Haberler

Kestane Üreticisine Kestane Kanseri Eğitimi Verildi

Aydın'ın Sultanhisar İlçesinde kestane üreticileri kestane hastalıkları ile ilgili eğitim verildi. Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü'nün organize ettiği eğitim seminerinde son yıllarda kestane ağaçlarına büyük zarar veren kestane kanserine karşı nasıl mücadele edileceği anlatıldı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğünce organize edilen kestane dal kanseri ile ilgili eğitim Sultanhisar da yapıldı. Yörenin başlıca ürünlerinden olan kestanede görülen bu hastalıkla ilgili Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görev yapan ve yörede bu hastalıkla ilgili çalışmalar yürüten Biyolog Deniz Çakar kestane üreticilerine eğitim verdi. Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Dursun, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Ferit Okur, Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Aydın ve Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü Personeli, Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden ilgili teknik elemanlar, kestane üretimi yapan Nazilli başta olmak üzere Köşk ve Sultanhisar'dan gelen üreticiler ile muhtarlar katıldı.

Çakar, numune alınması ve laboratuara gönderme şeklini anlattı

Kestanedeki dal kanseri ile ilgili yapılan çalışmaları ve sonuçlarını anlatan Çakar, kanserli ağaçlardan numunelerin alınmasında ve laboratuara gönderilmesinde dikkat edilecek hususları anlattı. Çakar, "Kestane kanseri olarak bilinen mantarla biyolojik mücadele yapmaktayız. Yani bir mantara karşı baskı kurmak için başka bir mantarı kullanmaktayız. Kısaca kimyasal kullanmadan hastalık yapan canlıyı başka bir canlıyla müdahale ediyoruz. Bu hastalıkla mücadele edebilmemiz için hastalıklı ağaçlardan numunelerin doğru alınması ve steril şartlarda en hızlı şekilde laboratuara ulaştırılması gerekmektedir. Bize gelen örneklerden edindiğimiz bilgilere göre içinde virüs bulunan mantarlarla hastalıklı mantarlara karşı mücadele edebiliyoruz. Bu mücadele ancak hastalığın ağacın yaşam kriterlerinin büyük bölümünün zarar görmemiş olması ile mümkün. İleriki evrelerde maalesef ağacı kurtaramıyoruz. Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve bazı bölgelerde lokal olarak yetişen şekerci kestanesi adı verilen kestane türünü hastalıklardan korumak için gerekli çalışmayı hep birlikte sürdürmek zorundayız. 15 bölge müdürlüğünde sınırlarımıza bağlı olarak 923 hektar alanda mücadele veriyoruz. Hastalıklı ağaca doğru müdahale ettiğimizde mutlaka kurtarıyoruz. Sizlerden tek isteğimiz bu hastalıklı mantarla müdahalemizde bizlerle doğru şekilde çalışmanızdır. Bu hastalığın tedavisi biyolojik yöntemle yapılmaktadır" dedi.

Çakar, kendisine yöneltilen sorunların da cevaplarını vermesinin yanında önceden hazırladıkları hastalıklı ağaçlardan getirilen örneklerden numune alınmasını uygulamalı şekilde anlattı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sultanhisar Nazilli Muğla Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title