Haberler

Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa'nın Okuduğu Kur'an-I Kerim Milli Arşivde

Kıbrıs'ı fetheden Osmanlı Amirali Lala Mustafa Paşa'ya ait Kuran-ı Kerim, KKTC'nin Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi'nin arşivinde muhafa ediliyor.

Kıbrıs'ı fetheden Osmanlı Amirali Lala Mustafa Paşa'ya ait Kuran-ı Kerim, KKTC'nin Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi'nin arşivinde muhafa ediliyor.

KKTC'nin turizm başkenti olarak bilinen Girne, barındırdığı tarihi ve turistik değerlerin yanı sıra çok önemli bir kuruma da ev sahipliği yapıyor. Geniş bir bahçe içinde ve asırlık ağaçların gölgesinde yer alan bu kurum, KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi. Kıbrıs'ta yaşayanların ve yaşananların belgelerini düzenleyerek en iyi şekilde muhafaza etme ve istendiğinde hizmete sunma amacı ile 1971 yılında kurulan arşiv, 1974 Barış Harekatından sonra daha emniyetli olabileceği gerekçesiyle Beşparmak Dağları'nın arkasında yer alan Girne'ye taşınmış. 1975 yılından bu yana özellikle 1983'te ilave edilen yeni binaları ile hizmet vermeye devam ediyor.

Arşivde 10 kilometreyi bulan raf uzunluğu ile 1570-1878 Osmanlı Dönemi, 1878-1960 İngiliz Sömürge Dönemi, 1960-1963 Kıbrıs Cumhuriyeti Dönemi, 1964-1983 Türk Yönetimleri Dönemi ve 1983'ten günümüze KKTC dönemine ait malzemeler bulunuyor.

Arşivdeki en kıymetli emanetlerden biri ise Kıbrıs'ı fetheden Osmanlı Amirali Lala Mustafa Paşa'ya ait Kuran-ı Kerim. Lala Mustafa Paşa'nın sürekli okuduğu belki de sahile çıkmadan önce sancak gemisinde dua ettiği el yazması Kur'an-ı Kerim, arşivin çelik kasalı ısı ve nem ayarları yapılmış, yangın emniyeti alınmış, beton korunaklı yer altı bölümlerinde diğer eser ve emanetler gibi itinayla korunuyor.

Uzun yıllarını arşive vermiş ve adı bu kurumla özdeşleşmiş Müdür Gökhan Şengör, Lala Mustafa Paşa'nın adayı 1570'de fethetmeye başladığını, 1571'de Mağusa'yı ele geçirdiğinde fethi tamamlamış olduğunu ve bu Kuran'ın şahsi Kuran-ı Kerim'i olduğunu söyledi. - GİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mustafa Paşa Kıbrıs Girne Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title