böyle bir ihtiyaç duyarsa sayın Bakan, bakanlık, bize gelirse o zaman arkadaşlarımızla oturur düşünürüz'' dedi.

Kılıç, TBMM'nin bahçesinde düzenlenen adli yılın açılış resepsiyonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in ''Yargı bağımsız olacaksa, yandaş yargı olmaması gerekir'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıç, spesifik olarak bir şey söylemek istemediğini belirterek, ''Sayın Başkanın düşüncelerine büyük bir saygıyla bakıyorum. Sayın Başkan, gerçekten çok düzeyli, germeden, herhangi bir ithamda bulunmadan, vatana ihanetle ya da bölünmekle, parçalanmakla bir takım ağır şeylerle ifadeler kullanmadan, son derece düzeyli ifadelerle katılmadığı yerleri belirtti'' dedi.

Konuşmasına katılmadığı yerler olduğunu ifade eden Kılıç, ''Ama düşüncelerini, eleştiriye açık olarak değerlendiriyorum. Bir tarafta Adalet Bakanı'nın bir projesi var. O projeye karşılık kendi düşüncelerini ifade ediyor. Bu ifadeleri de tartışmaya açık ifadelerdir. O ifadeleri de karşılıklı görüşülebilir, konuşulabilir. Üslup açısından son derece güzeldi'' diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Gerçeker'in, ''Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınması görüşüne katılmamasını'' da saygıyla karşıladığını ifade eden Kılıç, ''Ben o kanaatte değilim. Kamunun neden olduğu hak ihlallerinin mutlaka şikayet edileceği bir yer olmalıdır. Bireysel başvurunun mutlaka olması gerekir. Neticede bu Türk halkına verilecek olan bir olağanüstü kanun yoludur. Bundan korkmamak lazım'' dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de gazetecilerin sorusu üzerine, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, Yargı Reformu Strateji Taslağı'na yönelik eleştirilerini değerlendirdi.

Taslakta yer alan genel yapıya bakılmasını isteyen Ergin, ''Genel yapıya bakarsanız mukayeseli hukuk açısından bizim getirdiğimiz model, çok yadırganacak bir model değil'' diye konuştu.

''Yargıtay Başkanı'nın konuşmasında, egemenliğin sadece yasamada olmasına bir eleştiri vardı. (Denenmiş ve sakıncalı bir metottur) deniyordu. Siz katılıyor musunuz?'' sorusuna karşılık Ergin, herkesin bu çalışmalarla ilgili görüş beyan edeceğini, değerlendirme yapacağını ifade etti. Ergin, ''Biz de bütün değerlendirmeleri harmanlayıp, ondan bir değerlendirme yapacağız'' dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker'in ''Yargı bağımsız olacaksa, yandaş yargı olmaması gerekir'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması ve ''Siz hangi taraf yargıdansınız?'' sorusu üzerine Ergin, Anayasa'da öngörülen bağımsız ve tarafsız yargıdan yana olduğunu söyledi.

Bu değerlendirmelerin hepsini bir arada ele alacaklarını belirten Ergin, tüm değerlendirmeleri gördükten sonra yaptıkları çalışmayı yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Ergin, ''Daha sonra muhalefet partilerimize, Parlamento'ya giderken geniş değerlendirme ürünü bir metinle gitmeyi arzu ediyoruz'' diye konuştu.

''Siz o eleştirilerin muhatabı mısınız?'' sorusuna Ergin, ''Eleştiri demokrasilerin vazgeçilmez ögesidir. Herkes eleştirecek, değerlendirmesini yapacak. Biz de o değerlendirmelerden istifade edeceğiz'' yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title