Haberler

Kerkük Türkmenleri, Kerkük'ün Yönetimini Merkezi Hükümetin Devralmasını İstiyor

- Kerkük Türkmenleri, Kerkük'ün yönetimini merkezi hükümetin devralmasını istiyorKERKÜK - Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, IKBY'nin bağımsızlık referandumuna katılma kararı alması sebebiyle Irak parlamentosu tarafından görevden alınmasına rağmen...

- Kerkük Türkmenleri, Kerkük'ün yönetimini merkezi hükümetin devralmasını istiyor

KERKÜK - Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, IKBY'nin bağımsızlık referandumuna katılma kararı alması sebebiyle Irak parlamentosu tarafından görevden alınmasına rağmen görevi bırakmamakta ısrar etmesi üzerine Kerkük Türkmenleri kentin yönetimini merkezi hükümetin devralmasını istiyor.

IKBY'nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumu için geri sayım devam ederken Kerkük Valisi de referanduma katılacaklarını ifade etmişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin talebiyle Irak Parlamentosu Kerkük Valisini görevden almıştı. Ancak vali, görevi bırakmayacağını ifade etmişti. Yaşanan gelişmelerin ardından Türkmen Karar Partisi Sözcüsü gelişmeleri İHA'ya değerlendirdi.

Türkmen Karar Partisinin Sözcüsü Timur Bayati, Irak Parlamentosunun görevden aldığı Kerkük Valisinin görevi bırakmamasının ağır sonuçları olacağını söyledi. Bayati, görevden alınan Necmeddin Kerim'in hiçbir zaman Kerkük halkını temsil etmediğini belirterek görevi bırakmaması ile ilgili olarak da Irak Parlamentosuna yazılı müracaatta bulunacaklarını söyledi. Bayati Merkezi hükumetten Kerkük'e bir askeri hakim gelmesini isteyeceklerini kaydetti.

Kerkük Türkmenleri seçime katılmayacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin 25 Eylül'de bağımsızlık için referanduma gitme kararı Irak hükümeti tarafından reddedildiği gibi Kerkük, Türkmen cephesinden de şiddetli tepki çekmeye devam ediyor. Kerkük Türkmen cephesi sokakları, Kerkük halkına referanduma katılmama çağrısı yapan afişlerle süsledi. Afişlerde, "Kesinlikle referanduma katılmayın" uyarısında bulunulup, ülkenin bölünmesinin engellenmesi çağrısı yapıldı.

Türkmen Karar Partisinin Sözcüsü Timur Al Bayati yaptığı açıklamada, Kerkük'ün bir Türk yurdu olduğunu ve böyle kalacağını ifade etti. Timur Bayati, Kerkük'te hiçbir etnik grubun diğer bir gruba hükmetmesine müsaade etmedikleri ve etmeyeceklerini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Kerkük Eylül Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title