Haberler

Kıbrıs Türk Basın Konseyi, Afrika'da Düzenlenen Basın Konferansına Katıldı

Kıbrıs Türk Basın Konseyi, Doğu Afrika ve Uluslararası Basını İlgilendiren Konuların Tartışıldığı Doğu Afrika Basın Konferansı'nda Temsil Edildi.

Kıbrıs Türk Basın Konseyi, Doğu Afrika ve uluslararası basını ilgilendiren konuların tartışıldığı Doğu Afrika Basın Konferansı'nda temsil edildi.

Kıbrıs Türk Basın Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, "Doğu Afrika Basını Yol Ayırımında" konulu konferansta Kıbrıs Türk Basın Konseyi, Dünya Basın Konseyi üyesi olarak yerini aldı. KKTC'den Akay Cemal ve Şule Aker'in katıldığı konferansta Uganda, Kenya, Tanzanya, Zambia, Malawi, Norveç, İsveç, Hindistan, Türkiye ve Nepal'den gelen temsilciler, Doğu Afrika basını ve uluslararası basını ilgilendiren konuları tartıştı. Konferansın sonucunda, medyanın daha bağımsız, özgür olması ve etik kurallar

çerçevesinde işlevlerini sürdürmesi gereği bir kez daha vurgulanırken, basın konseyleri aracılığıyla, basında çalışanların deneyimlerini karşılıklı paylaşmaları, hizmet-içi eğitime önem vermeleri ve uzmanlaşmaları gerektiği kaydedildi. Bu tür çalışmalar sonucunda medya ve medya çalışanlarının toplumda saygınlığının artabileceği ifade edildi. Konferansta yapılan konuşmalarda, basının içinde bulunduğu sorunlardan birinin de medya mensuplarının para veya başka menfaatler karşılığında yazı yazmaları ve

program hazırlamaları olduğu belirtildi. Bu tür basın etiğine uygun olmayan uygulamaların basın mensuplarının saygınlığını ve inanılırlığını tehlikeye düşürdüğünün altı çizildi. Medya sahiplerinin maliyetleri azaltmak için düşük ücretle eleman çalıştırmayı tercih etmelerinin, medyada çalışanların daha amatör olmaları ve tekliflere açık duruma gelmelerine yol açtığına dikkat çekildi.

Medyada çalışanları etkileyen diğer bir sorunun, gazetecilerin ve program yapımcılarının baskı altında çalışmaları, bazı durumlarda saldırıya uğramaları, kaçırılmaları, hatta öldürülme riski altında çalışmaya zorlanmaları olduğu dile getirildi. Bu koşullar ve tehditler altında medya mensuplarının bağımsız, özgür ve etik kurullara uygun iş yapmalarının çok zor olduğu belirtildi.

Toplantıda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Doğu Afrika Bölgesel İletişim Danışmanı Alonso Aznar, BM'in basın haklarını korumak durumunda olduğunu anımsattı. Aznar, 2006'da 69'u Irak'ta olmak üzere dünyada 115 gazetecinin öldürülmesinin çok acı bir gerçek olduğunu belirtti.

(MG-OYK-OYK-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title