Haberler

Kei'nin 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, "Azerbaycan olarak inanıyoruz ki Karadeniz bölgesinin refahının söz konusu olacağı bir gelecek için karşılıklı saygı, insanlık, tolerans ve komşuluğa ihtiyacımız var. Azerbaycan olarak bu değerleri yayabilmek için çok çaba sarf ediyoruz.

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, "Azerbaycan olarak inanıyoruz ki Karadeniz bölgesinin refahının söz konusu olacağı bir gelecek için karşılıklı saygı, insanlık, tolerans ve komşuluğa ihtiyacımız var. Azerbaycan olarak bu değerleri yayabilmek için çok çaba sarf ediyoruz." dedi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu KEİ 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'nde konuşan Asadov, Türkiye'nin fikriyle kurulan KEİ'nin, Karadeniz'in, karşılıklı çıkarların desteklendiği bir barış ve iş birliği bölgesine dönüştürülmesi amacını taşıdığını hatırlattı.

Karşılıklı saygı ve destekle ancak bölgede gerçek bir iş birliği yapılabileceğini kaydeden Asadov, fakat KEİ'nin kurulduğu dönemden beri bölgenin güvenlikten daha da yoksun bir hale geldiğini, yeni ülkelerin ortaya çıktığını ve kalkınma ile gelişmenin tehlike altında olduğunu söyledi. Asadov, insani trajedilerin de yaşandığına dikkati çekti.

Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın uluslararası tanınan topraklarından bir bölümünü işgal altında tuttuğunu belirten Asadov, "Bu bölgesel iş birliğine aykırı. Ermenistan bunu yaparken uluslararası hukuku, BM Güvenlik Konseyi kararlarını da çiğniyor çünkü bu kararlar koşulsuz olarak Ermenistan silahlı güçlerinin işgal altındaki Azeri topraklarından hemen çıkarılmasını öngörüyor." şeklinde konuştu.

"Karşılıklı saygı, insanlık, tolerans ve komşuluğa ihtiyacımız var"

KEİ'nin Karadeniz bölgesinin bütüncül bir ekonomik bölge haline gelmesini amaçladığının altını çizen Asadov, iş birliği için üye ülkelerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan'ın bölgede diyalog ve refahı geliştirmek için enerji ve ulaşım konusunda birçok önemli proje başlattığını dile getiren Asadov, Azerbaycan'ın Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarındaki özel konumundan ötürü birçok fırsat sunduğunu anlattı.

Bu koridorların Asya ve Avrupa'nın yanı sıra Rusya ve Hindistan'ı bir araya getirdiğini aktaran Asadov, bunun bölgede yeni bir canlanma oluşturacağına inandığını ifade etti.

Asadov, "Azerbaycan olarak inanıyoruz ki Karadeniz bölgesinin refahının söz konusu olacağı bir gelecek için karşılıklı saygı, insanlık, tolerans ve komşuluğa ihtiyacımız var. Azerbaycan olarak bu değerleri yayabilmek için çok çaba sarf ediyoruz." dedi.

Azerbaycan'ın iş birliğine her zaman açık olduğunu vurgulayan Asadov, KEİ'deki yaklaşımlarının da bu yönde olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ermenistan Azerbaycan Karadeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title