Haberler

Kgf,işletmelerin Yaklaşık 40 Milyar Tl'lik Borcu İçin Hazine Garantisi İstedi

TOBB Başkan Yardımcısı ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, krizle birlikte sıkıntıları artan şirketlerin borç yükünü azaltmak için hükümetten KGF'ye 5 milyar TL'lik Hazine garantisi verilmesini istediklerini belirterek, 5 milyar dolarlık fonla yaklaşık 40 milyar TL'lik borcu yapılandırabileceklerini söyledi.

ANKA'ya KGF ile ilgili konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, 1991 yılında kurulan KGF'nin 1994 yılında faaliyete başladığını anımsatarak, kriz dönemlerinde KGF'nin ihtiyaç duyulan bir argüman olduğunu vurguladı. Yeterli derecede bu argümanın kullanılmadığını ifade eden Yavuz, "Çünkü, uluslar arasında garanti sistemleri ya devletten yada hazineden çok büyük destek alıyorlar. KGF'nin devletten veya hazineden bir destek aldığı yok" dedi.

-"KGF'Yİ HÜKÜMETE YETERİNCE ANLATAMADIK"-

Reel sektöre bankalar için güven verecek mekanizmanın KGF olduğunu vurgulayan Yavuz, Türkiye'de KGF'nin öneminin tam anlaşılamadığını söyledi. KGF'yi bankalar nezdinde kabul ettirdiklerini ancak hükümete yeterince anlatamadıklarını dile getiren Yavuz, özellikle bu kriz dönemlerinde şimşek gibi talep geldiğini kaydetti. Devletten denetlemesinin BDDK ve Hazine'den olmak üzere belirlenen iki kişi tarafından yapıldığı bir Fon oluşturulmasını istediklerine işaret eden Yavuz, "5 milyar dolarlık Fon oluşturulsun. Ne hazine bonosu ne devlet tahvili istiyoruz. Sadece bir anlaşma gereği Hazine garanti versin yeter. 35-40 milyar TL arasında borcu bir sene ödemesiz, 3 sene ödemeli öteleyelim. Şirketlerin üstündeki yükü hafifletelim" diye konuştu.

-EKONOMİDEN SORUMLU BAKAN ŞİMŞEK İKNA EDİLEMEDİ-

Yavuz,bunun önemini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın anladığını ancak birkaç ekonomiden sorumlu bakanın anlamadığını söyleyerek Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'i işaret etti. 40 milyar TL'lik borcu ötelenmesi halinde şirketleri 2010'a kadar kurtarmış olacaklarını anlatan Yavuz, şöyle devam etti:

"2010'nun ilk altıncı ayına kadar bu krizi atlattık atlattık, atlatamazsak zaten işletmeler batar. Adam işçisini çıkartmasın, temettüye düşmesin, 30-40 senelik şirketler kara listeye alınmasın. Bu yıl bilançolar bozulduğunda şirketler 2010 ve sonrasında hiç kredi alamaz. Ayakta kalması imkansızlaşıyor. Bu argümanı çok iyi kullanalım. Kurumsal milliyetçilik kurumsal önyargılarla hareket etmeyelim. Bu şirketler batarsa hiç birimiz rahat edemeyiz."

-"ASIL SIKINTI MART'TAN SONRA BAŞLAYACAK"-

30 Aralık itibariyle işletmelerin çoğunun banka kredi faizlerini ödeyemediğini dile getiren Yavuz, faizlerin ödenmemesi halinde 3 ay içinde temerrütte düşüleceğini, Mart'ın sonunda da ikinci dilim faizlerin geldiğini belirtti.

"İkinci faizler de gelecek onlarda üstüne atacak. Bizim esas korkumuz bu" diyen Yavuz, asıl sıkıntının Mart'tan sonra başlayacağına dikkat çekti. Borçların reel sektör üzerinden alınmaması halinde "tehlike çanlarının" çalmaya başlayacağını vurgulayan Yavuz, hükümetin bir aylık süresinin kaldığını, bunun da iyi bir paket hazırlanmasıyla atlatılabileceğini kaydetti.(ANKA)

(HLY/NB/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title