Haberler

Keneler Kısırlaştırılıyor!

Atom Enerjisi Kurumu, Pilot Bölge Seçilen Kırıkkale'ye Bağlı Çerikli Kasabasında Hayvanların Üzerinden Kene Toplayarak Kısırlaştırılmaları Üzerinde Çalışma Başlattı.

Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Hayvancılık Birimi, pilot bölge seçilen Kırıkkale'ye bağlı Çerikli kasabasında hayvanların üzerinden kene toplayarak kısırlaştırılmaları üzerinde çalışma başlattı.

Son üç yıldır Türkiye'de etkili olan ve Çorum, Tokat, Sivas, Yozgat'ta ölümlere sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelerle mücadele etmek için harekete geçen Atom Enerji ve Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi, keneleri mercek altına aldı. İlk etapta keneleri incelemek amacıyla Kırıkkale'yi pilot bölge seçerek, kenelerin kısırlaştırılması için çalışma başlatıldı. Kırıkkale'de köy köy gezerek kırım kango virüsü taşıyan keneleri toplamaya çalışan Sarayköy Nükleer Araştırma ve

Eğitim Merkezi Hayvancılık Birimi veteriner hekim Ali Düzgün ve Yusuf Vatansu, ışınlama yöntemiyle keneleri kısırlaştırabilmek için araştırma yapıyor. Çalışmanın başarılı olması halinde projenin hastalık bulunan diğer bölgelerde de uygulanacağı ifade edildi.

Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Hayvancılık Birimi veteriner hekim Ali Düzgün, "Kısırlaştırılan böcekler doğada dişi cinsleriyle çiftleşir, ancak çıkan yumurtalar gelişimini sürdüremeyeceği tezinden yola çıkarak, kenelerin üreyerek çoğalmasını kontrol altına alma yöntemlerini belirlemeye çalışıyoruz" dedi.

Kırıkkale'nin, Ankara'ya yakın olduğu için pilot bölge seçildiğini belirten Ali Düzgün, Kırıkkale'nin yakın illerden de gelebilecek keneleri araştırma imkanlarının olduğu söyledi. İnsanların ve hayvanların kanını emerek yaşamlarını sürdüren kenelerin, renginin kahverenginden kızılımsı kahverengine kadar değişen tonlarda olduğunu belirten Veteriner Sağlık Teknisyeni Yusuf Vatansu ise, kenelerin boylarının 1 milimetreden 1.5 santimetreye kadar değiştiğini belirtti. Yumurtlayarak çoğalan kenelerin, 3 bin

yumurta bırakabildiği de açıklayan Vatansu, kenelerin yumurtalarını çayıra, toprağa yada ahırlardaki duvar çatlaklarına bıraktıklarını kaydetti.

(SY-BÖ-OMR-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title