Haberler

Kıbrıs'taki Barış Gücünün Görev Süresi Uzatıldı

BM Güvenlik Konseyi (Bmgk), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (Unfıcyp) Görev Süresinin 6 Aylığına Uzatılmasını Talep Eden Karar Tasarısını Kabul Etti.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

Türkiye, BMGK'da yapılan oylamada karar tasarısına karşı ''hayır'' oyu verdi.

BMGK'da düzenlenen toplantıda, UNFICYP'in görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını isteyen karar tasarısına karşı 14 ülke ''evet'' oyu kullandı. Toplantıda, Türkiye'yi temsil eden BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ise elini kaldırarak tasarıya karşı ''hayır oyu'' verdi.

İlkin, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin başından beri BMGK'nın UNFIYCP kararlarını kabul etmediğini ve bunu kabul etmediğini de BMGK'ya bildirdiğini hatırlattı. İlkin, ''Ama bugünün farkı biz Türkiye olarak UNFIYCP kararları alınırken Konsey'de bulunmamıştık, bu defa Konsey üyesi olduğumuz için kararın görüşülmesi sürecine de katıldık, ayrıca kararın oylanması sırasında da bu sefer elimizi kaldırmak suretiyle (karara) katılmadığımızı söyledik'' dedi.

İlkin, karar tasarısında kullanılan dile karşı olduklarını, çünkü kararın ''Kıbrıs Cumhuriyetinden'' bahsettiğini, bunun da aslında Rum tarafını kastettiğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının UNFICYP'in görev süresinin uzatılmasıyla ilgili olarak ''taraf'' olarak kabul edilmemesinden dolayı resmen mutabakatının alınmadığını belirten İlkin, ''halbuki bunun normali iki tarafa da resmen sormak ve iki tarafın da görüşlerini almaktır'' diye konuştu.

İlkin, ''Bu kararı biz Türkiye olarak her sefer reddediyorduk, bugün de Konsey üyesi olarak reddettik'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title