Haberler

Kfor'da Devir Teslim Töreni

1999 Yılından Beri Kosova'da Barış, Güvenlik ve İstikrarı Sağlayan NATO Bünyesindeki Kosova Barış Gücü'nün (Kfor) Priştine'deki Ana Karargahında Yapılan Görev Devir Teslim Töreninde Kfor Komutanı Alman General Rolan Kather, Yerini Fransız General Xavier Bout de Marnhac'a Bıraktı.

1999 yılından beri Kosova'da barış, güvenlik ve istikrarı sağlayan Nato bünyesindeki Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) Priştine'deki ana karargahında yapılan görev devir teslim töreninde KFOR komutanı Alman General Rolan Kather, yerini Fransız General Xavier Bout de Marnhac'a bıraktı.

34 ülkeden 16 bin askerin görev yaptığı KFOR'da yapılan devir teslim törenine Almanya Savunma Bakanı Franz Jozef Jung, Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Birleşmiş Milletler Kosova Özel Temsilcisi Joachim Ruecker, üst düzey Kosova yetkilileri, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yabancı diplomasi misyonları şefleri ve çok sayıda konuk katıldı. Askeri bandonun marşlarıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, ardından KFOR bayrağının devir teslimi yapıldı. Daha sonra törende yapılan konuşmalarda,

KFOR'un Kosova halkının yanında olmayı sürdüreceği mesajları verildi. 1 yıllık görevi sonunda kürsüye çıkan Kather, KFOR'un Kosova'da yaşayan tüm insanlara güvenlik sağladığını hatırlattı. Konuşmasında statü sorununa da değinen Kather, Kosova'nın nihai statüsünün çözüme bağlanmasının tamamen demokratik bir süreç olmakla birlikte, bileşik bir siyasi süreç de olduğuna dikkat çekerek, sürecin daha fazla zaman ve sabra ihtiyaç duyduğunu vurguladı. "Statü müzakerelerinin uzaması hususunda Kosova halkının

gösterdiği sabır ve hoşgörüye derin saygı duymaktayım" diye konuşan Kather, "En kısa bir süre içinde alınacağına inandığım kararı Kosova halkı hak etmiştir" ifadesini kullandı.

NATO'nun Napoli'deki Ortak Kuvvetler Komutanı Amiral Harry Ulrich de yaptığı konuşmada, Nato'nun en önemli barış misyonlarından biri olan KFOR misyonunun, barış ve güvenliğin yanı sıra istikrarlı ve ilerleme sağlayan bir toplumun kurulması şartlarının oluşturulması amacını güttüğünü de belirtti. Toplumun sorunlarını sokaklarda şiddette başvurarak değil, masada çözmesi gerektiğini kaydeden Amiral Ulkrich, "Kosova'nın güvenliği ithal eden değil, ihraç eden ülke haline geleciğine inanıyorum" dedi.

Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ise, son 1 yılın Kosova açısından önemli ve statünün çözüleceği umudunu içeren bir yıl olduğunu, ancak bu umudun gerçekleşmediğini, statünün belirlenmesi sürecinin mutlaka bağımsızlıkla sona ereceği inancını dile getirdi. Başkan Sejdiu, KFOR komutanı Kather'a Kosova'nın hizmet nişanını sundu.

12. devir teslim törenin sona ermesinin ardından törene katılan Almanya Savunma Bakanı Jung, Fransa Savunma Bakanı Morin, eski ve yeni komutanlar Kather ile Marnhac ortak basın toplantısı düzenledi. Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi, konuşmaların odak noktasında idi. KFOR'da görev devir teslim törenine katılmak için Kosova'ya gelen Jung, ülkesinin ve genel olarak uluslararası camianın Kosova'nın bölünmesine şiddetle karşı koyduğunu hatırlattı. Bakan Jung, "Kosova'nın bölünmesi, nihai statünün

belirlenmesinde hiçbir zaman çözüm olarak ortaya atılmamıştır" diye konuştu. Jung, Kosova'nın nihai statüsünün bu yılın sonuna kadar çözümlenmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Morin ise ülkesinin, Kosova'ya uluslararası gözetim altında bağımsızlık tanınması için çaba sarf ettiğini belirterek, Kosova'nın bölünmesi fikriyle uzlaşmadıklarını ve bu ihtimale şiddetle karşı

çıktıklarını söyledi.

(EK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title