Haberler

Keipa 25. Yıldönümü: Meclis Başkanları Zirvesi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) ve Arnavutluk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Gramoz Ruçi, "Teşkilata üye ülkeler arasındaki iş birliğinin daha da kuvvetlendirilmesini diliyoruz.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) ve Arnavutluk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Gramoz Ruçi, "Teşkilata üye ülkeler arasındaki iş birliğinin daha da kuvvetlendirilmesini diliyoruz. Diyaloğu teşvik etmeliyiz. Aramızdaki uyum ve entegrasyon küreselleşme sürecinde itici gücümüz olacak. Bölgesel bir örgütüz ama küresel sorumluluklarımız da var." dedi.

Ruçi, Anadolu Ajansının "Ev Sahibi Fotoğraf Sağlayıcısı" olduğu KEİPA 25. Yıldönümü: Meclis Başkanları Zirvesi'ndeki konuşmasında, İstanbul'da bir araya gelmekten son derece memnun olduklarını dile getirdi.

Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Ruçi, "Daha geniş iş birliğine açığız. Bu süreç bir hükumet girişimi olarak başladı ve bugüne kadar geldi. Tedricen de bir iş birliği halini aldı. Teşkilatımız dünyanın bu gölgesinde barış ve iş birliği isteklerine cevap verdi. Örgütümüzün değerini artıranlar oldu. Teşkilatın mevcudiyeti sürecinde vuku bulan sorunlar, bizim gibi yakın tarihi bulunan bölgeler için ortak sorunlardır." diye konuştu.

Gramoz Ruçi, örgütün halkların beklentileriyle daha güçlü olduğunu aktararak, ülkelerin ve halkların kalkınmasının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Kuvvetli ekonomiler ve kalkınma sayesinde ilerleyebileceklerine vurgu yapan Ruçi, şunları söyledi:

"Teşkilata üye ülkeler arasındaki iş birliğinin daha da kuvvetlendirilmesini diliyoruz. Diyaloğu teşvik etmeliyiz. Aramızdaki uyum ve entegrasyon küreselleşme sürecinde itici gücümüz olacak. Bölgesel bir örgütüz ama küresel sorumluluklarımız da var. Hükümetlerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki dostluğu kuvvetlendirmeliyiz. Bunu başaracak gücümüz var. Vatandaşlarımız geleceği için önemli olan sektörlerde iş birliğini yoğunlaştırmalıyız. Vatandaşlarımızın daha fazla özgürlükten istifade etmelerini sağlamalıyız. Vatandaşlarımız etkin ve erişilebilir sağlık, eğitim gibi hizmetleri alabilmeli."

- "Bölgenin asıl değeri insanlardır"

KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev ise TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek "Hepimiz Karadeniz bölgesinde yaşıyoruz. Bu bölge dünya siyasetinde her zaman önemli bir rol oynadı. Asya ve Avrupa arasında köprü olarak görülmesinin yanı sıra ana ulaştırma yollarının da kavşağıdır." diye konuştu.

Hajiyev, söz konusu bölgenin enerji kaynakları açısından da çok zengin olduğunu belirterek, inşaatı devam eden enerji projeleri hakkında bilgi verdi.

Karadeniz bölgesinin öneminin sadece enerji kaynakları ve coğrafi konumundan kaynaklanmadığını dile getiren Hajiyev, şöyle devam etti:

"Bu bölgenin asıl değeri insanlardır. Farklı uluslar, farklı gelenekleri ve dinleriyle yaşayan uluslar... Bu kültür iş birliği açısından önemli bir unsurdur. KEİPA'ya bakınca kültürel çeşitliliğimiz görülüyor. Burada Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Romanya tarafından önemli bir kültür temsil ediliyor. Bu dostluk anlamına da geliyor. Misafirperver kültür Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan tarafından temsil ediliyor. Pragmatik olarak Romanya ve Moldova'nın da temsil ettiği Latin kültürü var. Öte yandan çok hoş ve güçlü bir Türk kültürü söz konusu. Bu da misafirperverlik ve güçlü olmak anlamına geliyor. Bu çok kültürlülükten iftihar ediyoruz. Yapmamız gereken ise bu kültürleri kullanarak barış, uzlaşma, istikrar ve refahın sağlanması için çalışmaktır."

Asaf Hajiyev, konuşmasının devamında KEİPA'nın yapısı ve etkinliği hakkında bilgi vererek, bu etkinliğin nasıl artırılabileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

KEİPA üyesi ülkelerin bir aile olduğunu aktaran Hajiyev, "Bizim birliğimizden doğacak güçle bölgeye barış ve uzlaşma getirmeliyiz. Uzun yıllar önce ben dünyanın çok büyük olduğunu düşünürdüm. 1991'de benim ülkem bağımsız oldu. Dünyanın devasa olmadığını gördük. 21. yüzyılın başında bilgi ve iletişim teknolojileri hayatımıza girdi. Böylece mikroskobik bir dünyada yaşadığımızı gördük. Bölgemize barış ve uzlaşma getirme konusunda yükümlüyüz. Bu bağlamda Karadeniz bizi bölmemeli, bir araya getirmelidir." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Arnavutluk Karadeniz İstanbul Romanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title