Haberler

Kıbrıs Görüşmeleri Yeniden Başlıyor

Kıbrıs görüşmeleri yeniden başlıyor

Nafiz ALBAYRAK, Ali RUHLUEL, 5 Haziran (DHA) ? New York'ta BM Genel Merkezinde yapılan üçlü zirveden Cenevre görüşmeleri için yeşil ışık çıktı, ancak bu ay içinde denmekle birlikte kesin bir tarih verilmedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'ta BM Genel Merkezindeki 38. kattaki ofisinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Yaklaşık 4 saat süren yemekli toplantının ardından Genel Sekreter Guterres, iki liderle birlikte basına bir açıklama yaptı.

Genel Sekreter açıklamasında, Kıbrıs Konferansını, 12 Ocak 2017 (Cenevre) Sonuç Bildirgesine uygun şekilde, bu ay içinde (Haziran) yeniden toplama ihtiyacı üzerinde liderlerle anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

"Güvenlik ve garantiler" başlığının iki toplum için yaşamsal öneme sahip olduğunu tüm tarafların kabul ettiğine değinen Guterres, "Bu başlıkta ilerleme, bütünde bir anlaşmaya varmada ve gelecekteki güvenliklerine ilişkin olarak iki toplum arasında güven inşa etmede çok önemli bir unsurdur" dedi.

Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, Cenevre ve Mont Pelerin'de yapılan Kıbrıs Konferansı toplantılarının sonuçları temelinde, güvenlik ve garantiler başlığında müzakerelere rehberlik edecek ortak bir belge hazırlanması amacıyla tüm taraflarla görüşeceğini belirten Guterres açıklamasında, 'Buna paralel olarak liderler Cenevre'de iki toplumlu müzakerelerine diğer tüm önemli konularda, toprak, mülkiyet, yönetim ve güç paylaşımından başlayarak devam etmede mutabık kalmışlardır" dedi.

Guterres açıklamasında, '11 Şubat 2014 Liderler Ortak Deklarasyonu uyarınca, tüm konuların birbirine bağlı olarak müzakere edileceğinde ve her konuda anlaşma sağlanılıncaya kadar hiçbir konuda anlaşmaya varılmamış olacağı ilkeleri üzerinde mutabık kalmışlardır" dedi.

-??Garantörlerle İstişareler Başlayacak??-

Guterres açıklamasının sonunda bu yapılan toplantının ardından Kıbrıs Konferansının diğer katılımcıları olan Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve gözlemci olan AB ile de görüşeceklerini belirtti.

Guterres 'bir takviminiz var mı' sorusuna, 'Garantörlerle iştişareler başlayacak' yanıtını vermekle yetindi, başka soru almadı. İki lider de BM'den gazetecilere başka açıklama yapmadan ayrıldılar.

Liderler Toplantı Öncesi Ne Dediler-

Akıncı??Şu an bize gerekli olan siyasi irade ve kararlılık??-

Toplantı öncesinde BM Binasına girerken gazetecilerin soruları üzerine kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, New York'a Genel Sekreterin daveti üzerine geldiklerini ve buraya geliş nedenlerinin bir tarafın ön koşul sürmek ısrarından kaynaklandığını belirterek şunları söyledi

'Biz buraya kabul edilmiş ilkeler çerçevesinde iki toplumlu, iki kesimli federasyona olan bağlılığımızı yenilemek için geldik. Ümidimiz ve beklentimiz Cenevre'nin yolunu açmak, Ocak ayında başlayan konferansı yeniden toplamaktır. Şu an bize gerekli olan siyasi irade ve kararlılıktır, buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. 11 Şubat 2014'te kabul ettiğimiz ilkelere bağlı kalırsak ve ilk Cenevre Konferansının ardından kabul ettiğimiz 12 Ocak Sonuç Bildirgesindeki parametreler içinde kalırsak o zaman bu yol açılır, bunun için buradayız" dedi.

Rum lider 'Suçlama Yapmaya Gelmedim'

Rum lider Anastasiadis de BM'ye girerken yaptığı açıklamada, buraya müzakerelerde ileriye gitmek için yapıcı bir diyalog için geldiğini belirterek "Ben buraya suçlama yapmaya gelmedim. Bugün buraya sadece bir ilerleme için değil çözüm için gerekli yolu açabilmemiz için geldim" diye konuştu.

Bu arada yemekli toplantıya Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Genel Sekreterin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, iki tarafın Müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyiannis katıldılar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

New York Cenevre Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title