Haberler

Kıbrıs Rum Basınına Göre, Zürih Üniversitesi, Kurucu Meclis ile İlgili Bir Öneri Hazırlıyor

Kıbrıs Rum Kesimi'nde Yayınlanan Simerini ve Diğer Gazeteler, Zürih Üniversitesi'nin, Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Türk, Yunan ve Diğer Ülke Akademisyenlerinin Katılımıyla, "Kıbrıs'ta Kurucu Meclis ile İlgili Öneri" Başlığı Altında Hafta Sonu Gerçekleştirdiği Toplantıda, Kıbrıs'ta Yeni Bir Anayasanın Oluşturulmasına İmkan Sağlayacak Yöntemin Ele Alındığını Yazdılar.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Simerini ve diğer gazeteler, Zürih Üniversitesi'nin, Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Türk, Yunan ve diğer ülke akademisyenlerinin katılımıyla, "Kıbrıs'ta Kurucu Meclis ile İlgili Öneri" başlığı altında hafta sonu gerçekleştirdiği toplantıda, Kıbrıs'ta yeni bir anayasanın oluşturulmasına imkan sağlayacak yöntemin ele alındığını yazdılar.

Önerinin merkezinde, Kurucu Meclis'in oluşturulmasına imkan sağlayacak anayasa bildirgesinin de bulunduğunu yazan gazete, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle şekillenecek olan bildirgenin, Kıbrıs'ta yeni bir anayasanın benimsenmesine yol açacak olan tüm özlü, prosedürel talimat ve kanunları da içereceğini belirtti.

Habere göre, söz konusu öneriye ilişkin plan, "bildirgenin öngörülerinin iki toplumda benimsenmesi için referandum yapılması, iki toplum seçmenleri tarafından "Kurucu Meclis" üyelerinin seçilmesi, Avrupa anayasa ilkeleri, uluslararası hukuk ve insan haklarının korunmasıyla, yeni anayasanın "Kurucu Meclis" tarafından tamamlanması, yeni anayasanın benimsenmesi için referandum yapılması ve anayasanın benimsenmesinin ardından "Kurucu Meclis'in dağılması, tüm Türk ve Yunan ordusunun çekilmesi ve adadaki yabancı askeri üslerin kaldırılması" gibi aşamaları öngörüyor.

Öte yandan, Fileleftheros, toplantıya katılan Yunanlar ve Kıbrıslı Rumların, Kurucu Meclis"in kurulması olayına genel hatlarıyla olumlu yaklaştığını, Kıbrıslı Türkler ile Türk katılımcıların ise aksi tavır sergilediklerini belirtti.

Habere göre, öğretim görevlisi H.Yalluridis, Zurih ve Londra anlaşmalarının bölünmüşlük yarattığını ve iki toplumun ortak siyasi bir vücutta birleşmesine engel olduğunu söyledi.

Türk akademisyen Mehmet Karlı ise yaptığı konuşmada, "Kurucu Meclis" önerisinin iki toplumun seçilmiş liderlerini bir kenara iteceğini söyledi.

Karlı ayrıca, Kıbrıs sorununun, iki toplumun farklı arzu ve hedeflere sahip olmasına dayandığının teşhis edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Kurucu Meclis"in bu olguyu değiştirmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

(MG-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title