Haberler

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Markulli:

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Markulli, Kosova'da Tek Yanlı Bağımsızlık İlanı Halinde Rum Yönetiminin Bunu Tanımayacağını Söyledi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Markulli, Kosova'da tek yanlı bağımsızlık ilanı halinde Rum yönetiminin bunu tanımayacağını söyledi.

Markulli, Rum haber ajansına verdiği demeçte, Kosova konusundaki tavırlarının net olduğunu ifade ederek, ''Bu konuda bizim tavrımız gayet açık. AB ortaklarımıza bunu açıkça belirttik. 'Kıbrıs Cumhuriyeti' muhtemel bir tek yanlı bağımsızlık ilanını tanımayacak'' dedi.

Markulli, Şubat 2008 Rum ''başkanlık'' seçimlerinden sonra Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin başlamasına yönelik yeni bir çabada bulunulacağına inandığını da açıkladı.

8 Temmuz mutabakatına bağlı olduklarını dile getiren Markulli, Avrupa Konseyi ile BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresini uzatan kararlarında 8 Temmuz mutabakatına atıfta bulunulmasının büyük önemi olduğunu kaydetti. Markulli, ''Herhangi bir yeni girişimin bu anlaşma temelinde olması bizim için gayet önemli'' dedi.

Rum yönetimi ile İngiltere ilişkilerine de değinen Rum bakan, İngiltere ve Türkiye başbakanlarının imzaladığı Stratejik Ortaklık Belgesinin İngiltere ile ilişkilerinde soğukluğa neden olduğunu söyledi.

''Aradaki buzların erimesi için İngiltere'nin Türkiye ile son olarak imzaladığı Stratejik Ortaklık Belgesinden vazgeçmesinin iyi olacağını'' savunan Markulli, ''Bu anlaşma feshedilmedikçe Güney Kıbrıs-İngiltere ilişkilerinde iyileşmenin zor olduğunu'' belirtti.

Adadaki Türk askeri varlığın ''işgal'' olduğunu iddia eden ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların bunun sonucu olduğunu savunan Markulli, şu iddialarda da bulundu:

''Yeşil Hat tüzüğü bizim hükümetin girişimleriyle hayata geçirildi. 1974'ten bu yana ilk kez iki toplum arasında doğrudan ticaret başladı. Ekonomik ilişkilere ve işbirliğine karşı tüm engeller Kıbrıs Türk liderliğinden geliyor. AB'nin Kıbrıslı Türklerin ekonomik gelişmesine yönelik 259 milyon Avroluk yardımın bizim girişimlerimizle Kıbrıs Türklerine verildiği gerçeğini akıldan çıkarmamak gerekir''.

(MG-ÖK-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title