Haberler

Kenan Evren'e de Gaulle Benzetmesi

DTP'li Orhan Doğan, Türkiye'nin Geçmişiyle Yüzleşmeye Başladığını Belirterek, "MİT Müsteşarı Emre Taner, Emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Mehmet Ağar ile Başlayan Süreç Kenan Evren ve Önümüzdeki Çok Daha İlginç İsimlerle Devam Edecektir" Dedi.

7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Türkiye'nin 8 bölgeye ayrılması yönündeki açıklamalarına eski DEP milletvekili Orhan Doğanilginç bir benzetmeyle destek verdi. Orhan Doğan, Evren'in geçmişiyle değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirerek, "Neden Türkiye'de Evren Paşa de Gaulle'ün Fransa'daki 5. Cumhuriyet'teki rolünü yerine getirmesin" dedi.

Kenan Evren'in Türkiye'nin 8 bölgeye bölünmesi yönündeki görüşlerinde ısrar etmesi ve durumu 24 Nisan'da Genelkurmay'la da görüşeceği yönünde görüş açıklaması siyasilerden farklı tepkiler aldı. ANKA'nın Evren'in açıklamalarıyla ilgili görüşlerine başvurduğu siyasilerin açıklamaları şöyle:

EVREN'İN AÇIKLAMALARINA BENZER AÇIKLAMALAR SÜRECEK

Eski DEP milletvekili Orhan Doğan, Türkiye'nin bir değişim sürecinden geçtiğini ifade ederek, "Bu sürecin ilginç olan yanı geçmiş dönemlerde devleti çok üst düzeyde yöneten kadroların bu değişime siyasal partiler ve diğer iç dinamik liderlerinden çok daha önce kavramış olmalarında" dedi. Doğan, "Herkesin değişmeye hakkı var, en çok da Kenan Evren'in değişmeye hakkı var. Aslında bu Kenan Evren açısından vicdani sorumluluktur, geçmişiyle yüzleşmeye başlayan Türkiye'de MİT Müsteşarı Emre Taner, Emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Mehmet Ağar ile başlayan süreç Kenan Evren ve önümüzdeki çok daha ilginç isimlerle devam edecektir diye düşünüyorum" diye konuştu. Orhan Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kenan Evren'i geçmişiyle değerlendirmek yerine bugünkü açılımlarıyla desteklemek gerekiyor. Hem Türkler hem Kürtler katı ilkel milliyetçilikle artık yol alamazlar. Değişemeyenler değişen dünyanın gerisinde kalmaya mahkumdurlar. Kenan Evren'in bence 12 Eylül acılarına ilişkin bir iç muhasebesinin vasiyetini okuyoruz son günlerde. Devletle sorunu olmayanlar, başta Kürt sorunu olmak üzere demokratikleşme konusunda hem kendi ezberlerini bozuyorlar hem de toplumsal ezberi bozuyorlar. Fransa'da 5.Cumhuriyet Mareşal de Gaulle tarafından getirilmiştir. Neden Türkiye'de Evren Paşa De Gaulle'ün Fransa'daki 5. Cumhuriyet'teki rolünü yerine getirmesin. De Gaulle, bu açılımları yaparken, aynen Türkiye'de Evren'in açılımlarını tartıştığımız gün bir süreç yaşadı. Yine ilginçtir. Dünyada son iki ulus devlet biri Fransa biri Türkiye'dir. Fransa klasik ulus anlayışında değişimleri öngördüğü için ayakta duruyor, ama Türkiye ısrar ettiği için sürekli krizlerle çalkalanıyor."

"BİZ YILLARDIR SÖYLÜYORUZ"

DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, "Kenan Evren'in kullandığı cümleyi biz yıllardır kullanıyoruz, yani Türkiye'nin artık dünyadaki gelişmelere ayak uydurması gerektiğini, katı merkeziyetçi, statükocu yaklaşımlarla Türkiye'nin temel sorunlarına çözüm bulanamayacağını, Türkiye'nin dünyadan kopacağını ve bunun da yarar getirmeyeceğini defalarca dile getirdik" dedi. Evren'in konuyla ilgili olarak 24 Nisan'da Genelkurmay yetkilileriyle görüşme yapacağının hatırlatılmasına ise Tuğluk, "Çok önemli" dedi. Tuğluk, "Sayın Evren evet bu ülkede darbe yapmış, zamanında demokrasiyi, insan haklarını hiçe saymış birisi" derken, Evren'in son çıkışıyla "Türkiye'yi mevcut durumdan çıkması için uyarılarda bulunduğunu" söyledi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KULLANDI

İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, dernek olarak yıllarca Kenan Evren'in darbe sonrasında yargılanması gerektiğini dile getirdiklerini belirterek, ancak Evren'in son günlerde tartışma yaratan açıklamalarından dolayı hakkında inceleme başlatılmasına tepki gösterdi. Alataş, "Yurttaş Kenan Evren olarak ifade özgürlüğünü kullandı, bunun ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu, hakkında dava açılırsa, Kenan Evren'in de hakkını savunacağız" dedi.

Evren'in açıklamalarına ilişkin siyasi parti temsilcilerinin değerlendirmeleri şöyle:

AKP İZLEMEDE

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz: "Sayın Evren'in açıklamaları ve sonrasındaki tepkler bizim dışımızda gelişen olaylar. AKP olarak biz izliyoruz.

Savcının Evren hakkında başlattığı inceleme de kendi takdiri. Savcılar bu ve benzeri olaylarda bu tür girişimler başlatarak kendi takdirlerini kullanabiliyor. Bu aşamada takip ediyoruz."

12 EYLÜL'ÜN TEKRARI YAPILMAK İSTENİYOR

CHP Kırıkkale Milletvekili Mehmet Kesmoğlu: "Durup dururken nerden çıktı anlamıyorum. 90 yaşına gelmiş eski bir askerin şimdi böyle Türkiye'yi bölmeye yönelik sözleri anlaşılır gibi değil. Bu işin arkasında başka güçler var.12 Eylül'ün tekrarı gibi, çok tehlikeli buluyorum. Üniter yapımızın tartışılması çok ilginç.

Birde Irak ve ABD unsuru var. Mehmet Ağar'ın yaklaşımı da çok ilginç buldum. Ağar'ın, 'Dağdan insin siyaset yapsınlar, cazibe merkezi gibi' sözleri vardı ,bunlara çok dikkat etmek lazım. Türkiye'nin üniter yapısını eyaletlere ayırarak bölmek istiyorlar. "

SİYASİ ZEMİNLERDE TARTIŞILMASI GEREKİR

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler: "En son konuşması gereken birey diye düşünüyorum. Bu tür toplumun kafasını karıştıran konuların daha sağlık ortamlarda tartışılması gerektiğine inanıyorum. Bu işin muhatabı siyasi mekanizmadır. Sayın Evren'in, neyi paylaşmak istediği belli değil. Toplumun olduğu gibi Evren'nin de kafası karışık. Toplum algılamaya çalışıyor, algılarken ise Evren'in sözleriyle ülke bir seçi dönemine girdi. Her atılan adımın düşünülerek atılması lazım." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title