Haberler

Kıbrıs'ta, Tarihi BM Genel Kurulu Öncesi Hazırlıklar Devam Ediyor

KKTC Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı öncesinde strateji planlaması yaptı.

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirdi. Bunun sadece bir protokol ziyareti olmadığını belirten Bozkır, bu vesile ile TBMM olarak Kıbrıslı Türkler'in haklı davasında şimdiye kadar alınmış bütün kararların bilinciyle güçlü bir şekilde çalışacaklarını ve her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında arkasında olacağını teyit edeceklerini belirtti.

Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorunuyla ilgili bütün beklentilerinin ikinci plana atılamayacağını ifade eden Bozkır, Kıbrıs'ın kendileri için her zaman birinci öncelik olduğunu vurguladı.

"Kıbrıs'ta atılan her kalp atışını, nefes atışını biz Türkiye'den duyuyoruz. Sizin de aynı davranış içerisinde olduğunuzu biliyoruz" diyen Bozkır, BM Genel Kurul Toplantısı öncesinde orada nasıl bir strateji izlenebileceği, oradaki görüşmelerde nasıl bir tutum takınılabileceği konularında görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

"BM Genel Sekreteri bizimle aynı görüşte"

Crans Montana sürecinden sonra Rumların gerçek niyetinin ortaya çıktığını belirten Bozkır, "Bütün amaçları görüşmeler vasıtasıyla zaman kazanmak, elde ettikleri konumu güçlendirmek ve esas niyetlerinin Kıbrıslı Türkleri kurmuş oldukları sahte devletin bir azınlığı olarak görmek" diye konuştu.

Ucu olmayan sonuç alınması mümkün görülmeyen süreçlerin artık yararı olmayacağını düşündüklerini ve BM Genel Sekreterinin de aynı görüşte olduğunun görmekten memnuniyet duyduklarını kaydeden Bozkır, doğal kaynakların da bütün adaya ait olması gerektiğini kaydetti.

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Ekim ayında meclis açıldıktan sonra Başbakan Tufan Erhürman ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ı ağırlamak istediklerini ve Kıbrıs sorunuyla ilgili kamuoyu ve komisyonla görüşlerini paylaşmalarının böylelikle mümkün olacağını kaydetti. Bozkır, AKPA ve Avrupa Parlamentosuna katılan heyetlerle de gidiş ya da dönüşlerinde Ankara'da bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını da ifade etti ve bu vesileyle ortak hareket tavırlarını birlikte belirleyecekleri söyledi.

"Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin en önemli sorunudur"

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, KKTC Cumhuriyet Meclisi ile TBMM arasında çok daha yakın koordineli bir iletişim sağlayarak özellikle dış ilişkiler anlamında daha etkin olmak için adımlar atacaklarını kaydetti. Uluçay, bu adımları atarken TBMM Dışişleri Komisyonuyla yakın bir çalışma içerisinde olacaklarını da belirtti. Uluçay, Cumhuriyet Meclisinin AKPA ve Avrupa Parlamentosunda lobi faaliyetlerinde bulunan milletvekilleriyle TBMM Dış İlişkiler Komisyonunun daha yakın ilişkiler içerisinde olacağını da ifade etti.

Kıbrıs sorununun kendileri için en önemli sorun olmaya devam ettiğini kaydeden Uluçay, Kıbrıs sorununun hak etmedikleri şekilde olumsuz yansımasını ortadan kaldırmak için yıllardan beridir verdikleri mücadeleye bundan sonra da devam edeceklerini belirtti. Uluçay, Cumhurbaşkanı Akıncı nezdinden New York'ta yapılacak görüşmelerin de Kıbrıs sorununun sonuç odaklı bir bakış açısıyla görüşme sürecinin başlatılabilmesini sağlamasını umduklarını söyledi.

Eğer yeni bir müzakere süreci başlayacaksa, bunun mutlaka sonuç odaklı olması gerektiğini vurgulayan Uluçay, "Biz de Kıbrıs adasında gerek ekonomik anlamda gerekse doğal kaynakların ortak kullanılabilmesi, Kıbrıs Türk halkının dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Uluçay, TBMM ile sadece Dışişleri bağlamında değil her alanda daha yakın bir ilişki oluşturacaklarını da vurguladı.

(EAB-MOŞ-NT-Y)

Kaynak: İHA - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Birleşmiş Milletler Volkan Bozkır Kıbrıs Politika Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title