Haberler

Kıbrıs Rum Meclis Başkanı Hristofyas'dan Türkiye'nin Petrol Girişimlerine Tepki

Kıbrıs Rum Meclis Başkanı ve Akel Genel Sekreteri Dimitri Hristofyas, Türkiye'nin Kıbrıs'ın Batısında Petrol Arama Çalışmalarına Başlayacağı Yönünde Haberleri Eleştirerek, "Bu, Türkiye'nin Uluslar Arası Hukuku İhlal Ettiğinin İspatıdır" Dedi.

Kıbrıs Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitri Hristofyas, Türkiye'nin Kıbrıs'ın batısında petrol arama çalışmalarına başlayacağı yönünde haberleri eleştirerek, "Bu, Türkiye'nin uluslar arası hukuku ihlal ettiğinin ispatıdır" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaptığı resmi ziyareti tamamlayarak Güney Kıbrıs'a dönen Hristofyas, Larnaka Havaalanı'nda Türkiye'nin Kıbrıs'ın batısında petrol arama ve çıkarma çalışmalarına başlayacağı yolundaki haberleri değerlendirdi. Bir soru üzerine Hristofyas, "Türkiye'nin eylemlerinin uluslar arası hukuk ve deniz hukukuna saygı duymadığını gösterdiğini" öne sürdü.

"Türkiye, komşu ülkelerin egemenliğine saygı duymaz" iddiasında bulunan Hristofyas, "Türkiye'nin bir bölümünü işgal ettiği Kıbrıs'tan bahsetmiyorum, diğer komşu ülkeler örneğin Mısır, Suriye ve Lübnan'dan bahsediyorum. Türkiye'nin eylemini bir kez daha şiddetle kınamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Rum yönetimi Sözcüsü Hristodulos Paşardis ise yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz'de petrol arayacağı yönünde kararını kınadı. Rum bakanlar kurulu toplantısının ardından soruları cevaplayan Paşardis, "Türkiye'nin Akdeniz'de petrol aramaya başlama tarihi belli olmamasına rağmen Kıbrıs (Rum) hükümeti bu yasa dışı kararı kınadı ve vereceği tepkinin yollarını inceledi" diye konuştu.

Rum Sözcü Paşardis, ilk hidrokarbon aramaları ihalelerinin planlandığı gibi yapılacağını da sözlerine ekledi. Rum yönetimi bu yönde ihaleye bugün başlıyor.

(MG-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title