Haberler

Keipa Zirvesi'nde Rusya ile Ukrayna Arasında "Kırım" Gerginliği

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) toplantısında, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında toplantıya katılan bir Kırım Milletvekili’nin üyeliği nedeniyle gerginlik yaşandı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) toplantısında, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında toplantıya katılan bir Kırım Milletvekili'nin üyeliği nedeniyle gerginlik yaşandı. Kırım'ın işgal altında olduğunu savunan Ukrayna heyeti, Kırım Milletvekili Shperov'un, üyeliği Daimi Komisyon'da görüşülüp onaylanana kadar oturumlara katılamayacağını söyledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) İstanbul'da gerçekleşen bugünkü zirvesinde, heyetlerin söz alarak görüş bildirdiği oturumunda Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında gerginlik yaşandı. Her iki heyet de söz aldıkları bölümlerde Kırım hakkında görüşlere yer verirken, Ukrayna heyeti Kırım adına zirveye katılan Milletvekili Pavel Shperov'nin toplantılarda bulunamayacağını savundu. Bu itiraz Rus heyetinin tepkisine yol açarken, her iki heyet de sandalyelerinden kalkarak salonu terk etmek istedi. Gerginlik diğer ülkelerin temsilcileri tarafından yatıştırılırken, oturuma ara verildi. Kırımlı Vekil Shperov, aranın ardından oturuma alınmadı.

KEIPA Türk Türk Grubu Başkanı Ramazan Can, yaşanan gerginliği değerlendirerek, gazetecilere açıklama yaptı. Açıklamasında Kırım'ın şu anki durumuna göre, Ukrayna'nın itirazının haklı olduğunu belirten Can, "KEIPA'ya üye ülkeler, seçim geçirirlerse, seçilen milletvekilleri KEIPA üyesi olarak buraya, Genel Kurul'a takdim ediliyorlar. Genel Kurul'da bu yetki belgelerini onaylıyor. Kırım toprağında seçildiği iddia edilen bir milletvekili, Rusya tarafından KEIPA'ya üye olması konusunda yetkilendirme evrakı geldi. Bunun da oylanması lazımdı. Buna Ukrayna heyeti, "Kırım işgal altındadır, dolayısıyla Kırım bizim toprağımızdır" diyerek itiraz etti. Genel Kurul da bir karar aldı. Bir ülkenin itirazı olduğu için, kurulun kararıyla karar alındı. Komisyon kurulacak. O milletvekilinin üyeliği henüz onaylanmadı. Dolayısıyla bu arada genel toplantıdan çıkması gerekecek. Daimi Komite onu değerlendirecek, orada da Ukrayna'nın itirazı olursa değerlendirilecek. Şu anda yetkisi onaylanmadığı için bir milletvekilinin toplantılara devam etmesi doğru değildir. Ukrayna'nın itirazı da o noktada yerindedir zaten. Ara verildi, bu arada çıkması gerekiyor" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Rusya Federasyonu Karadeniz İstanbul Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title