Haberler

Kei Ekonomi Bakanları 4. Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) vizesiz seyahatinin önünün açılmasına ilişkin, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde bizden çok çok sonra gelip de bizim önümüze geçen bütün ülkeleri tebrik ediyoruz.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) vizesiz seyahatinin önünün açılmasına ilişkin, " Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde bizden çok çok sonra gelip de bizim önümüze geçen bütün ülkeleri tebrik ediyoruz. AB'yi de bu başarısından dolayı kutluyoruz." dedi.

Zeybekci, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Ekonomi Bakanları 4. Toplantısı'nın açılışının ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin, 1992'de rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vizyonuyla kurulan KEİ'nin dönem başkanlığını bu yıl temmuz ayında Ukrayna'ya devredeceğini söyledi.

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin dönem başkanlığının KEİ'nin 25. kuruluş yılına denk gelmesinin ve bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

KEİ Ekonomi Bakanları 4. Toplantısı'nda alınan kararların, teşkilatın gelecek dönemdeki çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağını bildiren Zeybekci, "KEİ üyesi ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi, tek pencere dediğimiz elektronik ortamda işbirliğine gidilerek prosedürlerin, bürokrasinin azaltılması yani ticaretin önündeki engellerin kaldırılması başlıkları altında değerlendirmeler yaptık. Ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin yeterli olmadığının, bunun hızlı olarak artması gerektiğinin altını çizdik." diye konuştu.

Zeybekci, KEİ üyesi ülkelerin 2,7 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılaya sahip olduğunu, toplam dış ticaret hacimlerinin ise 1,2 trilyon dolar seviyesinde bulunduğunu aktardı.

Türkiye'nin KEİ üyesi ülkelerle dış ticaretinin de 38 milyar doları aştığını, ancak bunu yeterli bulmadıklarını belirten Zeybekci, "KEİ üyesi ülkelerin kendi içlerinde yaptığı ticaret de 160 milyar dolar seviyesinde. 1,2 trilyon dolardan 160 milyar dolar pay almış olmak bizce yeterli değil." dedi.

- KEİ Liderler Zirvesi 22 Mayıs'ta Türkiye'de

Bakan Zeybekci, 2012 yılında Türkiye'nin öncülüğünde çalışmaları başlatılan KEİ Ticaretin Kolaylaştırılması Strateji Belgesi'nin üye ülkeler tarafından bugün kabul edildiğini açıkladı.

Coğrafi açıdan stratejik önemi olan KEİ'nin aynı zamanda ciddi bir ticari potansiyeli de barındırdığına dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu ticari potansiyelin hayata geçirilmesi için gümrük prosedürleri, ücretler, tarife formaliteleri gibi konuların ticarete engel olmaktan çıkarılmasıyla ilgili de önemli bir başlığın altını çizdik. Toplam gümrük vergilerinin ortalamasını alırsak yüzde 9 civarında gümrük vergisi var. Ama ticaretin önündeki tarife dışı engellerin ticarete getirdiği yük yüzde 14'ün üzerinde. Dolayısıyla gümrük vergilerini sıfırlasak bile tarife dışı engeller ticaretin önünde önemli bir engel oluşturmaya devam ediyor. Bununla ilgili de KEİ üyesi ülkelerin yapabileceği çok şey olduğuna inanıyoruz."

Nihat Zeybekci, KEİ Ticaretin Kolaylaştırılması Strateji Belgesi ile bölge ülkelerinde ticarete dair prosedürlerin basitleştirilmesini ve birbiriyle uyumlu hale getirilmesini, gümrük işlerinin kısa sürede ve efektif bir şekilde tamamlanmasını ve transit ticarete kolaylık sağlanmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Ticaretin kolaylaştırılması alanındaki çalışmalarını KEİ düzeyinde koordine etmelerini sağlayacak bu belgenin kabul edilmiş olmasını büyük bir başarı olarak değerlendiren Zeybekci, "Bugün kabul ettiğimiz bu belgenin, 22 Mayıs 2017'de Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştirilecek KEİ Liderler Zirvesi'ne de önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

- "İş birliği ortamı bölge ülkelerine barış ve refah getirir"

Nihat Zeybekci, bugünkü toplantıyla eş zamanlı olarak KEİ üyesi ülkelerden özel sektör temsilcilerinin katılımıyla bir forum gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Bu iş forumunda turizm, enerji, ulaşım, bankacılık ve finans sektörleri ile KOBİ'lerin 25 yıllık geleceğiyle ilgili konuların değerlendirildiğini anlatan Zeybekci, özel sektör ile diyaloğun KEİ açısından önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Bakan Zeybekci, özel sektör temsilcilerinin görüş ve önerileriyle kamu sektörünü yönlendirirken, kendi aralarında da ikili görüşmeler yaparak ileriye yönelik derin ticari bağların temelini atacak iş ilişkilerini kuvvetlendireceğini ifade etti.

Bu çalışmaların yeni bir dinamizmle gelecek dönemde de devam edeceğini aktaran Zeybekci, bugün alınan kararlar ve sağlanan iş birliği ortamının bölge ülkelerine barış ve refah getirmesi temennisinde bulundu.

Nihat Zeybekci, "Bugün toplantıda ekonominin ve karşılıklı ticaretin öneminin altını çizdik. Ekonomi platformu, yani ekonomi ve ticari ilişkiler ne kadar sağlam olursa o kadar güçlü bir temel atmış oluruz ve bu temelin üzerine her şeyi bina edebiliriz. Bu sağlam temele dayanarak bölgedeki ülkeler arasındaki her türlü problemi de çözebiliriz diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin ardından KEİ dönem başkanlığını devralacak Ukrayna'ya da başarılar diledi.

- "( Türkiye'nin vize süreci) AB'yi bu başarısından dolayı kutluyoruz"

Zeybekci, Ukrayna'nın AB ile vize konusunda anlaşmalarından ötürü tebrik ederek, " Türkiye'nin AB'ye tam üyelikle ilgili süreci başladığında biz doğmamıştık. Daha doğrusu bizimle aynı yaşta. Bu süreçte bizden çok çok sonra gelip de bizim önümüze geçen bütün ülkeleri tebrik ediyoruz, kutluyoruz. AB'yi de bu başarısından dolayı kutluyoruz. Biz bu anlamda fiziki sonuçlar olarak değil, AB ile olan ilişkilerimizi Türkiye olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesi, bir enstrüman olarak görüyoruz." diye konuştu.

Ukrayna ile Türkiye arasındaki STA konusunu son derece önemsediklerini ifade eden Zeybekci, iki ülkenin ticari ve ekonomik anlamda büyük potansiyellere sahip olduğunu, birbirini tamamlayıcı özelliklerinin bulunduğunu söyledi.

Zeybekci, STA görüşmelerini ikili görüşmede değerlendireceklerini, bu konuda hızlı şekilde yol almak istediklerini aktardı.

Bir gazetecinin, İstanbul'da gerçekleştirilecek KEİ 25. Yıldönümü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davet ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yanıt gelip gelmediği ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da davet edilip edilmediğine yönelik soru üzerine Zeybekci, "Bütün üye ülkelerin liderleri davet edildi. Muhtemelen büyük bir katılım olacağını düşünüyoruz. Soçi'deki görüşmeler sırasında bizzat ben de oradaydım. Olumsuz bir cevap olmadı. Katılım anlamında olumlu olacağını düşünüyorum. Ben Ukrayna'nın da lider seviyesinde katılacağını biliyorum." yanıtını verdi.

- "Türkiye'nin KEİ dönem başkanlığında güzel sonuçlar elde edildi"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Stepan Kubiv ise Türkiye'nin misafirperverliği için teşekkürlerini ileterek, sıcak ve dostane ilişkilerin Ukrayna için önemli olduğunu kaydetti.

Kubiv, Türkiye'nin KEİ dönem başkanlığı sırasında güzel sonuçlar elde edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Sizin başkanlığınız sırasında ileri dijital ekonomi yönünde güzel bir ilerleme gösterildi. Başkanlığınız sonuçlarına bakıldığında çok faydalı olunduğunu görüyoruz. İstanbul deklarasyonun desteklenmesi bizim ilişkilerimizde yeni bir dönem başlattı. 1 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla Ukrayna'nın başkanlığı sırasında Karadeniz Bölgesi'nde çok taraflı ekonomi iş birliğinin gelişmesini sağlamaya, daha önce alınmış kararların uygulanmasına, ticaretteki engellerin kaldırılmasına, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde alınmış uluslararası sorumlulukların yerine getirilmesine, ayrıca ticaretteki işlemlerin kolaylaştırılmasına odaklanacaktır. Ukrayna ve Türkiye arasındaki STA konusunda verdiğiniz destek için teşekkür ederim."

Ukrayna'da 26-27 Nisan'da yeni bir görüşme turunun gerçekleştirildiğini aktaran Kubiv, "3 belge hazır olmak üzere. Her şeyden önce çifte vergilendirmeden kaçınılması anlaşması, yatırımların kurulması ve STA yönünde çok önemli kararlar alındı. Bütün bunlar doğru bir politika uyguladığımızı gösteriyor. Ekonomik güvenliğinin var olduğunun ispatıdır." diye konuştu.

- "Avrupa pasaportu olan Ukrayna vatandaşları olarak bununla gurur duyacağız"

Kubiv, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) vizesiz seyahatin önünün birkaç saat önce açıldığını belirterek, "Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Başbakanı bu süreç içerisinde Ukrayna'nın yanında olan bütün ülkelere teşekkür etti. Avrupa pasaportu olan Ukrayna vatandaşları olarak bununla gurur duyacağız." dedi.

Türkiye'nin de bu yönde çok yönlü bir çalışma yaptığını bildiğini ifade eden Kubiv, Ukrayna adına Türkiye'nin bu süreci bir an önce tamamlamasını diledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Turgut Özal Türkiye Ukrayna Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title