Haberler

KDK'den internet bağlantısı isteyene olumsuz yanıt verilemeyeceğine ilişkin tavsiye kararı

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bir vatandaşın başvurusu üzerine, telekomünikasyon şirketlerinin internet bağlantısı talep eden vatandaşlara olumsuz yanıt veremeyeceğine ilişkin tavsiye kararı aldı.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bir vatandaşın başvurusu üzerine, telekomünikasyon şirketlerinin internet bağlantısı talep eden vatandaşlara olumsuz yanıt veremeyeceğine ilişkin tavsiye kararı aldı.

KDK'den yapılan açıklamaya göre, Erzurum'un Horasan ilçesindeki altyapı yetersizliği nedeniyle evine internet bağlatamayan bir vatandaş, konuyu TBMM Dilekçe Komisyonu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Türk Telekom A.Ş. Erzurum Müdürlüğüne iletti.

Söz konusu makamlarda sorununa çözüm bulamayan vatandaş, KDK'ye başvurdu.

KDK başvuru üzerine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan konuyla ilgili bilgi ve belge talebinde bulundu. İdarelerden gelen cevapta, başvuranın yaşadığı binada altyapı olmadığı için internet hizmeti verilemediği, yüksek yatırım maliyetiyle işletme, bakım masraflarını ve yatırım programlarında olmadığı ve sağlayıcı şirketlerin maliyeti yüksek bulduğu için kablo döşemediği belirtildi.

Başvuruyu değerlendirirken Haberleşme Genel Müdürlüğünün 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu'nu dikkate alan KDK, nihai olarak Türk Telekomünikasyon A.Ş, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, Anayasada herkesin haberleşme hürriyetine sahip olduğunu hatırlattı.

Tavsiye kararında, "Bilgi teknolojileri, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlar arasına girmekte. Evrensel Hizmet Kanunu ile internet hizmeti evrensel hizmet kapsamına alınmıştır." ifadeleri kullanıldı.

KDK tavsiyesinde, kamu hizmetlerinden herkesin yararlanma hakkı olduğunu ve vatandaşların ekonomik ve mali gerekçelerle bu haktan mahrum bırakılamayacağı vurgulandı.

İşletmecilerin ekonomik gerekçelerle hizmet götürmediği yerlere gerekli kaynakların sağlanmasının devletin görevi olduğuna dikkati çekilen kararda, 5369 sayılı Kanun'dan bölge fark etmeksizin herkesin yararlanacağı, işletmecilerin de bu kanuna riayet etmek zorunda olduğu kaydedildi.

Kararda Cumhurbaşkanının sözlerine atıf yapıldı

Kararda ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 27 Kasım 2019'daki konuşmasında yer alan "Fiber hat yatırımları konusunda engel çıkartanlar, karşılarında bizzat şahsımı bulacaklarını bilmelidir." sözlerine ve ilgili kurum ve kuruluşların konuyla ilgili gerekli iş ve işlemleri yapması konusunda talimatlandırmasına atıf yapıldı.

KDK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna tabi oldukları evrensel hizmet yükümlülüğünü anımsattı. Gerekli işlemlerin yapılarak vatandaşın evine hat çekilmesini tavsiye eden KDK, kararın bir örneğini de bilgilendirme amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisine gönderdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title