Haberler

Kck Davasında Yargılanan Eski Belediye Başkanı, Oğluna 'Okula Git Apo'cu Ol' Demiş (2)

Kck DAVASINDA YARGILANAN ESKİ BELEDİYE BAŞKANI, OĞLUNA 'OKULA GİT APO'CU OL' DEMİŞ (2)

ANADİLDE SAVUNMA TARTIŞMASI

KCK/TM davasının Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'a ilişkin delillerin okunmasına devam edildi. Delillerin okunmasının ardından Kalkan'ın avukatı Hayrettin Güzel savunma yaptı. Güzel, iddianamede belediye vergilerinin örgüt adına para toplamak olarak işlendiğini belirterek, "Bunlar kayıtdışı paralar olarak yansıtılmış. Müvekkilim Belediye Başkanı olarak kendi partisinin talimatı ile hareket eder. Zaten etmezseydi sorun olurdu. Şehit kavramı Türkiye'de o kadar kriminalize edilmiş ki, kendi yoldaşlarına şehit denilmesi kadar doğal bir durum olamaz. Müvekkil Belediye Başkanı olarak hiç bir ayrım gözetmeksizin bütün taziyelere katılmıştır. Taziyelere katılması esas alınarak KCK/TM ile suçlanması hukuki ve ahlaki değildir. Müvekkilim Batman'da saldırıda ölen 4 polisin cenaze törenine vali ile birlikte katılmıştır. Oraya katıldığı iddianamede yer almıyor. Polislerin cenazesine katılması neden iddianameye yazılmadı?"dedi.

KASRİK YÜRÜYÜŞÜ DELİL SAYILDI

Duruşmada daha sonra Hüseyin Kalkan'dan sonraki Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay'a ilişkin deliller okundu. Atalay'ın sorulara Kürtçe verdiği cevaplar avukatı Mustafa Yıldız tarafından tercüme edildi. Atalay'ın kapatılan DTP Diyarbakır İl Başkanlığı yaptığı dönemde 2008 yılında Diyarbakır'da düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine katılması da klasörlerde delil sayıldı. Atalay'ın 5 Şubat 2008 tarihinde PKK'ya yönelik operasyonun protesto edilmesi için yapılması planlanan Kasrik yürüyüşüne gidenleri Diyarbakır'dan uğurlama törenine katıldığı da belirtildi. Uğurlamanın delil olarak okunmasına tepki gösteren avukat Mustafa Yıldız, "Bu yürüyüş ile ilgili DTP tarafından İçişleri Bakanlığı'na yazı yazıldı. İçişleri Bakanlığı DTP'ye verdiği cevapta bu etkinliğin yapılmasının demokratik hak olduğunu ve sakıncası olmadığını bildirdi. Bu olayların iddianamede olmasını anlayamıyoruz" dedi. Söz hakkı verilen sanık Necdet Atalay ise bu gösterilerin resmi olduğunu ve katıldığını belirtti.

AVUKAT BEŞTAŞ: BDP GÖNÜLLÜ OLARAK YARGIYA EĞİTİM VERMELİ

Duruşmada söz alan avukatlardan Meral Danış Beştaş, parti faaliyetlerinin tamamının suç unsuru olarak yansıtıldığını ifade ederek, "Parti faaliyetleri otomatikman KCK faaliyeti olarak buraya yansıtılmış. Umuyoruz ki yeni bir sürece giriyoruz. Bu süreçte devam eden soruşturmalar için savcılıklar BDP eğitimi almalıdır. ya da BDP gönüllü olarak yargıya BDP eğitimi vermelidir. Çünkü bizim dilimiz bu. İddianamede konuşulan bir çok kısaltma yanlış yazılmış ve suç unsuru olmuş. Parti Meclisi dediğimiz 'PM' iddianameye 'TM' olarak yansıtılmış. Bu partinin bir dili vardır ve böyle kullanılıyor" dedi.

ANADİLDE SAVUNMA TARTIŞMASI

Ana dilde savunma yasasının dün gece meclisten geçtiğini belirten avukat Meral Danış Beştaş, "Tercüman atanmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili taleplerimiz var. Bu taleplerimizin karşılanması gerekir. Tüm Türkiye bugün CHP milletvekilinin sözlerini tartışıyor. Acelemiz yok. Yasanın resmi gazetede yayınlanmasını bekliyorsanız bunu da bekleriz. Burada çok önemli olan savunma hakkından söz ediyoruz. Bir an önce resmi tercümanlar gelsin. Biz avukatlar da artık görevizimi yapalım" dedi.

Beştaş'ın sözlerine cevap veren Mahkeme Başkanı, "Resmi gazetede yayınlanmadığı için henüz uygulanmadı. Ayrıca sabahtan beri böyle bir talep yoktu" dedi. Bunun üzerine söz alan Beştaş, "Şimdi talebimiz var. Şimdi karar verin" dedi. Mahkeme daha sonra anadilde savunma ile ilgili olarak herhangi bir karar vermeden delil ikamesine devam etti.

MAHKEME BAŞKANI KÜRTÇE KONUŞMAYA TÜRKÇE CEVAP VERDİ

Delil ikamesi sırasında sanık Necdet Atalay Mahkeme Başkanı'na yönelik Kürtçe olarak "Kürtçe bilmediğiniz için diyalog kuramıyoruz. Diyalog kurmak zor" dedi. Mahkeme Başkanı ise Kürtçe söylenen ifadeye Türkçe cevap vererek, "Doğru diyalog kuramıyoruz" dedi.

Daha sonra söz alan Atalay, "Siz Kürtçe bilmiyorsunuz. Merak etmiyorsanız savunma yapmayalım" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Ama siz Türkçe biliyorsunuz. Sen konuşuyorsun ama daha yasalaşmadı. Yasalaşınca bakacağız" diye cevap verdi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Kalkan Kasrik Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
title