Haberler

KİK’in Yanlış Kararı, İzmir’e 10 Ay Kaybettirdi

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kamu İhale Kurumu'nun "yanlış kararı" nedeniyle, arıtma tesislerinden çıkan günlük 600 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kamu İhale Kurumu'nun "yanlış kararı" nedeniyle, arıtma tesislerinden çıkan günlük 600 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi projesinde 10 aylık gecikme yaşandığını, Belediye'nin haklılığına rağmen açılacak davanın "ilave zaman kaybından" başka bir işe yaramayacağını duyurdu.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında 30 bin metrekarelik alanda kurulacak "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi" için Mart ayında ihale hazırlıklarına başlayan ve 7 Nisan 2010 tarihinde ön yeterlilik ihalesine çıkan İZSU Genel Müdürlüğü'nün, son iptal kararıyla tüm planlamalarının 'alt üst olduğu' belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İhaleye katılan bir firmanın iş deneyim belgesini 'yetersiz' bulan Kamu İhale Kurumu (KİK), bu firmanın ihale dışı bırakılması yönünde düzeltici işlem kararı aldıktan sonra, idari yargının aynı firma lehine verdiği 'yürütme durdurulsun' hükmüyle, başlangıçta verdiği düzeltici işlem kararını kaldırmıştır.

Yani 'yanlış karar' yargıdan dönmüştür. Daha sonra bir başka firmanın yaptığı itiraz üzerine ise ihale tümüyle iptal edilmiştir. Oysa iptale konu olan 'fiyat dışı unsurlar'la ilgili işlemler, Kamu İhale Kurumu tarafından düzenlenen idari şartnameye uygun olarak yapılmıştır.

Dolayısıyla mevzuat hükümlerine aykırı olan iptal kararının 'hukuki dayanağı' yoktur. Ancak tüm haklılığına rağmen, Belediyemiz tarafından açılacak davanın iptal edilen ihaleyi sonuca ulaştırması mümkün görünmemektedir. Bunun nedeni, KİK'in ilk yanlış kararı sonrasında tamamlanan ihale sürecine, daha önce iş deneyim belgesi yetersiz bulunan firmanın yeniden dahil edilmesinin mümkün olmadığıdır.

Dolayısıyla KİK'in İZSU ihalesine ilişkin iptal kararı yargı kararıyla ortadan kaldırılsa bile, bir önceki kararı nedeniyle ihale sonuca ulaştırılamayacaktır. Bu durumda en doğrusu, KİK'in tüm yanlışlarına rağmen dava açmayıp ihale sürecini 'sıfırdan' başlatmaktır. Ancak her koşulda, İzmir'in ve İzmir halkının 'yanlış KİK kararları' yüzünden yaşadığı zaman kaybı, 10 ayı aşacaktır.

İzmir kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeyi görev biliyoruz."

60 milyon liraya mal olacak

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanında inşa edilecek Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi, ciddi çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, arıtma tesislerinde biriken çamurların doğaya zarar vermeden toplanması ve kokunun önlenmesi için gerçekleştireceği çok önemli bir yatırım olarak görülüyor. Tesis hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarını yaklaşık 6 kat azaltarak 120 tona düşürecek.

Ayrıca yüzde 90 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar 'toprak iyileştirici' olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında kullanılabilecek. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. A

yrıca tesis içinde kurutma yaparken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak. Tesisler, çamur çürütme tankları, çamur depolama tankları, çamur haznesi, çamur kurutma yapısı ve biogaz tanklarından oluşacak. Tesis yaklaşık 60 milyon liraya mal olacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title