Haberler

Kemal Kılıçdaroğlu: "Anayasal Değişikliğe Meşruiyet Kazandırmayacak Söylem ve Eylemlerle Yolumuza...

Kemal Kılıçdaroğlu: "Anayasal değişikliğe meşruiyet kazandırmayacak söylem ve eylemlerle yolumuza devam edeceğiz"İSTANBUL - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu anayasal değişikliği asla meşruiyet kazandırmayacak söylem ve eylemlerle yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu : "Anayasal değişikliğe meşruiyet kazandırmayacak söylem ve eylemlerle yolumuza devam edeceğiz"

İSTANBUL - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu anayasal değişikliği asla meşruiyet kazandırmayacak söylem ve eylemlerle yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Bab-ı Ali toplantıları kapsamında düzenlenen 'Referandum ve Sonuçlarının Türk Demokrasisine Etkileri' adlı panele katıldı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen panele CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Bab-ı Ali Toplantıları Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ataman ve çok sayıda davetli katıldı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı kararı bir kez daha eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Yüksek Seçim Kurulu'nun son anda aldığı bir karar olayı tamamen değiştirdi. Bu referandum sürecinin meşrutiyetine gölge düşürdü. Yasaya açıkça aykırı bir karar almaktan çekinmedi. Yüksek Seçim Kuruluyla ilgili çok şeyler söyledim. Son kullandığım deyim 'çete' oldu. Bir yargı çetesi var orada. Neden çete diyorsunuz diye eleştirdiler. Yasaya uygun davranmayan insanların bir araya gelip karar aldıkları süreç, çete sürecidir. Bir yasa var mı var, yasa açık mı açık, hiçbir yoruma yer vermeyecek kadar açık mı açık, mühürsüz oy pusulaları geçersizdir diyor mu yasa, geçersiz diyor. Peki siz nasıl geçerlidir dersiniz ? Doğru bir tanımlama değil. Bütün bunların tamamı yapıldı" ifadelerini kullandı.

İki yüzlü bir hukukla karşı karşıya kaldıklarını belirten Kılıçdaroğlu," Demokrasi kültürünü eleştiren ve sorgulayan herkes, önümüzdeki süreçte başımıza nelere geleceğini gayet iyi biliyor. Tek adam rejimi geliyor. Her türlü yetkiye sahip, zaten bunu biliyoruz. Bir söylemiyle savcılar harekete geçer, bir başka söylemiyle insanlar hapse atılır, bir söylemiyle hapistekiler çıkarılır, bir başka söylemiyle de parlamento harekete geçer. Böyle bir rejimle karşı karşıyayız. Bu sürecin demokrasiye getirdiği en büyük eksik, parlamentonun yetkilerinin bir kişiye devredilmesidir. Bir kişinin tek başına kararname çıkarma yetkisine sahip olmasıdır. Az önce sayın başkan konuşurken meclisi yüceltti. Gazi Meclis dedi. Doğru Meclis, Gazi Meclis. Ulusal Kurtuluş Savaşını yöneten bir meclis. Milli iradeye temsil eden bir meclis. Ama bu meclisin yetkilerini önemli bir kısmı elinden alındı ve bir kişiye verildi. Bu meclisinde gaziliği tartışılır artık. Meclis kendi iradesine sahip çıkamayan bir noktaya geldi. Demokrasi açısından bunun sorgulanması lazım. Ortak bir kararla mı yasayı çıkarmalıyız, yoksa bir kişinin iradesiyle mi yasayı çıkarmalıyız. Bu demokrasiyi geriye götürür. İki yüzlü siyasetçi kavramını çok duymuşsunuzdur. Ancak iki yüzlü hukuk kavramını hiç duymamışsınızdır. Burada iki yüzlü bir hukuk çıktı karşımıza. Düşünün, Cumhurbaşkanını seçiyorsunuz, tarafsız olması lazım ancak taraflı. Bir partinin genel başkanı olacak. Ama aynı Cumhurbaşkanı anayasanın 103. maddesine göre gelip tarafsız davranacağına yemin edecek. Tam bir iki yüzlülük. Bir ülkenin anayasası iki yüzlü olabilir mi? Maalesef iki yüzlü. Ahlaki kuralların yerlerde süründüğü bir süreçte ahlaki kuralsızlığı anayasaya getirdi, koydu. Bunun demokrasiyle ne ilgisi var? Hangi demokrasiden söz ediyorsunuz. İki yüzlü bir anayasa, iki yüzlü bir siyaset. Birbirini tamamlayan bir anayasasızlıklar zinciri. Asla doğru değil" şeklinde konuştu.

Anayasal değişikliği meşruiyet kazandırmayacak söylem ve eylemlere devam edeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Biz ısrarla ve büyük bir kararlılıkla yine toplumun her kesimini kucaklayarak doğruları söylemeye devam edeceğiz. Biz bunları anlatırken, direnme hakkımızı, yani bu anayasal değişikliği asla meşruiyet kazandırmayacak söylem ve eylemlerle yolumuza devam edeceğiz. Direnme hakkı derken, top ve tüfek kullanarak direnmek değil. Her yerde düşüncelerimizi toplumun her kesimine anlatarak. İster bir panel, ister bir yürüyüş, ister bir miting, ister bir kahve toplantısı, ister bir aile toplantısı olsun, bunların anlatılması lazım. Biz eğer bunları anlatabilirsek, resmi rakamlara göre %49'la elde ettiğimiz bir başarıyı önümüzdeki süreçte çok daha büyük bir alana taşıyabiliriz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından program basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title