Haberler

Kbank Ekonomik Araştırmalar."Global Bir Yükseliş Olması Durumunda, İMKB'nin Pozitif Ayrışmasının...

Akbank Ekonomik Araştırmalar'ın piyasa değerlendirmesinde, endeksin hızlı yükselişin ardından kar satışlarıyla karşılaşmasını bekleyenlerin yanı sıra merkez bankalarının koordineli eylemlerinin de etkisiyle pozitif seyrin sürmesini bekleyenlerin...

Akbank Ekonomik Araştırmalar'ın piyasa değerlendirmesinde, endeksin hızlı yükselişin ardından kar satışlarıyla karşılaşmasını bekleyenlerin yanı sıra merkez bankalarının koordineli eylemlerinin de etkisiyle pozitif seyrin sürmesini bekleyenlerin de mevcut olduğu ifade edilerek, "Global bir yükseliş olması durumunda, İMKB'nin pozitif ayrışmasının yavaşlamasını olası buluyoruz" denildi.

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde piyasaları negatif etkileyeceğini düşündüğü faktörlere değinilerek, şunlar kaydedildi:

"Teknik göstergeler ve kar satışları: Endeks nisan başında 63.600 seviyelerine kadar yükseldikten sonra hızlı bir şekilde geri çekilmişti; bu seviyelerin yeniden önemli bir direnç seviyesi olması beklenebilir. Ayrıca endeks yılbaşından bu yana yüzde 23 değerlenirken, gelişmekte olan ülke borsalarını izleyen MSCI Emerging yüzde 4 ve gelişmiş ülke borsalarını izleyen MSCI World yüzde 6 yükseldi.

Petrol fiyatı: Brent petrol son on günde yüzde 10 değerlendi. Petrol fiyatındaki artış, dış ticaret açığının yüzde 45'i enerji kaynaklı olan ülkemizin cari açığını olumsuz etkileyerek son dönemde Türkiye'nin pozitif ayrışmasındaki önemli bir faktörü ortadan kaldırabilir. Petrol fiyatındaki artış ayrıca, enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturarak yüzde 8,05 ile son 10 ayın en düşük seviyelerine kadar gerilemiş olan tahvil faizlerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu da İMKB 100 için olumsuz bir faktör olacaktır.

Değerleme: Mayıs sonunda İMKB 100'ün Fiyat/Kazanç (F/K) oranı 9,8 ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamalarının altında idi; ancak son rallinin ardından endeksin F/K oranı 11'e ulaştı. Bu oran Rusya'nın Micex endeksinde 5 ve Hang Seng'de 9,6 seviyeleri ile bu endekslerin İMKB'ye göre daha cazip değerleme seviyelerinde olduğuna işaret ediyor.

Avro Bölgesi riskleri: Her ne kadar haziran sonundaki zirvede bankaların tek bir mekanizma tarafından denetlenmesi ve kurtarma fonunun banka sermayelendirilmesinde kullanılabileceği kararı çıksa da bu kararların uygulanması zaman alacak. Ayrıca 10 yıllık devlet tahvili getirileri son dönemdeki gerilemelerine rağmen hala İspanya'da yüzde 6,9'un, İtalya'da yüzde 6'nın üzerinde seyrediyor. Avrupa kaynaklı olası olumsuz haberler de İMKB'de kar satışlarını tetikleyebilir."

Bültende negatif faktörler yanında pozitif etki edecek faktörler ise şöyle sıralandı:

"Türkiye'ye özel faktörler: Gelişmiş ülkelerin ekonomilerindeki zayıf büyüme görünümüne rağmen Türkiye'nin güçlü büyüme performansı, gerileyen enflasyonu, sağlam kamu dengeleri ve güçlü bankacılık sektörü, Türkiye'yi cazip kılmaya devam ediyor.

Merkez Bankalarının önlemleri: Avrupa ve Çin Merkez Bankalarının faiz indirimlerine paralel olarak İngiltere MB da varlık alım programını 50 milyar pound artırarak 375 milyar pounda yükseltti. Fed, portföyündeki tahvillerin vadesini uzatma programın yıl sonuna kadar uzatmıştı; Fed'in 9 Ağustos'taki toplantısında yeni bir önlem açıklamasını bekleyenler de mevcut. Artan likiditenin bir kısmının hisse senetlerine kayması durumunda Türkiye borsası da bundan olumlu etkilenecektir.

Diğer taraftan, 2009 yılından bu yana açıklanan faiz indirimi ve parasal genişleme (PG) programlarına rağmen, global ekonomik toparlanmanın hala istikrara kavuşmadığı görülüyor. Nitekim MB'larının yeni PG'ler açıklamaları da buna işaret ediyor. PG'lerin marjinal etkilerinin azaldığı ve borsalar üzerindeki etkisinin artık daha sınırlı olacağı değerlendirilebilir."

Bu veriler ışığında İMKB'nin her iki yöne de gitmesinin beklenebileceğini kaydeden bültende, "Ancak biz, pozitif faktörlerin fiyatlara önemli ölçüde yansıdığını ve en azından kısa vadede bir kar satışı gelme ihtimalinin arttığını değerlendiriyoruz. MB'ların eylemlerinin ardından global bir yükseliş olması durumunda ise, İMKB'nin pozitif ayrışmasının yavaşlamasını olası buluyoruz. Orta vadede ise Avrupa'ya ilişkin gelişmelerin risk alma iştahındaki temel belirleyici unsur olmasını öngörüyoruz" ifadelerine yer verildi

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

türkiye Akbank fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title