Haberler

Kemal Derviş: Aıds Yoksulluğu Yaygınlaştırıyor

BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Dünya Aids Günü Dolayısıyla Yaptığı Açıklamada, Günde 6 Bin 800 Yeni Aids Enfeksiyonu ve Aids'e Bağlı 5 Bin 700 Ölüm Meydana Geldiğini Belirtirken, "Hastalığı Uzun Dönemli Bir Kalkınma Sorunu Olarak Görüyoruz" Dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, aids'in yoksulluğu derinleştirip yaygınlaştırdığını, kaynakları tükettiğini belirterek, "Aids'i bir uzun dönem kalkınma sorunu olarak görüyoruz" dedi.

BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş Dünya Aids Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, aidsle mücadele için yenilikçi ve vizyona sahip bir liderliği vurgulamak amacıyla bu yıl aids günü teması olarak "liderlik" konusunun seçildiğini bildirdi.

- AIDS UZUN DÖNEMLİ KALKINMA SORUNU -

     Bireyden başlayarak aile, toplum, devlet ve uluslar arası planda herkesin aids ile mücadeleye destek vermesi gerektiğini kaydeden Derviş, yeni verilere göre dünyada HIV yaygınlığının dengede gibi göründüğünü, yeni enfeksiyonlarda düşüş olduğunu şu anda yaklaşık 33.2 milyon kişinin HIV ile yaşadığını bildirdi. Ortalama günde 6 bin 800 yeni aids enfeksiyonu ve aids'e bağlı 5 bin 700 ölüm vakası görüldüğünü belirten Kemal Derviş, hastalığı bir "uzun dönemli kalkınma sorunu" olarak gördüklerini, aids'in yoksulluğu derinleştirip yaydığını ve kaynakları tükettiğini bildirdi.

     Kemal Derviş, aids ile mücadele eden kişi ve kuruluşları kutlarken, 2015 yılında hastalığın durdurulması ve geriletilmeye başlatılmasına yönelik Binyıl Kalkınma Hedefi'yle ilgili taahhüde güçlü şekilde bağlı kalınması çağrısında bulundu.

BM'nin aidsle mücadele kuruluşu UNAIDS'i destekleyen kuruluşlardan biri olarak BM Kalkınma Programı'nın kalkınma, yönetişim, insan hakları ve cinsiyet eşitliği önünde bir engel olarak gördüğü HIV ve aidsin önlenmesine yönelik çalışmalarını güçlendirmeye devam edeceğini belirten Kemal Derviş, Kırmızı Şerit adlı bir ödülü iki yılda bir, ülkelerinde aids'le mücadelede liderlik eden örgütlere vereceklerin bildirdi. Kemal Derviş, "Yirmi yıldan fazla bir süre AIDS toplumları en sert bir şekilde vurdu. Bu toplumlar büyük bir cesaret ve esneklik göstermiş ve önder konumlarıyla salgının ortaya koyduğu zorluklarla mücadelenin merkezinde durmaktadırlar" dedi. (ANKA)

(ORH/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title