Haberler

Key Ödemeleri Haczedilemeyecek

Konut Edindirme Yardımı Kapsamında Hak Sahiplerine Ödenecek Para veya Verilecek Hisse Senedi Üzerine Haciz Uygulanamamasını Öngören Kanun Teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edildi. Teklife Göre, Key Ödemeleri Haczedilemeyecek, Hak Sahiplerinin Alacakları Devir, Temlik ve Rehin Edilemeyecek.

Konut Edindirme Yardımı kapsamında hak sahiplerine ödenecek para veya verilecek hisse senedi üzerine haciz uygulanamamasını öngören kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre, KEY ödemeleri haczedilemeyecek, hak sahiplerinin alacakları devir, temlik ve rehin edilemeyecek.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, AKP İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ile CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter'in KEY ödemeleri ile ilgili kanun teklifleri birleştirilerek görüşüldü. Toplantıda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, kanun teklifinin süratle yasalaştırılmasının Temmuz ayında ödeme yapılması açısından önem ve aciliyet taşıdığını belirtti. Komisyon toplantısında, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Meclis Genel Kurulu gündeminde bulunan ve KEY ödemeleriyle ilgili de düzenleme öngören Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nu gündeme getirerek "Sayın Bakan o tasarıyı genel kurulda yasalaştırma iradesini göstermeli. O tasarıdan sayın Bakanın vazgeçmiş olmasını doğru bulmuyorum" dedi. Hamzaçebi, konuşmasında, Başbakan Erdoğan'ın DPT'yi kast ederek "bıktım artık sizden DPT'yi kapatacağım" dediği şeklindeki iddiaları da gündeme getirerek ekonomi yönetiminde dağınıklık olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "kararlı hükümet, kararlı bakan oturur tasarılarını yasalaştırır" dedi. Toplantıda CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ise 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu ve teşvik sistemini eleştirdi. Yasanın ölü doğduğunu belirten Aslanoğlu, Bakan Şimşek'e, sanayiciye teşvik kapsamında verilecek elektrik paralarının ne zaman ödeneceğini sordu.

SANAYİCİYE 100 MİLYON YTL'LİK ELEKTRİK TEŞVİĞİ GELİYOR

Milletvekillerini sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise sanayiciye ödenecek elektrik paraları için 100 milyon YTL'lik ödeneğin Maliye Bakanlığı'nca serbest bırakıldığını, ödemeler içinse çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Teşvik sisteminin mükemmel olmadığını kaydeden Bakan Şimşek, sistemin daha rasyonel bir zemine oturtulması konusunda muhalefetle hemfikir olduklarını belirterek "sanayi envanterinin tamamlanmasını bekliyoruz. Teşvik sistemini değiştireceğiz. 2008'de yeni bir düzenleme getireceğiz. Kademeli bir teşvike geçilecek" dedi.

KEY ÖDEMELERİ HACZEDİLEMEYECEK

Komisyonda kabul edilen teklife göre ise Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının (EGYO) yükümlülüğünü aşan kısmı için, Hazine Müsteşarlığı tarafından EGYO Anonim Şirketi'ne özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edilebilecek. 5664 sayılı kanun uyarınca hak sahiplerine ödenecek para veya verilecek hisse senedi üzerine haciz uygulanamayacak, hak sahiplerinin alacakları devir, temlik ve rehin edilemeyecek. 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanununda da değişiklik öngören teklife göre, teşvik kapsamındaki illerde faaliyette bulunan işletmelerin, asgari geçim indirimi uygulanması nedeniyle, terkin edilmesi imkanı kalmayan vergi dolayısıyla çalışanlarına yaptıkları ilave ödemeler toplamı, muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden diğer vergiler ile bu işletmelerin kazançları üzerinden tahakkuk eden vergilerden, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca belirlenecek usul ve esaslara göre mahsup edilecek. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title