Haberler

"Kerkük 2007" Paneli...

Irak Parlamentosu'nda Temsil Edilen Sünni, Şii, Türkmen ve Asurilerin Temsilcileriyle Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen ve Arap Üyeleri, Bugün Ankara'da Yapılan "Kerkük 2007 Konferansı"nda Bir Araya Geldi.

Irak Parlamentosu'nda temsil edilen Sünni, Şii, Türkmen ve Asurilerin temsilcileriyle Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen ve Arap üyeleri, bugün Ankara'da yapılan "Kerkük 2007 Konferansı"nda bir araya geldi.

-KERKÜK KONFERANSI-

Global Strateji Enstitüsünce Hilton Otelinde düzenlenen konferansta şehrin statüsü ve sorunları ele alındı. Irak Türkmenlerine yakınlığıyla tanınan enstitünün düzenlediği konferansa Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç'in yanı sıra, Sünni gruplardan Irak Uzlaşma Cephesi, Irak Diyalog Cephesi, Irak İslami Partisi; Şiilerden Fazilet Partisi ve Şii Vakfı ile Asurilerin temsilcilerinin katıldı.Toplantıya, Kerkük'ten de, Irak Cumhuriyetçiler Birliği Partisi ile Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen ve Arap temsilcileri katıldı.

-KDP VE KYB DAVET EDİLMEDİ-

Konferansa, Kerkük'e büyük miktarda Kürt göçmen götürerek demografik yapıyı değiştirme girişimlerini sürdüren KDP ve KYB davet edilmedi.

-IRAK CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI DANIŞMANI HÜSEYİN AVNİ-

Panelin sabah oturumunda konuşan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Danışmanı Hüseyin Avni, birlik içinde yaşayacakları bir Irak'ı hedeflediklerini ifade ederken, Kerkük'ün bütün Iraklıların kenti olduğunu kaydetti. Iraklılık kimliğine sahip olunmasının önemine işaret eden Avni, Iraklıların kenetlenmekten başka çaresi olmadığını, mezhep ayrımlarının öne çıkartılmasıyla bir sonuca ulaşılamayacağını ifade etti.

-IRAK DİYALOG CEPHESİ BAŞKAN YARDIMCISI HAMİT EL MUTLAK-

Irak Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı Hamit El Mutlak da konuşmasına, Türkiye'nin ülkesine gösterdiği destek için teşekkür ederek başladı.Kerkük'ün bir Irak kenti olduğunu ve bütün Iraklılara ait olduğunu söyleyen Mutlak, "Kerkük için Irak halkının karar vermesi gerektiğini, sadece Kerkük'te yaşayanların değil tüm Iraklıların oy kullanması gerektiğini" söyledi.

Bu arada, Mutlak'ın konuşması sırasında, idam edilen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'e Allah'tan rahmet dilemesi üzerine, dinleyicilerden biri "Allah'ın laneti üzerinde olsun" şeklinde tepki gösterdi.Mutlak da, "Bu sizin görüşünüzdür. Ölen öldü, gömüldü, gitti" diyerek, konuşmasını tamamladı.

-IRAK FAZİLET PARTİSİ MİLLETVEKİLİ KERİM MUHSİN EL YAKUBİ-

Irak Fazilet Partisi Milletvekili Kerim Muhsin El Yakubi de, Kerkük sorunu konusunda Iraklı tüm vatandaşların hakkı ve görevi olduğunu ve bu haklara saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Kerkük konusunda, "Irak Anayasasında öngörülen çözüm yoluyla sorunun çözümünün mümkün olmadığını" savunan El Yakubi, Kerkük'te yaşayan vatandaşların haklarının ellerinden alınmaması ve sorunun çözümüne ilişkin hukuki ve yasal seçenekler olması gerektiğini kaydetti.

-IRAK İSLAM PARTİSİ DIŞ İLİŞKİLER SORUMLUSU HALİD OSMAN-

Panelde konuşan, Irak İslam Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Osman da, Kerkük sorununun çözümü için hiçbir tarafın dışlanmaması, hiçbir tarafa üstünlük sağlanmaması gerektiğini vurguladı. Kerkük sorununun çözümü konusunda hızlı davranmamak gerektiğine dikkati çeken Osman, Irak'taki tüm kesimlerin ve bölge ülkelerinin bu konuda görüşünün alınması gerektiğini söyledi.

-CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ONUR ÖYMEN-

Panelin sabah oturumuna başkanlık eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ise yaptığı konuşmada Irak'ta dünyanın bir bölümünün yer altı zenginlikleriyle, Türkiye gibi bazı ülkelerin de yerin üzerindeki insani servetle ilgilendiğini belirterek, Irak'ta "Iraklı olma unsurunun" ve "ulus devlet anlayışının" ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.Kerkük'ün Irak'ın diğer parçaları gibi düşünülmemesinin nedeninin, Irak petrollerinin yüzde 40'ının bu bölgede yer alması olduğuna dikkati çeken Öymen, Kerkük'te meydana gelebilecek şiddet olaylarının hem Irak'ın hemde bölge ülkelerinin güvenliğini etkileyebileceğini söyledi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title